Nadvse zanimiv članek je bil objavljen v znanstveni reviji Journal of Personality and Social Psychology, rdeča nit pa se glasi: spolnost je spekter in ne ozka usmerjenost, biseksualnost pa je pri marsikom, še posebno pri moških, še vedno tabu.

Da bi se delili zgolj na dve skupini, heteroseksualce in homoseksualce, je nemogoče in niti najmanj logično, poudarja vodilni pri študiji in avtor uspešnice Mostly Straight (Večinoma hetero) Ritch C. Savin-Williams. Kot pravi je sodelujočim predvajal pornografske filme in prizore samozadovoljevanja – moškim so se zenice razširile tako pri ženski kakor tudi moški masturbaciji, je ugotovil, enako se je pokazalo pri ženskah, ki so sodelovale v študiji. »Ljudje ne moremo nadzorovati svojih zenic, zato je to dobra metoda ugotavljanja, ali je nekdo vzburjen ali ne,« pojasnjuje strokovnjak. »Še bolj natančne izsledke bi lahko ponudili, če bi opazovali genitalije udeležencev, a takšna metoda je pač neprimerna. Vsekakor smo s študijo že potrdili, da je spolno usmerjenost nemogoče ozko opredeljevati.«Ženske mnogo lažje priznajo svojo biseksualnost kakor moški – ti so še vedno ujeti v okove družbe, ki iskreno izražanje občutij še vedno po večini obsoja in enači s šibkostjo. Tolerance do drugače mislečih še vedno marsikje primanjkuje, tako tudi sprejemanja vsakršnega spolnega vedenja, ki odstopa od heteroseksualnega.

Velja omeniti še raziskavo iz kanadskega Toronta, ki so jo opravili ped leti in v kateri so ženske poskušale ugotoviti, ali je moški istospolno usmerjen ali ne. Kako? Z ogledom njihovih lic! Predvsem med ovulacijo jih občutek ne vara, so ugotovili strokovnjaki: ženske so si ogledale 80 fotografij različnih moških v enakem položaju in potem ocenile, ali so homo- ali heteroseksualni. V veliki večini primerov so ocenile pravilno! Zakaj? Natančnih kriterijev niso zmogle opisati, preprosto, šlo je za intuicijo. In ta jih, kot kaže, ni pustila na cedilu. Strokovnjaki domnevajo, da imajo ženske med ovulacijo izostren čut za moške, ki bi bili primerni kot očetje njihovih otrok, pri homoseksualcih pa jim preprosto ne zasveti zelena luč.