Vprašajte strokovnjaka

Ostali bomo brez doma, ker je občina prodala naše stanovanje

Občina nam je pred časom podelila stanovanje v hiši. Pred kratkim nam je ponudila, da ga odkupimo, s pogojem, da zraven odkupimo tudi zemljo. Tega finančno nismo zmogli, zato je občina prodala stanovanje in zemljo drugemu. Toda z nami sploh niso prekinili najemne pogodbe pa tudi z novim lastnikom nismo podpisali nove. 

Novi lastnik nam je pri prvem povišanju najemnine k dokumentu priložil kar najemno pogodbo z občino. Toda kmalu nam je ponudil v podpis novo pogodbo, v kateri nam je najemnino drastično povišal –toliko, da je pri nizkih dohodkih ne moremo pokriti. Lastnik ni v hišo vložil popolnoma nič, čeprav je v obupnem stanju –fasada razpada, dimnik se kruši. Poudarjam, da smo v hišo vložili določena sredstva.  

Ne vem, kaj storiti. Najemnine finančno ne moremo pokriti, poleg tega z možem ne veva, ali bova obdržala delo. Nimava sorodnikov, ki bi nama finančno pomagali, z otroki pa ne moreva kar na cesto. Zanima me, ali je občina sploh delovala zakonito. Ali lahko zahtevava vsaj povrnitev vlaganj?

Bralka

Sprememba lastnika stanovanja ne vpliva na obstoječa najemna razmerja

Odgovor na vaše vprašanje je precej odvisen od vsebine najemne pogodbe, ki ste jo podpisali z občino. 107. člen Stanovanjskega zakonika (SZ-1) namreč izrecno določa, da sprememba lastnika stanovanja ne vpliva na obstoječa najemna razmerja –vsakokratni pridobitelj lastninske pravice namreč vstopi v pravni položaj najemodajalca in novi lastnik načelno z vami ni dolžan podpisati nove najemne pogodbe. Lahko pa se seveda dogovorite tudi drugače.

Novi lastnik vam torej ne bi smel povišati najemnine za stanovanje, ki ga imate v najemu, razen če je bilo v najemni pogodbi z občino dogovorjeno kaj drugega. A po drugi strani ima novi lastnik možnost, da vam najemno pogodbo tudi odpove, in sicer tako iz krivdnih razlogov (če za krivdno odpoved obstajajo pogoji) kot tudi iz nekrivdnih. (Svetujem vam, da si o tem natančneje preberete določila Stanovanjskega zakona – oddelek, ki se nanaša na najemna razmerja.)

V skladu s tem zakonom imate ob izselitvi iz stanovanja tudi pravico do povrnitve neamortiziranega dela koristnih in potrebnih vlaganj v stanovanje, a le, če ste jih opravili v soglasju z lastnikom. Za nekatere posege pa vam lastnik soglasja sploh ne more odreči –če so bili v skladu s sodobnimi tehničnimi zahtevami in so v vašem osebnem interesu; če nosite stroške takih posegov; če sprememba ne ogroža interesa lastnika stanovanja in ostalih lastnikov v stavbi in če s spremembo niso povezane poškodbe skupnih delov večstanovanjske stavbe in njen zunanji videz. Vsi ti pogoji morajo biti podani kumulativno (vsi skupaj). Vsekakor vam svetujem, da z novim lastnikom poskušate doseči kompromisno rešitev, ki bo ustrezala vašim eksistenčnim potrebam in obenem njegovim cenovnim zahtevam.

Vztrajajte pa tudi pri vlogi za dodelitev neprofitnega stanovanja.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE