Če ste prejeli oba odmerka, testa ne potrebujete

Zahvaljujem se vam za poslano vprašanje, ki je v teh dneh še posebej aktualno. Kot verjetno že veste, je treba pri prehajanju mej upoštevati tako režim države v katero odhajate, kot tudi režim države, v katero se vračate (torej tako hrvaške, kot tudi slovenske pogoje).

Hrvaška za vstop zahteva negativni hitri antigenski/PCR test, ki ne sme biti starejši kot 48 ur od odvzema brisa (priznajo se le testi, narejeni v EU) in ne zadošča, da boste mejnim organom predložili le SMS, ki potrjuje negativni test, ampak potrebujete pisno potrdilo o opravljenem negativnem testu, skupaj z žigom in podpisom zdravnice/zdravnika oziroma laboratorija.  

Zadošča tudi potrdilo o cepljenju, vendar pa bodite tu pozorni na čas, ki je minil od samega cepljenja. Če ste se cepili s cepivom AstraZeneca, bo tako potrdilo veljavno le, če ste opravili že oba cepljenja in sicer mora miniti najmanj 14 dni od drugega cepljenja. Bodite pozorni na to, da, če ste prejeli le en odmerek tega cepiva, boste lahko na Hrvaško vstopili le z dodatnim negativnim hitrim ali PCR testom.  

Kar zadeva vrnitev v Slovenijo pa bo zadoščal hitri antigenski ali PCR test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, glede na to, da ste lastnik nepremičnine na Hrvaškem. Če je od prejema prvega odmerka cepiva AstraZeneca minilo že 21 dni, bo zadoščalo tudi le potrdilo o cepljenju (a pozor – to velja le za vrnitev v Slovenijo in ne za odhod na Hrvaško).