Gospa Duša, ste zdravnica, že sedemnajst let predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, skoraj deset let ena od trinajstih zastopnikov pacientovih pravic, nekoč pa ste bili zaposleni tudi v farmaciji. Kaj vas je pripeljalo do boja proti osteoporozi?

Odločitev, da sodelujem z društvom bolnikov z osteoporozo Ljubljana, se je zgodila po popolnem naključju. V časopisu sta moji hčeri prebrali novico, da to društvo organizira telovadbo za osteoporozo, in ker sem bila ravno prav stara, sta me opomnili, da bi bilo prav, da nekaj naredim za svoje zdravje tudi tako. Pridružila sem se jim, beseda je dala besedo in njihova prva predsednica gospa Vera Gruenfeld me je povabila k sodelovanju. Sprejela sem, in kot vidite, tudi ostala in ni mi žal.

Nekatere bolezni in tudi zdravila za njihovo zdravljenje lahko oslabijo kosti in povzročajo tveganja za zlome. Pojav neželenega delovanja na kosti in posledično nastanka osteoporoze skušamo upočasniti z rednim jemanjem kalcija in vitamina D. 

Osteoporoza zadeva starejše ljudi. Do 80. leta si zaradi nje, če ni zdravljena, kost zlomita vsaka tretja ženska in vsak peti moški. Zakaj so ženske na splošno vendarle v večji nevarnosti, poleg tega, da imajo šibkejšo telesno zgradbo oziroma manjšo kostno maso?

Enega od dejavnikov ste že omenili. Drugi je, da se v klimakteriju in po menopavzi pri ženski zmanjša količina estrogenov v telesu in ena od posledic tega naravnega procesa je tudi povečana izguba kostne mase.

Kateri so sicer poglavitni dejavniki tveganja pri obeh spolih – menda tudi majhna teža?

Dejavnike tveganja delimo v dve skupini: tiste, na katere lahko vplivamo, in tiste, na katere ne moremo. Prvi so enaki pri moških in ženskah, to so kajenje, čezmerno uživanje alkohola, nizek indeks telesne teže, prehrana, ki ne vključuje kalcija, beljakovin, sadja in zelenjave, pomanjkanje vitamina D, pogosti padci, nezadostna telesna dejavnost. Med dejavnike tveganja, na katere ne moremo vplivati, pa sodijo spol, starost, zlom kolka pri starših, predhodni osteoporozni zlomi, nekatere bolezni in zdravila, ki vplivajo na kost in povečajo tveganje zlomov.

Razvoj osteoporoze lahko pospešijo določena protivnetna in protialergijska zdravila, denimo glukokortikoidi. Bi lahko na podlagi tega trdili, da so v rizični skupini vsi, ki morajo zaradi kroničnih bolezni, kot je astma, redno jemati zdravila? Zakaj in kako je mogoče te neželene stranske učinke preprečiti?

Nekatere bolezni in tudi zdravila za njihovo zdravljenje lahko oslabijo kosti in povzročajo tveganja za zlome. Med njimi so tudi glukokortikoidi, ki imajo kar dolg seznam neželenih učinkov. Zdravnik bo pretehtal tveganje s koristmi zdravljenja. Pomembno je, da pri jemanju glukokortikoidov bolniki natančno upoštevajo navodila zdravnika, ga prosijo za pojasnila neželenih učinkov in se nanj obrnejo za nasvet, če se pojavijo. Pojav neželenega delovanja na kosti in posledično nastanka osteoporoze skušamo upočasniti z rednim jemanjem kalcija in vitamina D.

S pomočjo računalniškega modela FRAX lahko za vse ženske po menopavzi in moške po 50. letu izračunamo kolikšno je tveganje, da bodo v naslednjih desetih letih utrpeli enega od štirih najpogostejših osteoporoznih zlomov – na zapestju, nadlahtnici, vretencih, kolku. 

Pri kateri starosti je priporočljivo izmeriti kostno gostoto?

Vpliv vseh naštetih dejavnikov lahko ovrednotimo s pomočjo računalniškega modela FRAX, s katerim izračunamo za vse ženske po menopavzi in moške po 50. letu, kolikšno je tveganje, da bodo v naslednjih desetih letih utrpeli enega od štirih najpogostejših osteoporoznih zlomov – na zapestju, nadlahtnici, vretencih, kolku –, in zdravnik se lahko za začetek zdravljenja odloči tudi brez DXA (denziometrije, merjenja kostne gostote, op. a.). Je pa DXA v pomoč pri odločitvi za zdravljenje z zdravili ali proti in med spremljanjem zdravljenja. Kadar se za ta pregled odločimo pred presejanjem z uporabo računalniškega programa FRAX in meritvijo z ultrazvokom na petnici, ki ju izvajamo tudi v društvih bolnikov z osteoporozo, ponavadi vključuje ženske po menopavzi in moške po 60. letu starosti.