Vprašajte strokovnjaka

Ostarela mama vztraja, da bo oporoko natipkala na pisalni stroj

Spoštovani mag. Boštjan J. Turk!

Moja mama (stara že 85+ let) trmasto vztraja, da je njena oporoka, ki jo je (jo bo?) lastnoročno natipkala na pisalni stroj in s kulijem nato še tudi lastnoročno podpisala, s pravnega vidika povsem pravilna in da bo tudi na zapuščinskem sodišču uradno veljavna.

Živi sama, je še povsem samostojna in opravilno sposobna, a visoka leta so tu. Ne spuščam se v vsebino njene zadnje želje v oporoki, skrbi me le, ali je to, kar zatrjuje mama, res vse pravno veljavno in korektno, glede na določbe zakonov, ki urejajo to področje (Dedno pravo, Zapuščinsko pravo). Ne želim nikakršnih sitnosti na sodišču po njenem tuzemeljskem slovesu, ob prehodu v večnost!

Najlepša hvala za vaš cenjen odgovor.

Lep pozdrav!

Bralec

Lastnoročna oporoka mora biti napisana na roko

Spoštovani,

Naše dedno pravo pozna več oblik oporok, za vsako izmed njih pa obstajajo specifični pogoji veljavnosti. Lastnoročna oporoka je denimo veljavna, če jo je oporočitelj lastnoročno napisal in podpisal. Pri tej obliki gre za oporoko, ki jo oporočitelj recimo napiše list papirja in jo obenem podpiše.

Veljavna je tudi tako imenovana pisna oporoka pred pričami. Pri tej oporoki je pomembno, da oporočitelj, ki zna brati in pisati, oporoko napravi tako, da v navzočnosti dveh prič lastnoročno podpiše listino, ki mu jo je sestavil kdo drug, ko hkrati izjavi pred njima, da je to njegova oporoka. Priči se podpišeta na sami oporoki s pristavkom, da se podpisujeta kot priči. Ta pristavek ni pogoj za veljavnost oporoke.

Pri pisni oporoki pred pričami so lahko priče polnoletne osebe, ki jim ni vzeta poslovna sposobnost in ki znajo brati in pisati. Pri tej oporoko ne morejo biti priče oporočiteljevi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi predniki in posvojitelji, njegovi sorodniki v stranski vrsti do vštetega tretjega kolena, zakonci vseh teh oseb in zakonec oporočitelja.

Če želi mama sama sestaviti veljavno oporoko, jo mora torej lastnoročno napisati in jo tudi podpisati, ne sme pa je natipkati na tipkalni oz. pisalni stroj. Svetujem vam, da mamo na to opozorite.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE