Na začetku je ljubezen velika in razumljivo je, da je tedaj nemogoče misliti na afere. Toda nekega dne se zgodi. Ko človek najmanj pričakuje. Če gre verjeti statistikam, je skoraj polovica vseh tistih, ki so prisegli zvestobo, nezvesta. O bolečini, frustraciji in depresiji prevaranih je bilo veliko zapisanega in večina se konča z ločitvijo, so pa tudi takšni, ki preživijo in naredijo zakon spet zanimiv in zaželen.

Nova zvezda

To se je zgodilo Martinu in Ani. Ona je občudovala svojega šefa, vse, kar je naredil, je bilo genialno, za službo se je zjutraj oblekla kot manekenka, z Martinom pa je med vikendi hodila v starih hlačah in neurejenih las. Seveda je Martin zaznal, da se nekaj dogaja, ni mu bilo vseeno, še bolj se je trudil, še več služil, toda nič – samo šef je bil zvezda na Aninem nebu. Ločitev je bila pred vrati, ko je Martin spoznal simpatično dekle, ki je občudovalo njegovo kariero, pridnost in pamet. Bila je balzam za njegovo ranjeno dušo, Anino razburjenje pa mu je kar prijalo.
Ana in Martin sta še vedno skupaj. Za kar je Martin dve leti prosil, se trudil in garal, je Ana spregledala. Ko je bila pred tem, da ga izgubi, se ji je svet obrnil, stara čustva so se vrnila, šef je odpadel in Martin je dobil prigarano zadoščenje: žena ga je spoštovala. Prvič je začela ceniti njegov trud in prizadevanje, da bi jo obdržal.

Strah

Mnogi so prepričani, da bi si strah pred izgubo zaslužil oskarja za prižiganje in podžiganje ljubezni. Veronika je vedno popuščala Štefanu. Rada bi šla na dopust v gore, pa je šla na morje, ker je bila to njegova želja. V družbi je govoril za oba, zgodilo se je, da Veronika niti ust ni odprla. Potem pa se ji je, proti njeni morali in prepričanju, zgodila afera. Štefanu je odkrito priznala in mu naštela vse njegove grehe, poniževanje in zanemarjanje. Afera ju ni ločila, Štefan je spoznal, kaj je vsa leta delal, in se resnično spremenil.

Seveda se ne končajo vse afere srečno, pravzaprav redke. Partnerja sicer mnogokrat ostaneta skupaj, vendar bolj na silo kot zaradi notranjega prepričanja in ljubezni. Večina afer se ne zgodi zaradi pomanjkanja ljubezni ali seksa, vzroki so nespoštovanje, neupoštevanje, zanemarjanje. In potem sledi maščevanje, ki je največkrat klic na pomoč: »Rad/a bi bil/a s teboj.« Če je klic razumljen in dobro sprejet, so možnosti za nov začetek. Ljubezen je dobila še eno priložnost. Če se to zgodi, bi se morali pari zavedati, kakšno srečo imajo. Kaj pa je lepšega od vračane ljubezni?
Test: Je ljubezen za vas samo prijetna pustolovščina?

Hitro in spontano odgovorite na vprašanja in izvedeli boste. Velja za oba spola. Seštejte točke in ugotovite, v katero skupino spadate. Na vsako vprašanje lahko odgovorite s številkami od 1 do 4. Ena pomeni, da se s trditvijo sploh ne strinjate, 2, da se pod določenimi pogoji, številko 3 si pripišite, če za vas drži včasih, 4 pa, če se s trditvijo stoodstotno strinjate.

1. Nikakor se ne strinjam, da bi se moj/a partner/ica lahko spogledoval/a z drugimi.

2. Tudi med čvrsto zvezo sem imel/a afere.

3. Zdi se mi, da sem izzvan/a, če se drugi spogledujejo z mojo ljubeznijo.

4. Ko občutim ljubosumje, se ne morem obvladati.

5. Težko popolnoma zaupam partnerju/ici.

6. Ljubezen se mi je vedno kar zgodila.

7. Če se partner/ica navdušuje nad drugo/im, stresam jezo.

8. Vem, kako je, če izbiraš med dvema ognjema.

9. Med seksom fantaziram o treh v postelji.

10. Zaradi ljubezni včasih zanemarjam prijatelje.

11. Kadar popolnoma zaupam partnerju/ici, postane ljubezen dolgočasna.

12. Skok v tujo posteljo neverjetno poživi mojo ljubezen.

13. Če ima partner/ica stike z drugimi, je konec najine ljubezni.

14. Včasih se mi zgodijo neverjetno vznemirljive stvari.

15. Najbolj čarobne v ljubezni so skrivnosti.

16. Nikoli nisem zadovoljen/na, tudi v partnerstvu ne.

17. Vedno vztrajno opazujem tekmece.

18. Preden postanem odveč, se odstranim.

Razvrstite točke in preberite rešitev

Vsako trditev označite s številkami od ena do štiri. Tipi so trije: A, B in C. Odgovori na številke 2, 4, 9, 11, 14 in 16 spadajo k tipu A. Odgovori na vprašanja 1, 3, 5, 7, 13 in 17 spadajo k B, odgovori na vprašanja 6, 8, 10, 12, 15 in 18 pa k C. Za vsak tip seštejte točke. Spadate v tisto skupino, v kateri ste jih zbrali največ.

Tip A: Iščete kratke ljubezni, a če najdete pravo, se zelo trudite, da vama ne bi postalo dolgčas. Skoki čez plot ali spogledovanje so za vas dobrodošla sprememba v dolgočasnem dnevu. Spopad s tekmecem spodbudi vaše poželenje, toda vprašati, ali bi bil trikotnik dobrodošla sprememba v partnerstvu, si ne upate. Raje samo sanjate.

Tip B: Požvižgate se na vse pustolovščine v ljubezni, varnost in popolna predanost sta podlaga za dobro zvezo. Težko komu zaupate, če pa poskuša kdo tretji zapeljati partnerja, so burne scene na dnevnem redu. Neprimerne pripombe slabijo vašo samozavest in vaše zaupanje. Seveda pa je za trajno zvezo vaše togo stališče brez humorja dolgočasno in ne deluje zelo erotično. Bolje bi bilo, če bi se zanimali za partnerja in zase, predvsem v dvojini, in ne opazovali, ali se bliža tretja oseba.

Tip C: Dogodki se vam kar vrstijo, kot da bi bili vedno ob pravem času na pravem kraju, tam, kjer se začenja veliki kino. Če zaslutite nevarnost od zunaj, ste dobro oboroženi, partnerju, ki vam je pri srcu, se ne odpoveste brez boja. Nekako vam vedno uspeva, da zmagate in nevarnost te vrste odstranite. Na svojo neodvisnost in posebnost opozarjate tako, da namerno privlačite pozornost drugega spola in pustite, da za vas tekmujejo. Tajni recept, ki že stoletja uspeva.