Irski pregovor pravi: Dober prijatelj je kot štiriperesna deteljica. Težko jo najdeš in srečen si, ker jo imaš. V zgodnjem otroštvu običajno nimamo težav pri navezovanju stikov; okoli nas mrgoli vrstnikov, sorodnikov in sosedov podobne starosti, s katerimi se radi igramo. 

Sodobna pop psihologija nas uči, da so prijatelji družina, ki si jo izberemo sami. Družina pa je nedvomno osnovna celica družbe, najpomembnejša stvar na svetu. 

Vedno znova, v smehu in solzah. Pozneje med odraščanjem, ko se vse bolj osebnostno oblikujemo, pa postanemo izbirčnejši. Nekatera prijateljstva se z leti krepijo, so celo večna, druga se ohladijo, minejo. Včasih za vedno.Modrosti dveh princesSodobna pop psihologija nas uči, da so prijatelji družina, ki si jo izberemo sami. Družina pa je nedvomno osnovna celica družbe, najpomembnejša stvar na svetu, kar je trdila tudi nepozabna, tragično preminula princesa Diana. Še eni znani princesi in ikoni elegance ter lepote Grace Kelly, ki je umrla v avtomobilski nesreči, pa pripisujejo naslednje besede: »Naravna vloga ženske je, da je steber družine.«

Prav ženska je tista prva, ki že od antičnih časov naprej sproža tako vojne kot spodbuja mir. Pa ne le na bojiščih daleč stran ali med prepiri v sosednji ulici. Tudi zdaj, tukaj, v vsakdanjem življenju vsakogar od nas.

Prijateljstva, ki jih imamo, razvijamo in ohranjamo ženske, zagotovo ključno vplivajo na družbo, v kateri živimo. Prav ženska je tista prva, ki že od antičnih časov naprej sproža tako vojne kot spodbuja mir. Pa ne le na bojiščih daleč stran ali med prepiri v sosednji ulici. Tudi zdaj, tukaj, v vsakdanjem življenju vsakogar od nas. Med družinskim kosilom, na rojstnodnevni zabavi, v službi med sodelavci. Vsaka ima v sebi silno moč, da dela dobro ali slabo. Ženske, na nas sloni odgovornost, kako upravljamo s prijaznim soncem in srditimi strelami v sebi, ali smo povezovalke ali rušilke! Smo res vsakič v oporo svojim najbližjim ali jim zavoljo lastne negotovosti raje obrnemo hrbet?Dogaja se, da tudi najbolj ljubemu človeku pod soncem hladnokrvno obrnemo hrbet prav takrat, ko je pred nami v solzah, ponižan, na kolenih. To storimo zaradi lastne šibkosti in strahu, da ne bomo kos še težavam nekoga drugega.

Ne bodimo piškave prijateljice Genialni pisatelj J. R. R. Tolkien iz minulega stoletja, avtor Hobita in Gospodarja prstanov, je zapisal: »Brez vere je tisti, ki se poslovi, ko na pot pade tema.« V odraslosti, ko nam ne manjka najrazličnejših obveznosti, bodisi družinskih, starševskih in partnerskih bodisi delovnih, imamo zaradi preobremenjenosti vse manj časa za prijatelje. Nenadoma je teh posledično vse manj. Morda sčasoma celo z grozo ugotovimo, da nimamo nikogar več, ki bi nas iskreno podpiral, navdihoval in dobrohotno kritiziral – ko je to res nujno. Dogaja se, da tudi najbolj ljubemu človeku pod soncem hladnokrvno obrnemo hrbet prav takrat, ko je pred nami v solzah, ponižan, na kolenih. To storimo zaradi lastne šibkosti in strahu, da ne bomo kos še težavam nekoga drugega, pa četudi imamo to osebo neizmerno radi. V takšnih trenutkih smo, bodimo iskrene, piškave prijateljice, nevredne tega samostalnika. 

Le kdo si želi svoj prosti čas namenjati nekomu, ki se ves čas le pritožuje in jezi? Raje bodimo pozitivni in odločni, odločeni, da ne bomo stopali po poti razkroja, temveč napredka. To nam bo uspelo, če bomo v stiku s prijatelji vsaj enkrat na dva tedna, kažejo raziskave.

Stiki vsaj enkrat na dva tedna V izogib temu, da nas prijatelji zavržejo kot črvivo jabolko, se urimo v sočutju. Ne pozabimo, da je prijaznost jezik, ki ga lahko slišijo gluhi in vidijo slepi, kot je trdil že Mark Twain. Nekateri posamezniki šele na smrtni postelji obžalujejo, da so se raje pehali za materialnimi dobrinami, kot pa vzdrževali žlahtne prijateljske odnose. Kdo bi imel rad večji krog prijateljev, naj ne čaka na čudež, temveč naj tudi sam naredi prvi korak. Z leti, ko smo že izoblikovana osebnost, je laže ponovno navezati stike s starimi prijatelji kot pa iskati nove. Spomnimo se, kdo nam je bil všeč in s kom smo radi preživljali čas. Poiščimo ga in mu prisluhnimo, najdimo skupne točke in najdimo tisoč in en razlog za dobro voljo. Le kdo si želi svoj prosti čas namenjati nekomu, ki se ves čas le pritožuje in jezi? Raje bodimo pozitivni in odločni, odločeni, da ne bomo stopali po poti razkroja, temveč napredka. To nam bo uspelo, če bomo v stiku s prijatelji vsaj enkrat na dva tedna, kažejo raziskave. Pa ne pozabimo ponuditi roko vsakič, ko se jim rušijo tla pod nogami. V nasprotnem primeru ne pričakujmo, da jo bodo oni nam, ko bomo sami v težavah.

Zagotovo ni malo prijateljstev, ki so bila ovenčana z zakonsko ljubeznijo oziroma javno zaobljubo, medtem ko vse trdne prijateljske vezi poganja dvoje: upanje in želja, da bi znali v vsakem trenutku videti in ujeti srečo. Tako je mogoče zares spreminjali na bolje tudi svet. Morda nekoč, ko ga bo poganjalo prijateljstvo in ne več denar.

Med pogovorom in čokolado
Pa če imamo najboljšo prijateljico ali najboljšega prijatelja, imejmo v mislih, da prav iz kakovostnega odnosa pogosto vzklije tudi najtrdnejša ljubezen. Tista, ki je tudi najmočnejši viharji in ujme ne razpihajo, saj v njej ni neskončnih ugank, so le vedno nove rešitve. Ameriški igralec in režiser Mel Gibson, ki smo ga videli v vlogah največjih junakov v zgodovini človeštva, je bil zelo blizu resnice, ko je povedal: »Po dvajsetih letih zakona mi končno uspeva, da sem spraskal ovoj z bistva, kaj hočejo ženske. Mislim, da se odgovor nahaja nekje med pogovorom in čokolado.« Zagotovo ni malo prijateljstev, ki so bila ovenčana z zakonsko ljubeznijo oziroma javno zaobljubo, medtem ko vse trdne prijateljske vezi poganja dvoje: upanje in želja, da bi znali v vsakem trenutku videti in ujeti srečo. Tako je mogoče zares spreminjali na bolje tudi svet. Morda nekoč, ko ga bo poganjalo prijateljstvo in ne več denar.