Sibylle ni Redfordova prva žena; sloviti igralec, no, takrat še študent, ki je svoje negotovosti, stiske in boleče otroštvo zaradi očetove prezgodnje smrti, rad utapljal v alkoholu, zaradi česar so ga tudi odslovili z Univerze v Koloradu, je s svojim čustvenim nastopom očaral, zasnubil in omajal tla pod nogami Loli van Wagenen, mormonki iz Utaha, ki je zavoljo ljubezni opustila študij zgodovine in se posvetila zgolj poslanstvu žene nadobudnega igralca. Že leto dni pozneje, 1959., se jima je rodil sin Scott, ki pa je umrl zaradi sindroma nenadne smrti pri komaj dveh mesecih.

To je bil udarec, na katerega nista bila pripravljena, se je v enem redkih izpovednih intervjujev na začetku kariere pozneje spominjal Redford. »Bila sva mlada, še nikoli nisva slišala za smrt v zibelki. Prepričana sva bila, da sva zakrivila sinovo smrt, in ta brazgotina bo večna,« je povedal Redford, ki je z Lolo povil še tri otroke, v zakonu pa sta ostala skoraj trideset let, vse do leta 1985. Življenje jima ni prizanašalo, še denarja jima je v prvih letih vedno primanjkovalo, povrhu je vse otroštvo hudo bolehal drugi sin Jamie. Družino je prizadela tudi huda tragedija, ko so hčerki Shauni usodno ustrelili zaročenca, a to je le vrh ledene gore, je nekoč povedal Redford, ki medijem nikoli ni zaupal več, kot so že sami izbrskali.

Konec sedemdesetih in na začetku osemdesetih sta se z Lolo nekako že postavlila na noge; ona je končno dokončala študij in diplomirala ter pozneje tudi magistrirala iz zgodovine, on pa je kot vse bolj uveljavljen in iskan filmski ustvarjalec pisal zgodovino velikega platna, med drugim z uspešnicami, kot so Moja Afrika, Dekle, ki sem jo ljubil, Želo, Navadni ljudje, Vsi predsednikovi možje, Veliki Gatsby in Jeremiah Johnson. Med drugim je soustanovil znameniti festival Sundance, ki vsako leto v Utah pritegne kopico neodvisnih filmskih ustvarjalcev, ki se imajo tako priložnost pokazati pred velikimi imeni industrije. Toda leta 1985 sta se Robert in žena razšla, menda prijateljsko, a razlogov nista nikoli navedla. Ali so vse boleče izkušnje terjale svoj davek, ki ga njuna ljubezen ni mogla preživeti, ali jima je življenje preprosto namenilo ločeni poti, verjetno ne bomo nikoli izvedeli – Redford je tako krčevito poskušal zaščititi svojo družino pred radovedno sedmo silo, da kar deset let ni potrdil, da sta se z Lolo resnično razvezala! Pa še to verjetno zato, ker je takrat v njegovo življenje že vstopila dve desetletji mlajša Sibylle Szaggars, umetnica in zagrizena okoljevarstvenica iz Nemčije, ki se je kakor usojena zlila z Redfordovimi filmskimi in okoljevarstvenimi projekti. Toda prav veliko več o njuni ljubezni ne bom izvedeli; ob zaroki leta 2009 je Redford samo skromno komentiral: »Da, zaljubljena in zaročena sva, je še kaj treba dodati?«

In pri tem je ostalo. No, pa seveda pri zavisti številnih privlačnih filmskih igralk, ki so tako zelo upale na naklonjenost velikega zvezdnika, a so se pošteno uštele. Tudi seksi Jane Fonda, ki je z Redfordom skupaj nastopila štirikrat, nazadnje pred dvema letoma v drami Naše duše ponoči, a več kakor ljubezni pred kamero ni doživela. »Komaj sem čakala, da se bova spet lahko mečkala, a kaj ko on tako zelo ni maral teh prizorov, da je vse oddelal popolno že v prvo, da ponovitve niso bile potrebne!« je nekoč razočarano dejala. Številne so bile tiste, ki so se znašle v objemu svetlolasega lepotca, tudi legendarni Barbri Streisand in Meryl Streep, toda Redford je menda venomer ostajal zvest svoji izbranki doma. Čeprav mu je slava tudi po poznejših uspešnicah, kot so Reka poje mi, Šepetati konjem, Vohunske spletke, Kviz, Nespodobno povabilo, Poslednja bitka, Grozljiva jasa, pa novejše iz zadnjih let, kot so Resnica, Pete in njegov zmaj in Sprehod po gozdu, prinesla še več pozornosti oboževalk, Redford neomajno ostaja v samo enem objemu.

Je pa večkrat jezno okrcal javnost, da ga ocenjuje po videzu, ne pa po igri, kajti sam nikoli ni želel igrati na karto lepote. A to je morda sam ustoličil v sodelovanju s še eno legendo, Paulom Newmanom, s katerim sta posnela legendarno uspešnico Butch Cassidy in Sundance Kid, ki še dandanes mnogim dviguje srčni utrip. No, morda kdo ne ve, toda soigralca sta ostala dobra prijatelja vse do Newmanove smrti, ob rojstnih dneh pa sta si namesto klasičnega darila in voščila privoščila duhovito potegavščino.