Prvoten mandat leta 2014 ustanovljene komisije, ki jo sestavlja po osem moških in žensk, se je sicer iztekel nedavno, decembra, zdaj pa so ga obnovili. Poleg devetih novih članov je v komisiji še sedem starih, na čelu komisije pa ostaja ameriški kardinal Sean O'Malley, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med člani so znova tudi žrtve spolnih zlorab duhovnikov. Prav zaradi njih je bila komisija v preteklosti tudi sama tarča kritik, saj so ravno ti, Irka Marie Collins in Britanec Peter Saunders, oba žrtvi spolnih zlorab, protestno odstopila zaradi pomanjkanja reform in obstrukcij na najvišjih ravneh Cerkve. Frančišek je komisijo nedvomno obnovil v luči očitkov izpred zadnjih nekaj tednov, ko so na dan priplavali podatki, da naj bi leta ščitil čilskega škofa Juana Barrosa, obtoženega, da je ne le vedel za spolne zlorabe otrok s strani duhovnika Fernanda Karadima, ampak jim je bil celo osebno priča, in jih je prikrival. Da naj bi papež vedel za grehe škofa Barrosa, ko ga je leta 2015 povišal v škofa, je razkrila ena od žrtev duhovnika Karadima. Frančišek se je moral med svojim januarskim obiskom Čila braniti pred temi očitki in je vztrajal, da proti škofu ni nobenih dokazov. A to je v Čilu sprožilo precejšnje kritike, nakar se je papež opravičil za ton svojih besed, Vatikan pa je napovedal, da bo v Čile poslal posebnega preiskovalca, malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, ki bo preučil dokaze proti Barrosu. 


Juan Cruz, čilska žrtev spolnih zlorab, se je včeraj v New Yorku srečal s posebnim preiskovalcem v primeru Barros, malteškim nadškofom Charlesom Sciclunom. 

V afero je bila sicer vpletena tudi omenjena komisija. Nekateri člani komisije so namreč povedali, da so papeževemu glavnemu svetovalcu in vodji komisije O'Malleyju izročili pismo ene od žrtev Karadime s podrobnostmi zlorab in konkretnimi obtožbami na račun Barrosa, ki naj bi ga predal papežu.