Onine zgodbe 2022

Ljubezen gospe Helene

Odlomek iz sodbe Okrožnega sodišča v Ljubljani: Za sodišče ni dvoma, da je storil Bernard D. kaznivo dejanje goljufije prek spleta in povzročil petim oškodovankam veliko gmotno škodo, ki je zajemala vse njihove prihranke, nekatere so najemale celo kredite, da so mu lahko plačale izmišljene storitve, ki nikoli niso obstajale.

Foto: fizkes/Shutterstock

Z lepimi besedami jim je zidal gradove v oblakih, ko je postalo vroče, pa jo je po francosko popihal. Oškodovanke so večinoma prišle na boben, upanje na ženina je splavalo po vodi, počutile so se osramočene, zato so odhitele na policijo in ga prijavile. Vse, razen gospe Helene M., ki se ne strinja, da jo je opeharil.

Gospa Helena M. je stara 65 let, upokojena višja uradnica, že nekaj let vdova, brez otrok, živi sama v trisobnem stanovanju v centru Ljubljane, ima pa tudi hišo v Portorožu in stanovanje v Kranjski Gori. Vsak mesec prejme pokojnino najvišjega razreda, prihranki v banki pa so kljub spornim nakazilom še vedno znatni.

Gospa Helena poudarja, da je gospodu Bernardu prav vse denarne zneske dala prostovoljno, ker ljudem z veseljem pomaga. Prav sedaj je v hišo v Portorožu sprejela begunsko družino iz Ukrajine, ki jo tudi finančno podpira. Mar je to kaznivo? Kje so meje?

Gospod Bernard je njen rešitelj, njena duša dvojčica. Šarmantni vdovec je zdravnik iz Sirije, ki prav tako rad pomaga vsem revežem. Pogovori z njim po spletu, ki so trajali več kot eno leto, so jo ponovno obudili v življenje, ki je postalo po smrti moža in razmahu covida nevzdržno. Prišel je nepričakovano, kot strela z jasnega se je pojavil na facebooku in postal najprej njen prijatelj, nato pa ljubeč partner. Oba sta se želela poročiti, to ni bila samo njena ideja. Gospod Bernard je prikupen moški, rahlo siv, z modrimi očmi in prijaznim nasmeškom. Pa kako lepo je pisal, jo spodbujal, dajal nasvete, vedno sočutno, premišljeno. Nikoli še ni srečala tako drage osebe, nihče ji ni do sedaj tako pomagal. Njeno življenje je bilo eno samo garanje in odpovedovanje. Pokojni mož ni bil romantične narave, otrok nista imela, zato je samevala v pustem svetu brez trohice veselja.

Ni ji žal, da ga je sprejela z odprtimi rokami. Vse življenje je varčevala, zato ima precej pod palcem. Ljudem je vedno rada pomagala. Bernard je imel denarne težave, kar ni čudno glede na njegovo delo in dobroto, zato mu je brez pomisleka priskočila na pomoč. On ji je dal veliko več. Trdno prijateljstvo. Razumevanje in ljubezen. Vero v življenje. Tega se ne da dobiti z denarjem. Žal ji je samo, da ni prišel na sodišče, kjer bi lahko vse pojasnil. Priznava, da mu je za pot poslala 10.000 evrov.

Druge ženske je ne zanimajo, naj regljajo in ji mečejo polena pod noge, to je gola zelena zavist. Njej ni lagal, to ni mogoče. Oba sta še vedno zaljubljena kot golobčka, ampak zaradi vseh ovir tega postopka pred sodiščem se trenutno ne moreta osebno sestati. Bernard je najsvetlejša točka v njenem življenju. Najlepše, kar se ji je pripetilo. Do konca ga bo podpirala in mu stala ob strani ne glede na vse. Denar obstaja zato, da se porabi, na drug svet ga ne bo odnesla. Naj ji končno pustijo dihati, naj ji pustijo sanje. Sedaj šele ve, kaj je ljubezen, vsak dan uživa z veliko žlico, vse drugo ni pomembno.

Gospa Helena M. je prepričala sodišče, sprejelo je njeno razlago o odnosu z obtožencem in ga zato v njenem primeru oprostilo. Obstajajo sicer pomisleki, vendar s sodbo ni hotelo poseči v njeno življenje, sanje in vero v ljubezen. Do spoznanj bo morala priti sama.

Nagradna igra

Glasujem za svojo najljubšo Onino zgodbo 2022

Drage bralke in spoštovani bralci, glasujte za zgodbo, ki vas je najbolj prevzela. Izberite Onino zgodbo 2022. Upoštevali bomo vse elektronske glasovnice, ki jih boste elektronsko oddali in potrdili do vključno ponedeljka, 22. avgusta 2022 do polnoči. Prešteli jih bomo in ugotovili, katera je najzgodba leta 2022, dvajset srečnežev, ki so glasovali pa tudi nagradili. Še opomba: za posamezno zgodbo lahko glasujete le enkrat. Ob glasovanju boste na vaš elektronski naslov prejeli sporočilo za potrditev sodelovanja.

Podarjamo 20 privlačnih Oninih nagrad

VAŠI PODATKI

* S podpisom in oddajo tega kupona ste izrazili strinjanje, da sodelujete v spletnem glasovanju. S potrditvijo prejemanja elektronskih sporočil s področja tiskanih in digitalnih produktov družbe Delo d.o.o. ste se strinjali, da vam posredujemo ponudbe in ugodnosti, ki jih pripravljamo pri naših tiskanih in digitalnih produktih. Za izvedbo spletnega glasovanja in tudi za posredovanje elektronskih sporočil bo Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana, vaše posredovane osebne podatke obdelovalo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in nacionalno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov. Vaše osebne podatke bomo obdelovali zgolj toliko časa, kolikor je potrebno za dosego namena, za katerega so bili zbrani. V primeru izvedbe spletnega glasovanja bo to vse do njegovega zaključka. Če ste podali soglasje za prejemanje elektronskih sporočil, bomo vaše osebne podatke obdelovali, dokler svojega soglasja ne prekličete. Preklic prejemanja elektronskih sporočil lahko izvedete kadar koli, najlažje tako, da v elektronskem sporočilu kliknete polje »odjava« ali nas o preklicu obvestite na dpo@delo.si ali Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Vaši osebni podatki se ne posredujejo nikamor. V stik z njimi bodo prišli le pogodbeni obdelovalci pri obdelavi, vendar morajo spoštovati pravila in zahteve Dela d.o.o. za ustrezno obdelavo osebnih podatkov. Če želite od nas dobiti kakršne koli informacije v zvezi z obdelavo svojih osebnih podatkov, kot npr. vpogled, izvesti morebitni popravek ali izbris, prenos, omejiti obdelavo podatkov ali obdelavi ugovarjati, nam to lahko sporočite s spletnim obrazcem na https://info.delo.si/gdprsoglasje ali pisno na naslov Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Na vašo zahtevo bomo odgovorili kar najhitreje, vsekakor pa ne pozneje, kot je dovoljeno. Če ne boste zadovoljni z našimi odgovori v zvezi s svojimi pravicami glede varstva osebnih podatkov, imate možnost vložiti pritožbo pri nadzornem organu, ki je informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana, 01 230 97 30 in gp.ip@ip-rs.si.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE