Prvič ne šteje

Možnosti, da ženska zanosi, so ne glede na število spolnih odnosov, ki jih je imela, bolj ali manj enake, to je ena proti 20. Po ovulaciji lahko kadar koli zanosi, torej tudi pred prvo menstruacijo, saj se ovulacija začne približno 14 dni prej. Ne zaupajte izjavam, kot so: »Ne skrbi, če je zate prvič, ne boš zanosila.« In ne zanašajte se na to, da ste premladi ali prestari za nosečnost.Voda odplakne seme

Zanositve s pomočjo vode ni mogoče preprečiti. Nekateri verjamejo, da s takojšnjim prhanjem po spolnem odnosu odstranijo sledi semenske tekočine, vendar zaradi hitrosti spermijev takšni ukrepi nikakor ne delujejo. Prav tako semena ne boste izločili z uriniranjem in kopanjem. In za vse, ki v to še vedno verjamejo: seks v vodi ne preprečuje nosečnosti. Na oploditev prav tako ne vpliva temperatura obdajajoče vode. Naj bo morje, bazen ali džakuzi, zanosite lahko v katerem koli, da neprijetnih infekcij in glivičnih okužb sploh ne naštevamo.

Metoda izvleči pred izlitjem

Eden izmed največjih mitov, ki krožijo o preprečevanju nosečnosti, je, da moški prepreči oploditev ženske, če pred izlivom semena izvleče penis iz vagine. To nikakor ni učinkovit način kontracepcije. Moški namreč že v stanju vzburjenja izloči predsemensko tekočino, ki lahko vsebuje že 300.000 spermijev, in ne pozabimo, za uspešno združitev z jajčecem je potreben le eden. Obenem je točen čas izliva zelo težko nadzorovati.


PREBERITE ŠE: Kaj po seksu?Seks med menstruacijo

Veliko žensk, pa tudi moških, verjame, da med menstruacijo ne morejo zanositi. To seveda ne drži, saj lahko kadar koli med menstrualnim ciklom. Načeloma prihod menstruacije pomeni konec ovulacije, vendar ima veliko žensk neredne ali krajše cikle, med katerimi je mogoča ovulacija. Poleg tega spermiji v ženskem telesu preživijo kar do pet dni. Če imate medtem ovulacijo, obstaja možnost, da boste zanosili.

Brez orgazma ni oploditve

Nekatere ženske verjamejo, da ne bodo zanosile, če ne dosežejo vrhunca. Orgazem in oploditev imata bore malo skupnega, prav tako lahko zanosite, če v seksu uživate ali ne.  


PREBERITE ŠE: Kaj se zgodi, če ne seksamo?Namesto kondoma kuhinjska folija ali balon

Na žalost prevečkrat slišan mit. Razne plastične folije nikakor niso varno nadomestilo za kondom. Če pri roki nimate katere izmed zanesljivih metod kontracepcije, nikar ne posezite po kuhinjski foliji za zavijanje sendvičev. Tudi natikanje balonov na ud, čeprav podobno natikanju kondoma, ne bo pomagalo! Ob tem pa še nasvet, ne glede na to, kje ste prebrali: zobna pasta ni spermicid.

Tesnejši kondom, več zaščite

Tudi to je ena izmed zmot o varni spolnosti. Tesnejši kondom namreč ne pomeni manj možnosti, da semenska tekočina uide iz njega ali da se med seksom sname. Nasprotno, obstaja nevarnost, da se bo pretesen kondom med spolnim odnosom pretrgal. Med uporabo poskrbite, da ostane na konici nekoliko praznega prostora za semensko tekočino ob izlivu. 


PREBERITE ŠE: 6 neresnic o seksu Poskakovanje preprečuje nosečnost

Mnogi verjamejo, da kihanje, kašljanje ali poskakovanje gor in dol po spolnem odnosu pomagajo izločiti semensko tekočino. Našteto seveda ne drži. Spermiji so vsekakor prehitri in premajhni, da bi katera izmed teh metod uspešno delovala.

Stoječi seks

Položaji spolnega akta že dolgo burijo človeške duhove. Obstajajo takšni, pri katerih seme laže doseže jajčece. Na žalost pa se na tiste druge, ki naj bi zanositev otežili, ne gre zanašati. Seks v stoječem položaju tako ni zanesljiva metoda preprečevanja nosečnosti.