Aleksander je star 56 let in utrujen. Pravzaprav se je v zadnjem obdobju namenil zgodaj prihajati domov, vendar se delo pogosto zavleče v večerne ure. Žena Mihaela je že zdavnaj pripravila večerjo, čedalje nestrpneje ga čaka. Že pred časom je namignila, da bi rada z njim kaj več kot gledala televizijo, kar zadnje mesece navadno počneta. Po težki ločitvi in borbi za otroka se je ob Mihaeli njegovo življenje umirilo in užival je v novi streči. Stara je 41 let, je računalniška programerka. Tudi njen delavnik je velikokrat dolg dvanajst ur, pa vendar najde še čas za moža, za tek, kuhanje in prirejanje romantičnih večerij. Aleksander ji zavida to njeno spretnost. Čeprav ni debel, se mu pozna uživanje v hitri prehrani, v teku se ne more kosati z njo, v postelji pa mu uspeva samo s pomočjo modrih tabletk. Kako naj bi ji priznal, da je vse bolj utrujen, nemočen, nezmožen?Začaran krog

Tisti večer sta spila kozarček, Aleksander je pogoltnil svojo tabletko, vendar ni šlo. Navadno ga je Mihaelino lepo telo dodatno spodbudilo, tokrat je bilo kot zakleto. »Potrebujem dolg, pošten dopust,« se je izgovoril, vendar spet ni priznal svoje utrujenosti niti težav. Tudi v službi so ga ogrožali mlajši tekmeci, vzdržljivejši in, kar je najhujše, sposobnejši in telesno boljši.

»Jutri bom vse popravil,« obljublja. Toda ponovila se je stara zgodba. Mihaela je opazovala njegov trud, dlje ko je čakala, bolj zakrčen je bil Aleksander. Zajela ga je panika, strah in seks pa sta že dolgo največja sovražnika. Tokrat ga je imela dovolj. Ni se mislila odpovedati spolnosti in prijetnim uricam, zato je Aleksandra namesto na dopust odpeljala v bolnišnico na temeljit pregled. Rezultat je bil pričakovan: zamašene žile, visok holesterol, visok pritisk, oslabljeno srce, prevelika teža. Strokovnjaki so mu jasno povedali, da je na najboljši poti za srčni infarkt.Antena srca

Študija, ki so jo dunajski kardiologi naredili na 2500 moških, je pokazala na tesno povezavo med penisom in možgani ter tudi aterosklerozo krvnih žil. Penis so imenovali za anteno srca, težave z erekcijo pa prvi znak nevarnosti srčnega infarkta.

Okoli milijon moških ima samo v Avstriji težave z erekcijo, kar na srečo ni več tabu tema, je pa mnogokrat minimalizirana in podcenjevana. Blagoslovljene tabletke samo zamegljujejo stanje in onemogočajo jasno sliko težav. Seveda si lahko vsak oslabljeni ljubimec tu in tam privošči ljubezenski doping, vendar nikoli brez predhodnega zdravniškega pregleda, s katerim izločijo druge težave za pomanjkanje erekcije. Urologi pa svarijo, da ima vsak moški z erektilno disfunkcijo za 65 odstotkov povišano tveganje, da bo v naslednjih desetih letih doživel infarkt, za možgansko kap pa je tveganje povišano za 43 odstotkov.

Tudi če ima moški težave z erekcijo zaradi psihičnih problemov, jih mora vzeti resno, saj opozarjajo na stanje njegove duševnosti.Pobeg v delo

Lorenc, simpatičen 37-letnik, se ni zelo močno trudil, da je ljubico pripeljal v svoje stanovanje, zdaj pa ga je strah. Grlo ima zadrgnjeno in manjka mu zraka. Na poti do kopalnice so se mu tresle noge, v glavi mu je razbijalo: »Ne bom mogel, ne bom mogel!« Dekle ga je zapeljivo povabilo: »Bi se kopala skupaj?« on pa je prosil za milost: »Moram v službo.« Končno je bil na cesti in sam! Olajšan in razdvojen. Zakaj ga je tako strah pred končnim dejanjem, zakaj ga seks odbija? Hrepenel je samo po pisarni in svoji pisalni mizi!

Deloholizem danes obvladuje družbo. Zaslužek je višji, menedžerja pod stresom označujejo kot uspešnega in ga občudujejo. Tudi Lorenc je naredil lepo kariero, vendar izgubil prijatelje in sorodnike, na koncu ni več čutil, kako slabo mu gre, nasprotno, hotel je več, večji uspeh, več denarja. Čim bolj je bil pri delu aktiven, tem bolj je popuščal v seksu. Ko je zadnje dekle poslal domov in drugo jutro našel za brisalci svojega športnega avtomobila listek: »Daj plin, ti mehkužec, saj drugega ne zmoreš!« je bil obupan. Saj se je trudil, toda ... Nič. Nič. Potem je obiskal zdravnika, da bi mu predpisal modre tabletke, on pa ga je pregovoril v terapijo. Kmalu se je Lorenc zavedal, da nima samo sindroma pregorelosti, temveč da ga je strah žensk. Vsaka se mu je zdela samozavestna in uspešna, primerjanje je bilo zanj poraz. Vedno se je spraševal: »Kako sem se odrezal? S kom me primerja? Je moj tekmec boljši, vzdržljivejši, uživa v seksu z njim?«Kaj pravi moškost?

Čeprav moški danes namenijo več denarja za modo, kozmetiko in lepotne operacije ter ne nazadnje domača zdravila, so zelo lomljivi in nežni. Poročilo iz leta 2007 pravi, da so ženske sicer pogosteje bolne, moški pa so dlje in težje, ker gredo prepozno k pravemu zdravniku.

Čeprav so naši moški preobremenjeni, je njihova vloga moža in ljubimca vprašljiva. Dve odločilni zgodovinski spremembi zaznamujeta današnji čas: kontracepcijska tabletka in osamosvajanje žensk. Prehitra ejakulacija (izliv semena), pomanjkanje erekcije, velikost penisa so moške težave, ki so javne. O njih se govori, piše, se jih kritično ocenjuje in jemlje v glavnem resno. Ženske lahko suvereno razvijajo svojo seksualnost, primerjajo, ocenjujejo in povedo, kaj si želijo v spolnih odnosih. Medtem ko se odstotek žensk, ki dosegajo orgazem, od leta 1970 vztrajno viša, se viša tudi odstotek moških, ki imajo težave v postelji. Kar tretjina se jih boji, da ne morejo zadovoljiti moderne partnerice.

Vendar vedno obstaja upanje. V želji, da bi zadovoljili žensko, počnejo končno to, kar si ženske želijo, in jim prisluhnejo. Tudi glede zdravega življenja jih posnemajo in se počasi rešujejo iz oklepa strahu in nezmožnosti. Prišel bo čas, ko bodo moški razumeli tudi govorico svojega penisa.