Zanimivo je, da se tradicija praznovanja prihajajočega leta pogosto sprevrže v alkoholizirane zabave, a saj smo tega vajeni. V naši ljubi deželici nič ne mine brez opitosti, saj je treba »prizadevno« nazdravljati odhajajočemu in preživetemu letu ter se veseliti novih izzivov in dni, ki pridejo s svežo letnico 2018 vred.


Zatohlost v srcu

Številni »moji« pari so zdaj v stiski. Namreč, marsikateri od njih je prevaral svojega partnerja in zato sta tudi poiskala mojo strokovno pomoč, da ju naučim, kako na nove temelje postaviti partnerski odnos, ki je z leti postal zatohel, poln rutine in samoumevnosti. Pri nezvestobi se zaupanje tistega partnerja, ki je bil prevaran, lahko poraja leta dolgo. In pridejo novoletne poslovne večerje in zabave, ko je komaj sveže zaupanje na preizkušnji. Žrtve prevare zelo boli, ko so bile izdane in ponižane, zdaj pa pravzaprav morajo sprejeti dejstvo, da partnerica ali partner ne more manjkati na službeni zabavi. Kako mirno preživeti dni, polne izzivov in priložnosti za skrite poljube ali seksualne pobege?Sumničenje je nevarno

Tisti, ki ga je pičila kača, se boji tudi zvite vrvi, pravi star pregovor. Smo na preži, katere znake bomo prepoznali, ko se dragi ali draga vrne domov. Ali je pijan? Ima pomečkano krilo in strgane najlonke? Se vidi odtis rdeče šminke na ovratniku srajce? Ali diši po drugem moškem? To so vse resnična vprašanja, ki si jih zastavljajo tudi tisti pari, ki sicer niso padli v brezno bolečine ob nezvestobi, a priložnost dela tatu. Če partnerski odnos škripa, če sta si odtujena, potem lahko sumita, da bodo zabave vzele svoj davek morebiti tudi v skoku čez plot. 


Kdo vam bo pa dal garancijo?

Veste, nevarnost za prevaro vedno obstaja. Če je odnos ljubeč, čuječ, spoštljiv in naklonjen, če se znata sporeči konstruktivno in spoštljivo, potem je nevarnost za nezvestobo mnogo manjša. Je pa dejstvo, in to pogosto poudarim, da za prav nobeno ravnanje ali odnos ni garancije! Obstajajo le večje ali manjše možnosti, da se zgodi prevara, če sta partnerja mimobežna, nimata vsakodnevne iskrene komunikacije, vse je samoumevno in dolgočasno, tudi seksata ne več ravno pogosto in videti je, kot da čakata, da pač življenje mine. Žalostno, a toliko parov pride k meni s točno takšnim opisom njune zveze. Ste se mogoče v teh besedah prepoznali?December je poln pasti

Hitro spijemo kaj več, ovire do soljudi se znižajo, bolj smo odprti za komplimente in sproščeni pozabimo na vsakodnevne skrbi, izzive in to, da se počutimo mizerno, neljubljene ali preprosto spregledane. Ko nam kdo drug pihne na dušo in pohvali naš videz ali oblekico, bi takšne komplimente rade slišale še pogosteje. Sčasoma se še bolj rade volje videvamo z osebo, ki nas je opazila, in zelo neopazno se lahko znajdemo v škripcu zagledanosti ali celo zaljubljenosti v osebo, ki ni naš partner ali partnerica. Zato skrivne in recimo jim nedovoljene ljubezni pogosto vzplamtijo na delovnem mestu v istem podjetju. In taisto podjetje bo v nekaj tednih imelo novoletni žur, na katerem se lahko več družita.


Srečno in vse dobro v letu, ki je pred vrati. Da boste znali in želeli krepiti takšen odnos, ki bo vas in vaše družinske člane osrečeval in polnil z zadovoljstvom in zaupanjem. 


»Delovne« ljubezni

Dejstvo je, da je tri četrtine parov, ki poiščejo mojo pomoč ob nastali prevari, skušnjavo našlo v isti organizaciji, v kateri je zaposlena naša oseba in sodelavec, ki ji je znal polaskati. Povrh vsega sta skupaj osem ur vsak dan, kar je več, kot je skupaj kot partnerica s svojim možem, ki ga vidi na kratko zvečer za mogoče dobro urico, saj je treba še pospraviti, narediti večerjo, otroka dati spat in potem je že takšna ura, da oba utrujena zaspita pred prižgano televizijo. Ves ta čas nimata priložnosti pohvaliti drug drugega, poklepetati in se polupčkati, saj je treba postoriti vse prej po hiši kot negovati odnos in ljubezen. Na delovnem mestu, ko je objekt poželenja oddaljen le kak meter ali dva, morebiti je v sosednji pisarni in ga vidimo vsak dan ter lahko preživimo vsaj uro kakovostnega časa na recimo odmoru ali kosilu, pomeni, da se zaljubljenost lahko hrani s pozornostjo in časom, ki ga sicer paru manjka. Razumljivo torej, da se v službah zgodi največ skokov čez plot. In tudi kasneje vedno isto vprašanje: kako naj se odljubi, ko pa ga gleda vsak dan v službi? Mnogi zahtevajo, da mora zamenjati službo, češ da bi tako laže nadzirali svojo drago, ki se je sicer odločila za moža in si želi spet najti pot do njegovega srca. Kot pogosto rečem, je prevara močan in res boleč signal, da se je odnos znašel v škripcih, ko oba potrebujeta streznitev. Bodite previdni pri količini zaužitega alkohola, ko boste iskali svojo simpatijo s pogledom. Morda se dogovorite doma, da vas draga ali dragi pride iskat, ko boste imeli dovolj proslavljanja odhajajočega leta. Tako se bosta lahko razvijala zaupanje in zavezništvo med vama. Lahko se odločite, da ves večer pijete nealkoholne pijače in se prav tako zabavate. Verjemite, da se da in še glavobola in mačka nimamo naslednji dan. No, seveda, odločitev je vaša. Predvsem bodite zvesti sebi in svojim odločitvam ter se povprašajte, kaj si želite in pričakujete od prihajajočega leta. In nikar ne bodite med tistimi, ki so skočili čez plot in kasneje trdijo, da ne vedo, zakaj so to storili, pa čeprav jim je res žal in bi potem radi spremenili potek noči, ko so prevarali. A nazaj v čas se pač ne da. 

Srečno in vse dobro v letu, ki je pred vrati. Da boste znali in želeli krepiti takšen odnos, ki bo vas in vaše družinske člane osrečeval in polnil z zadovoljstvom in zaupanjem.