Hčerki potrebujeta ljubeč dialog in razumevanje

Pozdravljeni,

hvala za res zanimivo pismo. Na vaše vprašanje je težko odgovoriti, saj ima vsak izmed vpletenih svoj pogled na situacijo.

Vsak izmed nas si želi biti ljubljen in sprejet. Ko sta se z možem odtujila, se v odnosu niste več počutili kot ženska. Opravljali ste vlogo matere, vi ste bili tista, ki je skrbela za druge, primanjkovalo pa vam je tega, da nekdo poskrbi tudi za vas. Ko ste se zbližali s prijateljem, ki vas je za razliko od moža videl v novi luči, ste se znova počutili privlačno in zapeljivo, zato ni nič čudnega, da je med vama preskočila iskrica.

Vsekakor bi te občutke lahko najprej poskušali obuditi z možem in tako rešili zakon. Morda ste se mu na svoj način trudili pokazati, da potrebujete tudi partnersko bližino, pa on tega ni razumel oziroma hotel razumeti. Vprašanje pa je tudi, ali bi sploh lahko spremenila vajin zakon, včasih je namreč odnos med partnerjema odtujen že do te mere, da ga ni več mogoče rešiti. Skratka, kar je storjeno, je storjeno, in ne glede na to, da niste napisali, ali sta z možem še poročena ali že ločena, je verjetno malo možnosti, da boste zdaj, ko ste srečni v novem odnosu, krpali razpadli zakon.

Po drugi strani pa gre razumeti tudi vaši hčerki. Za otroke je, ne glede na starost, ločitev staršev vedno boleča. Vedeti morate, da onidve to doživljata ne kot partnerski razhod ampak dejansko kot razpad družine, razpad doma, torej mesta, kjer sta se počutili varni, sprejeti in ljubljeni. Njuna negativna reakcija je tako pričakovana.

Mislim, da bi bilo zelo dobro, da se iskreno in prijazno pogovorite s hčerkama. Razložite jima svoje motive za razhod z njunim očetom, a bodite spoštljivi, ne glede na to, kakšno morebitno zamero ali negativna čustva namreč gojite do moža, bo on vedno njun oče. Morda bosta vaše dejanje lažje razumeli, ko bosta spoznali, da niste bili srečni v zakonu.

Hkrati pa je nujno, da prisluhnete tudi njima. Vprašajte ju, zakaj sta jezni, česa se bojita. Morda ju je strah, da ju boste zdaj, ko imate novega partnerja, zapostavili. Zato jima povejte, koliko vam pomenita in jima zagotovite, da boste ne glede na spremembe v družini, poskrbeli, da se bosta vedno počutili sprejeti in varni.

Četudi bo pogovor že v prvo potekal uspešno, pa nikar ne pričakujte rezultatov čez noč. Če je bil razhod med vama z možem za vajini hčerki velik šok, bosta potrebovali čas, da ga predelata. Pustite jima torej, da po svojih močeh sprejmeta situacijo, in ne bodite nestrpni ter ne postavljajte ultimatov. Kot pravite, sta že odrasli, in ne morete več vplivati na to, kako se bosta na koncu odločili. A z veliko ljubečega dialoga in razumevanja verjamem, da boste znova našle pot druga k drugi. Srečno!