Zrel človek pove svoje mnenje

Vaše pismo je zanimivo zato, ker ste posegli v svet komuniciranja, kar se ne zgodi pogosto, je pa v vsakdanjem življenju še kako pomembno. To, da poveste svoje mnenje, je razumljivo in dobro. Če se ne sklada vedno z mnenji drugih sodelujočih, ni nič hudega.

Ni pa slabo, da poveste, če vam je kaj všeč in se strinjate. Z besednim sporazumevanjem ne izražamo le svojih misli in občutkov, ampak tudi pokažemo okolici, kdo smo. Tako se torej tudi uveljavljamo. Stalno nasprotovanje ima lahko predvsem pomen uveljavljanja. Iz vašega pisma sicer ne razberem, da bi šlo pri vas za kaj takšnega, vendar je lahko vseeno v premislek. Pogosto se namreč dogaja, da tisti, ki se hočejo uveljavljati in pokazati premoč, svoja stališča podkrepijo še s kakšno žaljivko in poniževanjem sogovornika, kar pa je strup za komunikacijo.

Če torej sklepava, da poveste svoje misli, ker želite kakovostneje rešiti problem, zakaj se torej pojavljajo občutki krivde? Mogoče bi morali poseči v mladost in pogledati, kakšne vzgoje ste bili deležni. V otroštvu ste se naučili svoje socialne vloge. Odrasli so vas usmerjali v določen način vedenja in sporazumevanja. Če ste se vedli po pričakovanjih, so vas morda pohvalili in nagradili, sicer pa kaznovali. Če izražanje lastnega mnenja ni bilo zaželeno, se je postopoma v vas lahko razvil strah in vsak prekršek, torej izražanje mnenja, spremljajo občutki krivde. Ali je to lahko vzrok, da se odvračate od ljudi in vas ne zanimajo?

Lastnost svobodnega, zrelega človeka je, da pove svoje mnenje. Zna pa tudi določiti primeren kraj, čas in obliko, kako kaj povedati. Vaja dela mojstra, zato boste s pogovori pridobili tudi veščino, kako se primerno in kultivirano izraziti. Umikanje pred ljudmi vam ni v korist in to, da vas ljudje ne zanimajo, ne zveni ravno prepričljivo. Poleg besednega sporazumevanja obstaja tudi nebesedno. Ljudje v veliki večini že brez besed ugotovijo, kakšen človek ste. Zato naj vas nikar ne skrbi, da vas bodo imeli za slabo, če niste, kvečjemu za nekoliko okorno. To pa boste popravili z malo vaje in samoopazovanja, lahko pa vzamete v roke kakšno knjigo na to temo ter se vključite v kakšno interesno skupino.