Poti, ki peljejo do spolnega partnerja, so različne. Toda seštevek vseh dejanj, dejstev in stvari, ki vodijo do velikega poka, imenujemo preprosto zapeljevanje. Seveda, zapeljevanje je nadaljevanje flirta – ko »dvorjenje brez resnih namenov« ali »nabiranje rožic« postane del resnejše spolne igre.

Napačna pojmovanja

Mnogi narobe verjamejo, da je bilo zapeljevanje vseskozi privilegij moških, kar seveda ne drži. Vse od Eve in Adama je naravno poslanstvo ženske, kajti ona izbira partnerja za zagotavljanje potomstva. Moški se samo ponujamo, ženska je tista, ki bo izbrala. Že od nekdaj so uspešno zapeljevale in to veščino izpopolnile do umetnosti. Drugo vprašanje je, za kakšne oblike zapeljevanja gre in kako so bili ti obrazci vedenja družbeno vrednoteni. Druga napaka pri današnjem razumevanju zapeljevanja je v relativizaciji in degradaciji njegovega namena.Nekateri, teh ni malo, ga vidijo kot dejanje, ki ima namen, da zagotovi seks za eno noč, ali ga enačijo z avanturo, kar seveda tudi ne drži. Zapeljevanje je praviloma romantična in najplemenitejša oblika razkazovanja svojih erotičnih moči, s katerimi se želi pritegniti partnerja v spolno igro. Ob tem seveda zapeljivka(-ec) in zapeljani(-a) nimata nobenih predstav, ali bo spolna igra izpolnila pričakovanja in kako dolgo bo vse skupaj trajalo. Zapeljevanje ni dejanje, ki izključuje možnost trajnih in srečnih spolnih partnerskih razmerij. Velja nasprotno. In ne nazadnje, zapeljevanje je modrost tudi za poživitev malce rutinskega ljubezenskega življenja z že v zakon zapeljanim spolnim partnerjem.

Ženske

Tako kot je narava spolnosti utemeljena na razlikah med žensko in moškim, se tudi načini zapeljevanja razlikujejo. Res pa je, da so ženske začele posnemati nekatere prijeme, ki so nekako moškim pisani na kožo. Z vidika enačenja obeh spolov, kar je zdaj nevaren pojav, je to početje za nekatere in, vendar žensko devalvira v njeni ženskosti kot neprecenljivi vrednoti za radosti seksa in ohranjanja vrste. Preden se spusti v spolno razmerje, potrebuje zapeljevanje kot spoznanje in potrdilo o lastni privlačnosti in zaželenosti. To spoznanje utrjuje njeno samozavest. V knjigi Allana Peasa je opisanih deset značilnih zapeljevalnih gibov. Sunek z glavo nazaj, da bi lasje predvsem odkrili obraz, je gib, značilen tudi pri ženskah kratkih las. Razkrivanje gladke in mehke kože na zapestju, ki velja za erogeno območje. Kot tretji značilni gib avtor navaja večji razkorak med nogami. Pozibavanje z boki je najbolj značilen gib, ki ima skorajda mitski in obredni pomen pri zapeljevanju. Naslednji gib, pogled stran z delno priprtimi vekami, zadržuje pogled moškega le toliko, da ga on opazi, in nato bliskovito sune na drugo stran. Pri tem dejanju ga skorajda ni, ki bi ostal ravnodušen. Lahko priprte in vlažne ustnice, ki ponujajo podobo ženskega spolnega organa, dajejo ženski zelo zapeljiv videz. In ko smo že pri ustnicah, se pri spolni vzburjenosti povečajo tako kot prsi in so tudi bolj rdeče zaradi večje prekrvitve.Naslednji gib zapeljevanja je svaljkanje valjastih predmetov med prsti, cigarete, držala vinske čaše in podobno. Prekrižane noge, še posebno ko se ena noga ovije ob drugi, je za moške zelo zapeljivo. In ne na koncu je treba povedati, da je oblačenje ravno tako oblika zapeljevanja. Pri tem so ženske na boljšem, kajti njihovo modo ustvarjajo moški. To pa pomeni, da z obleko poudarjajo na ženski ravno to, kar najbolj pritegne njihovo pozornost. Sicer pa, ženska moda ima nehvaležno nalogo, ko gre za zapeljevanje: kako obleči žensko, da je čim bolj gola. Kaj pa moški?

Moški

Medtem ko je zapeljevanje za žensko ne glede na to, ali zapeljuje ali je zapeljevana, vedno ugodje in zabavna igra, v kateri obvezno dobiva, je zanj nekaj drugega. V igri iskanja spolnega partnerja je moški tisti, ki najpogosteje izgublja. Zaradi tega strahu so moški bolj previdni, skopi in malokrvni pri zapeljevanju. Nasmeh je zelo močna govorica telesa, ki ga naredi samozavestnega in človeka pozitivne energije. Obenem smeh ustvarja vtis, da je z nekom, ki ga zelo zanima in mu je z njim zelo zabavno. Oči oziroma pogled je ravno tako pri moških pogosto orožje zapeljevanja. Neposreden kontakt iz oči v oči kaže zanimanje za osebo, ki jo gleda. Ženske pa uživajo v tem, da so v središču resnične pozornosti moškega.Moški ravno tako uporabljajo ustnice kot sredstvo zapeljevanja, le s to razliko, da jih ne vlažijo in ne pustijo rahlo odprtih. Nervozno se jih dotikajo oziroma povedo, da so željni poljubljanja. Barva glasu in spremembe v intonaciji med pogovorom je ravno tako značilno orožje zapeljevanja v rokah moških. Seveda, obleka morda res ne naredi človeka, lahko pa naredi zapeljivca, če moški zna poudariti svoje značilnosti moškega. Ob vsem ne smemo pozabiti, da se zdaj kot nekoč lahko zapeljuje s hrano in razvajanjem partnerja. Ljubezen morda gre skozi želodec, toda s polnim želodcem ni spolne ljubezni, še manj obojestranskega orgazma kot smisla zapeljevanja.