A vendarle so lahko tudi rabljeni predmeti izjemno kakovostni, opozarjajo izkušeni nakupovalci, ki na spletni strani starševske revije Parents svetujejo bodočim staršem. Pa si poglejmo.

Posteljica. Otroci svojo prvo posteljico uporabljajo povprečno dve leti ali tri, potem običajno preidejo na mladinsko ležišče. Posteljica je po večini po koncu uporabe kakor nova, zato jo večina staršev pozneje tudi proda – in da, varno jo je kupiti, seveda, če upoštevate določena pravila. Posteljica naj ne bo starejša kakor pet ali šest let, svetujejo strokovnjaki, in sicer zaradi varnostnih normativov, ki jih pri proizvodnji otroške opreme osvežujejo kar pogosto. Mnogi odsvetujejo posteljice s snemljivo stranico oziroma takšno, ki se jo lahko spusti, zato se je takšnim modelom zaradi morebiti obrabljenega mehanizma pri nakupu rabljene opreme modro izogniti.

Voziček. Verjetno najdražji kos opreme lahko stane tudi tisoč evrov in več, rabljeni vozički pa so praviloma povsem varni, le če niso starejši od deset let. Ne kupujte kosov, ki jim manjkajo kakšni delci, preverite, ali se pasovi ustrezno pripenjajo, ali kolesa niso preveč obrabljena, ali je ogrodje dovolj trdno in, seveda, ali je praktičen za vaše potrebe.

Avtosedež. Oprema, ki zahteva največ previdnosti pri nakupu, sploh če izbiramo med rabljenimi izdelki. Obvezno preverite datum izdelave in predviden rok uporabnosti! Model se mora ujemati s sedeži in pasovi vašega avtomobila. Ne kupujte izdelkov z vidno obrabljeno tkanino in izogibajte se kosom, ki so že doživeli prometno nesrečo, pa četudi zgolj trk. Zahtevajte knjižico z navodili za uporabo, da boste lahko sedež namestili natančno in ustrezno, vsi mehanizmi morajo delovati gladko in brezhibno.

Stolček za hranjenje. Ta je v uporabi praviloma kratek čas, zato se nakup rabljenega izdelka vsekakor splača. Preverite, ali so varnostni pasovi nepoškodovani in ali delujejo brezhibno, bodite pozorni tudi na odstranljivi pladenj.

Stajica. Če je vaš dom natrpan z opremo in predmeti, s katerimi bi se lahko otrok poškodoval, je stajica vsekakor primerna rešitev za otrokovo varnost, saj je jasno, da ne more živeti v maminem naročju. Preverite, ali vsi mehanizmi delujejo ustrezno, nepoškodovano mora biti tudi dno, ki je lahko tudi ležišče za popoldanski počitek.

Hojica. Pripomoček, ki ga strokovnjaki sicer odsvetujejo, saj naj bi otrokom onemogočal normalen gibalni razvoj, a če se le odločite za nakup rabljenega kosa, bodite pozorni na trdnost ogrodja in ustreznost kolesc. Izogibajte se poškodovani plastiki.

Kopalna kad. Oblik in modelov je malo morje, in če se odločite za najenostavnejšo, so cenovno dostopne tudi nove. Če pa imate veliko kopalnico in si želite kompleksnejši model na nogah, si boste morda omislili rabljeno kad. Bodite pozorni na stabilnost stojala in obrabo plastike ter morebitno plesen.

Zaščitna ograja. Varnost je vedno na prvem mestu, zato so zaščitne ograje nujne, če so v vašem domu stopnice. Ta vrsta opreme je lahko zelo draga, cenovni razpon pa je izjemno velik, zneski so odvisni predvsem od materiala. Rabljene ograje pa so lahko po drugi strani smešno poceni, zato se jih resnično splača poiskati. Pred nakupom preverite mehanizem in sistem zaklepanja.

Oblačila in obutev.  Otroci jih prerastejo tako hitro, da je včasih smešno kupovati nove kose. Pri oblačilih preverite, da so iz kakovostnih materialov in da nimajo nikakršnih madežev, pri obutvi pa bodite pozorni predvsem na oprijem okoli gležnja, sistem zavezovanja ali zapenjanja in obrabljenost podplatov. Večina staršev se običajno spopada s preobilico oblačil, zato se jih zelo radi znebijo tudi po simbolnih cenah.