Razbremenite se pritiska, ki ga prinaša potreba po odobravanju s strani drugih

Spoštovana bralka,

Vaše situacije podrobneje ne poznam, a predvidevam, da vaše bolečine v križu niso posledica poškodbe, ampak ste ena od mnogih, ki občasno ali kronično trpijo zaradi hudih bolečin v hrbtu, pravi vzrok zanje pa ni poznan, vsaj medicinsko gledano ne. Ker ni zanesljivo znanega vzroka zanje, so tudi predpisane terapije pogosto neuspešne, zato bolečine dostikrat postanejo kronične. Stroka kot razlog zanje izpostavlja predvsem degenerativne starostne spremembe, vendar, tako kot vas, nepojasnjene bolečine v križu pogosto mučijo prav mlajše ljudi, pri tridesetih ali štiridesetih letih. 

V takšnih razmerah, ko ni jasnih odgovorov, je izjemno pomembno, kakšen je naš osebni pogled na bolezen oziroma bolečine. Če mislimo, da so nam bolečine usojene oziroma, da nas doletijo same od sebe, neodvisno od nas, iz neznanega vzroka, potem je življenjsko pomembno, da imamo čim boljšega zdravnika, ki mu lahko zaupamo, da nam bo znal pomagati. S tem bo strah pred novimi bolečinami dosti manjši, posledično pa bodo že samo zato tudi bolečine manjše.

Vendar lahko na bolečine in njihov vzrok gledamo tudi drugače. Številne starodavne modrosti kot tudi nekateri sodobni pogledi na človeka in njegovo telo učijo, da se vse bolezni in bolečine, tudi najtežje in najhujše, začnejo znotraj nas, v našem miselno-čustvenem svetu. Povezujejo jih z dolgotrajnimi in intenzivnimi težjimi občutji, kot so negotovost, nemoč, ujetost in strah. Verjamejo, da je uspeh zdravljenja dolgoročno predvsem odvisen od tega, v kolikšni meri bomo uspeli premagati svoje strahove in omejitve, zaživeti v miru, z zaupanjem vase, z jasno začrtanimi cilji in z veseljem do življenja. Takšnemu pogledu na življenje, človeka in njegovo dobro počutje pritrjuje tudi tisočletja stara vedska filozofija, iz katere izhaja djotiš. 

Da bi vam lahko bolj konkretno razložila, kaj o vaši težavi razkriva djotiš, bi morala skozi najin pogovor dobiti nekaj pomembnih dodatnih informacij, o čem največ razmišljate in kaj ob tem občutite. Čeprav te možnosti nimava, vam lahko dam nekaj splošnih usmeritev in upam, da vam bodo v pomoč pri iskanju prave rešitve.

Vaša djotiš natalna karta razkriva, da ste z letom 2005 vstopili v daljše, osemnajst let dolgo obdobje, v katerem prihaja v ospredje vaša želja, da bi znali izraziti svoje znanje in sposobnosti ter uspeti. V tem obdobju verjetno veliko časa in pozornosti namenjate karieri in svoji vlogi v družbi. Želite si biti drugačni in početi stvari na svoj način, drugače od ljudi okoli sebe. Zavedate se svojega prav in od tega težko odstopate. Imate veliko idej, hitro se navdušite nad novimi, vprašanje pa je, koliko jih tudi dejansko do konca izpeljete. Številne začete, a nedokončane ideje seveda lahko ustvarijo več težav na področju financ. Obstaja precejšnja verjetnost, da bi lahko strah zaradi nerednih in nezagotovljenih prihodkov zablokiral vašo ustvarjalnost. Še zlasti, ker ste verjetno odraščali v okolju, kjer je bila finančna varnost zelo pomemben cilj v življenju.

Dom in družina vam veliko pomenita, za svoj notranji mir si želite njihove podpore in odobravanja svojega početja. Če vaši domači ne kažejo navdušenja nad vašim načinom življenja oziroma nad vašimi kariernimi idejami, lahko to ustvarja veliko napetosti znotraj vas. Po eni strani bi se vam njihovi pogledi lahko zdeli ozki in bi vas jezili, po drugi strani pa bi njihovo opozarjanje na realnost, v vas lahko sprožalo strah pred pomanjkanjem finančne varnosti. Ti občutki bi lahko povzročili bolečine v hrbtu, še posebej v letu 2016 in 2017 ter, če bi se napetosti v odnosih nadaljevale, z veliko intenzivnostjo tudi čez poletje 2019 do izteka leta.

V duhu djotiša torej vaše bolečine v križu izvirajo iz napetosti, ki izhaja iz vaše želje po drugačnosti na eni strani in vaših prepričanj glede tega, v kolikšni meri vam življenje in domače okolje to dopuščata, na drugi strani. Če se boste uspeli razbremeniti pritiska, ki ga prinaša potreba po odobravanju s strani drugih, in še zlasti, če boste znali na življenje pogledati tako, da si boste lahko zaupali, bo tudi pritisk v vašem križu popustil.

Srečno!  

Svetovalka in učiteljica djotiša Mateja Kunc veščine djotiša, ki jih lahko uporabimo v svoj prid, poučuje tudi na seminarjih. Že jutri v svoji šoli IzaQ (Inštitut za kvaliteto življenja) pričenja osemtedenski seminar, ki se glasi S prepričanji ustvarjamo boljše življenje, kjer bodo tečajniki v osmih srečanjih spoznali: kako pravilno razumeti najpomembnejša čustva, kako (p)ostati zdrav, kako živeti brez stresa, kako do dobrih odnosov, kako do finančne neodvisnosti, kako do izpolnjenega življenja in kaj lahko največ storimo za druge. Več o programu, terminih srečanj in prijavi najdete na spletni strani Inštituta