Poročila sem se pri 22 letih, zato da sem pobegnila od doma. Moža mi je določil oče, vendar sem ga kasneje vzljubila. Pet let nisva imela otrok. Potem se je rodil prvi otrok s težko telesno okvaro, ki je v tistih časih še niso znali uspešno zdraviti. Do tretjega leta starosti je bil več v bolnišnici kot doma. Sama sem se veliko ukvarjala z otrokom, mož pa je začel izostajati od doma. Kljub vsemu sem v zakonu vztrajala 33 let. Bila sem izčrpana, fizično in psihično zaradi nespoštovanja in vsakodnevnih žalitev, zakonska zveza ni delovala, kot bi bilo treba. 

Toliko nasilja, fizičnega in psihičnega nasilja, kot ga je prestala moja mama, ne bi preživela nobena žival. 

Leta 1991 sem se predčasno upokojila. Otroka sta bila polnoletna in zelo pridna. Prijateljica me je povabila, naj grem z njo k skupini “kjer se pogovarjamo o družinskih zadevah in jih rešujemo”. Ni omenila, da gre za okrevanje od alkoholizma, tudi zase ni povedala, da obiskuje skupino zaradi alkoholizma v družini. Očitno je bil alkoholizem za obe tabu, saj se ga nobena ni dotaknila. Obiskala sem tisto skupino, ki se je imenovala Al-Anon, in bila tam zelo lepo sprejeta. Takoj sem začutila, da sodim mednje. Od takrat sem redna članica. 


Na enem izmed srečanj je ena izmed članic delila svojo izkušnjo. Mož je po nekaj letih abstinence napravil recidiv. Odločila se je, da sredi šolskega leta z devetletno hčerko odide od njega in se preseli v drugi kraj. Ta izpoved se me je zelo dotaknila, tako močno, da sem začutila, da bi bila takšna izkušnja morda tudi zame rešitev. Dobro sem si zapomnila tudi priporočilo, naj prvo leto v programu ne delamo v družini nobenih bistvenih sprememb, razen te, da spreminjamo sebe. Drugo leto obiskovanja Al-Anona sem za eno leto zapustila dom in odšla v tujino, kjer sem prav tako obiskovala srečanja, četudi nisem znala prav dobro jezika.

Po vrnitvi domov sem možu dejala, da sem pripravljena odpustiti in pozabiti vse, kar se je zgodilo do včeraj, če gre na zdravljenje alkoholizma. Ni bil zato. Odgovorila sem mu, da se potem najini poti razideta.

Naj na kratko razložim, kako je alkoholizem pri nas prisoten v štirih zaporednih rodovih. 


Toliko nasilja, fizičnega in psihičnega nasilja, kot ga je prestala moja mama, ne bi preživela nobena žival. Od očeta je odšla pri svojih 72 letih. Sama sem družino zapustila pri 51 letih. Moja hči se je razvezala pri 30 (alkoholizem in hazarderstvo), moja vnukinja pa je pri 20 letih z enoletnim otrokom postavila pred vrata norkomana.

Ko sva se pred kratkim z vnukinjo, ki ima zdaj petčlansko družino z novim partnerjem, pogovarjali, ali ne bi morda obiskala kakšnega srečanja, mi je odgovorila: »Mama, ko sta bili vidve z mami na srečanjih, sem vse pozorno spremljala, zato sem se lahko tako odločala.«

Drži, če se v družini spremeni le en član, se spremeni vsa družina ali celo širša družina. Samo potrdim lahko tisto modrost, ki pravi: »Ko se spremeniš sam, se spremeni cel svet«.

Sprejetje in proučevanje programa Al-Anon je bistveno spremenilo moje življenje. To je najboljša šola za moje življenje in zdaj živim svobodno, mirno in zadovoljno življenje. Pravzaprav sem danes v najlepšem obdobju svojega življenja. 

O DRUŠTVU AL-ANON
Društvo za pomoč družinam alkoholikov Al -Anon je bilo ustanovljeno leta 1951 v ZDA. Začeli sta ga ženi ustanoviteljev skupnosti AA (anonimnih alkoholikov), saj sta po streznitvi partnerjev ugotovili, da tudi onidve potrebujeta pomoč. Tako se je kot v AA-ju tudi v Al-Anonu začelo širiti članstvo, najprej v Ameriki in potem še po vsem svetu. Kasneje so ustanovili še Alateen, ki je namenjen otrokom in najstnikom, ki jih je prizadela bolezen alkoholizma.
Danes je v svetu v 130 državah več kot 30.000 skupin Al-Anona.
V Sloveniji imamo društvo od leta 1989, trenutno deluje 22 skupin, ki se srečujejo osebno in 11 skupin, ki se srečuje prek internetnih portalov.
Za vse informacije in vprašanja so vam na voljo:  
  • po elektronski pošti na info@al-anon.si
  • po telefonu na številkah 031 744 722, 041 590 789 ali 040 589 877
  • po navadni pošti na naslovu Društvo Al-Anon, Trg Osvobodilne fronte 10, 1000 Ljubljana
  • pomoč pa lahko poiščete tudi na njihovi Facebook strani Al-Anon Slovenija