Papeška listina z naslovom Vos estis lux mundi (Vi ste luč sveta), ki jo je Frančišek izdal danes, napoveduje, da je napočil čas, da se česa naučimo iz »grenkih lekcij iz preteklosti«. Glede na dokument (motuproprij), ki stopi v veljavo 1. junija, bodo vse škofije po svetu morale v enem letu (do junija 2020) vzpostaviti sistem za poročanje o zlorabah s strani klera, uporabi otroške pornografije in prikrivanju zlorab. Nova pravila veljajo le znotraj Cerkve, izjema pa so zlorabe, o katerih spovednik spregovori v zasebnosti spovednice. 

Papežev motuproprj vključuje ne le nadlegovanje in nasilje nad mladoletnimi in ranljivimi odraslimi, ampak zadeva tudi spolno nasilje in nadlegovanje, ki so posledica zlorabe oblasti, poroča Radio Vatikan. Določa še, da je treba žrtve in njihove družine obravnavati dostojanstveno in s spoštovanjem. Dobiti morajo primerno duhovno, zdravniško in psihološko pomoč. 

Motuproprij ureja tudi preiskave proti škofom, kardinalom, redovnim predstojnikom in tudi začasnim voditeljem škofije ali druge krajevne Cerkve. Nova pravila bodo zanje veljala, če bodo v preiskavi zaradi spolnih zlorab, ki so jih neposredno zagrešili, pa tudi kadar bodo prijavljeni zaradi prikrivanja ali zavračanje preganjanja zlorab, za katere so izvedeli.

Z dokumentom Frančišek naposled konkretno odgovarja na pedofilske škandale, ki katoliško cerkev pretresajo že več desetletji. Čeprav se je zanje Cerkev že večkrat opravičila, so žrtve vedno znova zahtevale ukrepe, nova papeška listina pa bo končno zaščitila tiste, ki se izpostavijo s poročanjem o spolnih zlorabah in po novem ne smejo biti več podvrženi predsodkom ali diskriminaciji. A zna se zgoditi, da tovrstni ukrep ne bo dovolj, saj papeška listina ne zapoveduje, da bi se moralo zlorabe in prekrške poročati civilnim oblastem, kar bi lahko zagotovilo večjo transparentnost in manj možnosti korupcije znotraj cerkvenih zidov.