IKONE

Divje življenje uporniške Janis Joplin, ki je tragično umrla pri 27 letih

Janis Joplin je ena največjih rock zvezdnic vseh časov, ki je s svojim izjemnim glasom in edinstvenim stilom zaslovela v 60. letih prejšnjega stoletja.
Fotografija: Janis Joplin, foto: javna last
Odpri galerijo
Janis Joplin, foto: javna last

Bila je izjemna ameriška blues pevka in ena največjih rock zvezdnic vseh časov, ki je zaslovela v 60. letih prejšnjega stoletja. Janis Joplin je bila prepoznavna po svoji uporniški drži, izjemnem glasu in živahnem značaju. Tisti, ki so jo bolje poznali, so o njej povedali tudi to, da je bila zabavna, radovedna in neustrašna ženska. Odobravanje s strani občinstva ji je veliko pomenilo, saj ji je dajalo nekakšno notranjo izpopolnitev.

Veljala za pridno punčko, kot najstnica pa je postala zelo uporniška

Rodila se je 19. januarja 1943 v Teksasu v ZDA. Odraščala je v družini srednjega razreda v majhnem mestu. Imela je šest let mlajšo sestro Lauro in deset let mlajšega brata Michaela. Starši so ji privzgojili miselnost, da je treba biti drugačen, unikaten, da narediš nekaj iz sebe in izstopiš iz množice. Kot otrok je rada slikala, prav tako pa je že tedaj kazala ljubezen do glasbe, zato je že kot majhna punčka pela v cerkvenem zboru.

V osnovni šoli je veljala za dobro in pridno učenko, do svojega 14. leta pa je bila precej priljubljena tudi med vrstniki. Nato se je začela puberteta, z njo pa je Joplinova pridobila mozolje in nekaj dodatnih kilogramov. Obiskovala je srednjo šolo Thomasa Jeffersona in tam se je začela kazati njena uporniška narava. Ni se želela oblačiti tako kot druga dekleta, začela je nositi moške srajce, hlačne nogavice in kratka krila. Zaradi svojega edinstvenega stila je kmalu postala tarča zbadljivk.

Joplinova se je začela čedalje bolj družiti s fanti. Najbolj se je ujela s tistimi, ki so imeli podoben okus za glasbo kot ona, ki so zavračali ustaljene družbene norme in so dajali poudarek kreativnosti. Ob koncu srednje šole je tako veljala za drzno dekle, že tedaj pa je rada posegala tudi po alkoholnih pijačah.

Opustila študij in se povsem posvetila petju

Nato se je vpisala na Lamar State College of Technology, vendar je študij ni posebej pritegnil. Večino časa je tako posvetila druženju s prijatelji ob alkoholnih pijačah, po prvem semestru pa je zapustila fakulteto. Zatem je začela obiskovati kolidž Port Arthur, vendar pa tudi tega ni zaključila, saj se je leta 1961 preselila v Los Angeles.

Leto kasneje se je odločila za študij umetnosti na University of Texas at Austin. Med študijem je začela nastopati na občasnih glasbenih prireditvah in s svojim stilom petja navdušila občinstvo. Leta 1963 se je odločila opustiti študij in se povsem posvetiti petju. Nekaj časa je bivala v San Franciscu in imela nekaj nastopov, vendar ji to ni omogočilo dovolj visokih dohodkov za normalno življenje.

V San Franciscu je pogosto posegala po alkoholu in drogah, to pa je še dodano škodovalo njeni pevski karieri. Leta 1965 se je naposled odločila za vrnitev nazaj domov v Teksas; želela si je namreč vzeti predah od tovrstnega življenjskega sloga. Tedaj se je začela oblačiti nekoliko bolj konvencionalno, hkrati pa si je pustila dolge lase, ki so bili pogosto neurejeni.

Izjemen uspeh poželi njeni pesmi Piece of my heart in Summertime

Po kratkem času bivanja v Teksasu je začela močno pogrešati glasbo in petje, zato je kmalu iskala priložnosti, kako bi se ponovno posvetila svojemu poslanstvu. V tistem času je rock skupina Big Brother and the Holding Company razpisala avdicijo za pevko in Janis je bila takoj prepoznana kot favoritka. Medse so jo sprejeli leta 1966.

