Postaviti se boste morali zase

Zahvaljujem se vam za obširno vprašanje oziroma več njih, a je težko odgovoriti v enem pravnem nasvetu. Iz vaših vprašanj žal izhajajo skrhani odnosi oziroma težko razumljiva nehvaležnost in celo sovraštvo ene od vaših hčera. Iz vaše zgodbe prav tako izhaja, da vas družina problematične hčerke že ves čas krepko izkorišča in vas obenem drži v šahu oziroma strahu, da ne bi mogli več videti vnukov, če bi se malo bolj postavili zase.

A narediti boste morali prav to – postaviti se zase, namreč. Glede na nemogoč odnos problematične hčerke, kljub dejstvu, da ste ji bili vselej pripravljeni (tudi finančno) pomagati, pa tega nikoli ni cenila, bi bila ogromna napaka, če bi ji zdaj naklonili bodisi hišo, bodisi gospodarsko poslopje, bodisi kakršno koli drugo premoženje.

Obnašanje vaše hčere bi bilo morda zrelo celo za razdedinjenje, čeprav vam tega ne bom priporočil, saj so pogoji zanj zelo strogi, poleg tega pa bi z njim vnesli le še dodatno konfliktnost v že tako zastrupljene družinske odnose.

Za zdaj vam torej svetujem, da ne naredite nič! Počakajte. Zakaj bi pa morali že takoj prepisovati svoje premoženje na kogar koli drugega? Saj vam hčerka še niti posojila ni vrnila, kajne?! Najprej naj vam ga torej vrne, potem pa se boste naprej pogovarjali. Vem, da vam je hudo zaradi vnukov, a tudi če bi hčerki naklonili kakšno premoženje, se situacija glede izsiljevanja verjetno ne bi spremenila. Morda bi tedaj celo zaslutila, da lahko od vas zahteva, kar koli si želi.

Torej ostanite trdni, tudi če hčerka pritiska na vas, in se ji ne dajte. Ko bo prišel čas, pa svoje premoženje razdelite tako, da bodo njegovo glavnino prejeli vaši vnuki, medtem ko hčeri naklonite le toliko, kolikor znaša njen nujni delež – če vrednosti tega morda ni prejela že s prejetim posojilom.