Spolni odnosi se začnejo na vse mogoče načine, v veliki večini iz ljubezni. On si je želi, ona si želi njega in že misel na dotik je dražljiva in polna koprnečega pričakovanja. Vse je v redu, potem pa sredi čudovite igre v glavi klikne in vsega je konec. Kar 80 odstotkov klikov se zgodi v ženskih glavah. Namesto omamljenosti jih preplavi adrenalin, namesto ljubečih misli se začnejo trezno spraševati: »Sem dovolj dobra, mu ugaja moj stil, imam prevelike (premajhne) prsi, je to to, kar je pričakoval od mene, čaka, da bom takoj doživela orgazem, ali naj še malo počakam.« Seveda vrhunca ni in ni, užitek se spremeni v stres in ženska začne igrati, da bi ohranila lepo podobo: stokati, kot je videla v filmih, se tresti in na koncu v krču zaigra orgazem.Igra

To, kar naj bi bil užitek, postane mora in posledice so pričakovane: ženska se začne izogibati moških, vsak njihov dotik ji je zoprn, počasi se odvadi misliti na svoje potrebe in potisne spolnost nekam v ozadje. Druga skrajnost pa je, da se vse njene misli vrtijo samo okoli spolnosti in razmišljanja, kako bi postala boljša. Najboljša. Oddaljuje se od svojih želja in potreb, seks ni več spontan, je samo še dobro zrežirana predstava, ki naj bi pomagala obdržati dragega v njeni postelji. Seveda je igranje orgazma obvezno, vendar ne izključuje ljubezni. Igralke so lahko iskreno zaljubljene v svoje partnerje, kljub ljubezni pa se ne morejo predati in uživati.

Če bi se manj trudile s scenografijo in igro in se partnerju predale z dušo in telesom, brez sramu in premišljevanja o svojem videzu, seksu v televizijskih nadaljevankah in vsemu, kar so o njem izvedele in prebrale, bi se lahko sprostile in uživale. Spolna harmonija nastane samo takrat, ko je tudi povprečno dovoljeno in dobro sprejeto, glorificirani seksualni jaz pa povzroča manjvrednostne komplekse.Strategija

Bodite normalni, svetujejo psihologi, tudi brez sijaja je vsak človek nekaj enkratnega, vsak ima določena nagnjenja in je nadarjen za določene stvari. Predvsem pa ima vsak v svojem jedru dovolj zdrave pameti, da zna, če hoče, odpraviti majhne zadrege med ljubljenjem – če se jih zaveda in če ima možnost. Nekateri to naredijo s humorjem, drugi z odkritim pogovorom, tretji z nežnostjo. Vsaka strategija, ki pomaga, je dobrodošla, samo aktivirati jo je treba.

Psihologi že dolgo opozarjajo, da povzroča želja po popolnosti stres, ki ga je težko obvladati in ki večinoma pelje do ločitve. Vzrok zanjo je nesrečno prepričanje, da bodo osebe ljubljene samo, če bodo v postelji prvovrstne. To je pritisk, zaradi katerega imajo spolne odnose, ne občutijo pa užitka niti želje po njih.

Glavobol

Večina žensk, ki občuti seks kot stres, je negotova: »Bom dovolj hitro doživela orgazem, mi bo tokrat prišlo?« In potem pika poka zakričijo in vsega je konec. Ostanejo na pol poti in naslednje ljubljenje jim pomeni stres, zaradi katerega se zakrčijo in otrpnejo. Po določenem času pa si začnejo izmišljati vse mogoče izgovore, skratka, vsak dan jih »boli glava«. Če ne spoznajo svoje napake, če se ne zavedajo, koliko škode si same povzročajo, je to prvi korak do konca. Imej se rada, imej rada svoje telo, sprosti se in uživaj, to je prva zapoved, ki jo morajo sprejeti in se je držati.Tudi moški imajo težave s spolnostjo, tudi njim nagaja stres med ljubljenjem. Razlika med moško in žensko nesposobnostjo niti ni zelo velika. Ženske je strah, ali prav delajo, ali so dovolj lepe, zapeljive, poželenja vredne, moškim pa se podijo po glavi vprašanja: »Imam dovolj velikega, je dovolj trd, bom dovolj dolgo vzdržal?« Tudi ta vprašanja ubijajo užitek in konec je polomija, ki jo ženska lahko v svojo škodo prikrije, moški pa je ne more.

Vaja

Najnovejša evropska statistika kaže, da imajo moški zadnji dve leti čedalje več težav s spolnostjo. To pomeni, da so pod stresom zaradi gospodarskih težav, pomanjkanja denarja, brezposelnosti, užaljenosti in bolezni, povezanih z njim. Ugotovili so, da velik stres povzroči kar 1500 kemijskih (do telesa neprijaznih) reakcij in da vsaka od njih ubija željo po ljubljenju. Torej ni nič čudnega, da je stres velik ubijalec spolnosti.

Zdravilo? Ni ga v obliki tabletk in kapljic, najboljša je popolna sproščenost, ki dopušča telesu sprejemati in oddajati spolne dražljaje. Spoznanje, da partner sprejema in upošteva naše želje, je najboljše zagotovilo za dober odnos.Kako do sproščenosti? Pravijo, da prava ljubezen vse premaga in vse razume, torej je na prvem mestu pošten pogovor udeleženih. Na drugem mestu je popolno razumevanje, na tretjem je sprejemanje vsega, kar se dogaja med dvema, brez neprimernih opazk, ironije ali napačnega humorja. In na zadnjem je samo še vaja – ta pa je lahko zelo zapeljiva in prijetna.