Njihov nastop na Monterey Pop Festival 1967, pri čemer je bil v ospredju Janisin izjemen vokal, je navdušil občinstvo in skupini prinesel večjo prepoznavnost. Leto zatem je Big Brother and the Holding Company z njo posnel album Cheap Trills pri založbi Columbia. Slednji je na glasbenih lestvicah kmalu zasedal prvo mesto po priljubljenosti, med ljudmi pa sta bili najbolje sprejeti pesmi Piece of my heart in Summertime.

PREBERITE ŠE -> Življenje naše izjemne igralke: Živela na veliki nogi, starost pa preživela v revščini

Joplinovi je glasbena skupina, katere del je postala, zelo prirasla k srcu. Člani skupine so ji bili kot druga družina. Vseeno pa se je njihovo skupno delovanje po nekaj letih zaključilo zaradi sporov med njo in člani skupine. Razlog naj bi bila Joplinina izstopajoča osebnost.

Čeprav ji ni bilo lahko, ko se je njihovo sodelovanje končalo, je kmalu zatem ustanovila skupino Kozmic Blues Band, s katero je posnela prvi solo album I got Dem Ol'Kozmic Blues again mama!, ki je leta 1969 na glasbenih lestvicah dosegel peto mesto po priljubljenosti. Avgusta 1969 so skupaj nastopili tudi na Woodstocku, s čimer so navdušili množice.

Umrla je zaradi prevelikega odmerka heroina

S tem, ko je vse bolj rasla njena priljubljenost, se je v javnosti pojavilo tudi vse več negativnih kritik njene izstopajoče osebnosti. To je Joplinovo zelo prizadelo, saj je vlagala veliko napora v to, da bi se dokazala v industriji, v kateri so tedaj prevladovali moški. Le nekaj dni pred svojo smrtjo je v enem od intervjujev dejala: »To je bilo zame zelo težko obdobje. Bilo je zelo pomembno, če me bodo ljudje sprejeli ali ne.«

Kljub temu da je imela v preteklosti kratkotrajna ljubezenska razmerja, ki so vključevala tudi izkušnje z osebami istega spola, pa je vse kazalo na to, da se bo Joplinova tokrat ustalila. Leta 1970 se je namreč zaročila s Sethom Morganom. V tistem času je snemala tudi album z novo skupino the Full Tilt Boogie Band in na zunaj je izgledalo, da vse poteka tako, kot je treba.

PREBERITE ŠE -> Izjemna Poljakinja: Med holokavstom tvegala življenje in reševala judovske otroke

Vendar pa so jo 4. oktobra 1970, ko je imela zgolj 27 let, našli mrtvo v hotelski sobi v Hollywoodu. Čeprav je v preteklosti redno posegala po heroinu, naj bi se mu v zadnjih mesecih pred smrtjo povsem izognila. Vendar pa se mu na tisti usodni dan očitno ni mogla upreti. Kasneje je bilo namreč ugotovljeno, da je bila njena smrt posledica prevelikega odmerka.

Po njeni smrti je bil izdan album Pearl (1971), ki se je takoj znašel na vrhu glasbenih lestvic. Množice so bile še posebej navdušene nad pesmijo Me and Bobby McGee, katere avtor je bil Kris Kristofferson, njena nekdanja ljubezen. Janis Joplin je bila leta 1995 sprejeta v Dvorano slavnih rockenrola, leta 2005 so ji podelili grammyja za življenjsko delo, izšla pa je tudi njena biografska knjiga Janis: Her Life and Music.

Njeni odmevni citati

»S tem, ko te skrbi za prihodnost, uničiš sedanji trenutek.«

»Starejše kot je grozdje, slajše je vino.«

»Moje delo je užitek in zabava. In zakaj ne, če bo na koncu vsega konec, kajne?«

»Ko sem na odru, se ljubim s petindvajset tisoč ljudmi, potem pa grem domov sama.«

»Petje je zame kot ljubiti nekoga. Je vrhunska čustvena in fizična izkušnja.«

»Nesreče ne povzroča odsotnost nečesa, ampak tvoja želja, da bi bilo nekaj, česar ni.«

»Tako dober kot si bil do sveta, tako dober bo svet do tebe.«

»Raje ne pojem, kot da bi pela tiho.«

»Znotraj me res zaboli, če me nekdo ne mara. To je neumno.«

»Pogovarjam se s svojim občinstvom, ljudi gledam v oči. Potrebujem jih, oni pa potrebujejo mene.«

»Želim si čutiti, kolikor le lahko. To je bistvo duše.«

»Sem ena izmed teh običajnih čudnih ljudi.«

»Težko se je osvoboditi, ampak ko ti uspe, je vredno!«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte