Zadnja leta se kot gobe po dežju pojavljajo trgovine s cenovno zelo dostopnimi izdelki, za katere raje ne vemo, v kakšnih razmerah so bili narejeni. Zlahka se zato ujamemo na limanice in kupimo denimo trikrat cenejše šestilo ali smešno poceni radirko. Nepogrešljivi risarski pripomoček že po nekajmesečni uporabi nenadoma razpade oziroma z njim ni mogoče oblikovati natančnih krožnic, radirka pa sledi svinčnika na papirju bolj packa kot briše. Je torej bolje, če izberemo šolske potrebščine priznanih oziroma dragih blagovnih znamk? To spet ne drži vselej. Tudi določeno nalivno pero, ki so ga oglaševali v katalogih ter nikakor ni poceni, lahko po nekaj mesecih začne spuščati, kar se pozna tudi na prstih, umazanih od črnila. Takrat se zdi, da je pisalo morda padlo na tla in se tako uničilo, a se enako ponovi pri novem.

Brez napora in denarja

Očitno moramo imeti pri nakupih precej sreče, a vsak je tudi svoje sreče kovač. Prav zato natančno preglejmo, kaj šolar že ima doma, še preden se s seznamom potrebščin, ki ga zahteva posamezna šola, odpravimo po nakupih. Zakaj bi denimo kupovali nove barvice, če jih lahko naberemo iz prejšnjih kompletov in so dovolj dolge in kakovostne? Podobno velja za tempere, čeprav tube niso popolnoma napolnjene. Lončka za vodo, namenjenega za slikanje s čopiči, prav tako ni treba kupovati. Glede na to, da potrebščine za pouk likovne umetnosti ponavadi celotno šolsko leto ostanejo v šoli, lahko otrok ali najstnik sam poljubno poslika ali popiše primeren steklen kozarec za vlaganje ali pa mu pomagamo. Pri tem pridejo zelo prav različni laki za nohte. Celo vrečko iz blaga za športno opremo je mogoče izdelati brez večjega napora. Natančen postopek izdelave med drugim najdemo v knjigah za šivanje torb in nahrbtnikov ali kar na youtubu.

Zeleni primer iz prve roke

Poleg klasičnih potrebščin s seznama je dobrodošlo, da vsako šolsko leto poskrbimo za vsaj malce osvežen delovni oziroma učni kotiček. Dovolj je že nekaj drugačnih dodatkov, ki jih lahko le prenovimo iz tistih, ki jih že imamo, zato niti ne bomo imeli dodatnih stroškov, končni učinek in zadovoljstvo pa bosta vredna truda. Predstavljamo vam primer iz prve roke. 

Potem ko se je šolarka prenasitila roza barve in se odločila, da bodo v njeni sobi prevladovali svetlo zeleni odtenki, je bilo treba le uporabiti malo akrilne barve v zelenem in srebrnem odtenku, ki po novem prevladujeta na košku za smeti. Iz flisa je s pomočjo škarij in lepila bliskovito hitro nastalo prikupno bralno kazalo oziroma žepek, ki ga na vsaki strani krasi srebrn metulj. Ta motiv se ponovi na okrasku, ki ga lahko nalepimo na steno ob pisalni mizi ali pa skozenj napeljemo prosojen laks ter pritrdimo na strop tako, da lebdi v zraku. S pred leti kupljenega metulja je čez čas odpadel osrednji kovinski del, ki je bil nepopravljiv, zato ga je nadomestil primerno oblikovan in zalepljen flis.