Zaupajte psihiatru in si uredite tudi življenjske razmere

Iz tega, kako ste opisali svoje počutje, sklepam, da se pri vas depresivno razpoloženje prekriva z anksioznimi občutki. Cipralex (ekscitalopram) zdravi obe motnji in najverjetneje se je vaš psihiater zato odločil zanj.

Cipralex je učinkovit pri odmerku 10 mg na dan pri depresijah in od 5 do 20 mg na dan pri raznih anksioznih stanjih. Je dobro prenosljiv in ima malo nezaželenih stranskih učinkov, pa še ti se pojavijo v prvih dneh zdravljenja, nato pa navadno zbledijo. Občasno se pojavijo slabost, povečano znojenje, zaprtje, nespečnost, glavobol, suha usta in še kaj. Pri vztrajnem jemanju zdravila brez prekinitve nevšečnosti v glavnem minejo nekako po treh tednih. Izredno malo je spolnih motenj. Na telesno težo skoraj ne vpliva. Ne poročajo, da bi okvarjal srce. Ne vpliva na intelektualne funkcije in psihomotorične sposobnosti.

Kljub temu je treba biti previden pri vožnji avtomobila in upravljanju strojev, zlasti na začetku. Pitje alkohola in jemanje zdravila nikakor ni priporočljivo. Cipralex je zelo varen pri kombinaciji z večino drugih zdravil.

Po prvih tednih že občutimo večjo umirjenost, sproščenost, razpoloženje se izboljšuje. Za utrditev učinka zdravila ga je res treba jemati dolgo. Priporočljivo je pol do enega leta ali celo več. Nato se postopoma opušča v naslednjih dveh tednih. Pri 86 odstotkih bolnikov je opazna zazdravitev.

Psihiatrova odločitev za cipralex je bila torej ustrezna. Čim prej ga začnite jemati, da se boste čim prej dobro počutili.

Nikar pa ne pozabite urediti svojih življenjskih razmer, tako prevelike obremenitve na delovnem mestu kot nezadovoljivega partnerskega odnosa. Mogoče je napočil čas, da ugotovite, kakšne so vaše sposobnosti in kakšne želje in cilji za življenje.