Onine zgodbe 2022

Bele vrtnice

Prazno je gledala skozi visoko bolnišnično okno ginekološkega oddelka. Slano sladkaste solze so močile blazino, po kateri so se razsuli njeni temni lasje.

Foto: OLAYOLA/Shutterstock

Čutila ni ne mokrote ne polzenja drobnih kapljic po hladnem obrazu. Od čvrstega stiskanja bolniške srajce, ki ji je ovijala suhljato telo, je barva njenih dlani prehajala v vijolično. Okorelost telesa je postajala samoumevna. Stisnjena v klobčič si je želela le teme. Da le ne bi bilo te neznosne majske svetlobe. Vztrajni sončni žarki so prodirali v prostor in ga napolnili s toploto in veseljem. Zunaj je vse cvetelo in ponujalo najlepše barve pozne pomladi ter napovedovalo dolgo vroče poletje. Lahna sapica je nosila mehkobni vonj bogatih vrtnic, ki se je mešal z vonjem majnic. Oboževala je bele vrtnice. Njene mlade misli so si želele kad, polno lističev te opojne rastline, v katero bi potopila svoje čvrsto telo. Pustila bi, da jo mehkoba poboža po zagoreli koži. Sedaj te želje ni bilo več. Le tiha hladnost svetlo modrih sten in vonj po razkužilih sta ji polnila nosnici ter objemali drobovje, v katerem ni bilo več življenja.

Tako si je želela tega otroka. Vse telo je vriskalo, ko je izvedela veselo novico. Skočila je s stola in močno objela starejšega zdravnika. Njen strah pred tovrstnimi pregledi se je razblinil kot droben mehurček. Skakala je po ordinaciji in se na glas smejala. Vrtela se je in pustila, da se ji dolgo belo krilo ovija okrog nog. Solze sreče so ji zameglile oči, da ni opazila zaskrbljenega zdravnikovega obraza. Slišala je le, kako ji daje navodila, naj samo strogo počiva in se čez dva dni zopet oglasi v ambulanti. Pa še nekaj v zvezi z otrokovim srčkom. Vsa nasmejana je pokimala, mu pritisnila poljubček na obraz ter odvihrala iz ordinacije. Zapodila se je po hodniku, nato po stopnicah iz tretjega nadstropja naravnost na cesto. Zaslišala je škripanje avtomobilskih gum in tik pred seboj zagledala yugo, za volanom pa jeznega šoferja, ki ji maha. Usta razpotegne v širok nasmeh ter mu pomaha nazaj. Steče čez cesto in že je na avtobusni postaji. Mimo nje hitijo ljudje; brkati moški, s sklonjeno glavo zatopljen v svoje misli, ženička, ki v rokah stiska torbico iz prve svetovne vojne, objeta zaljubljenca v pošvedranih »old starkah«, v resnici jih izdeluje tovarna v Bosni. Najraje bi jim zakričala, naj se ustavijo in pogledajo njen raven trebuh. Ali ne vidijo, da v njej raste novo bitje? Tako majhno, tako drobceno, da zdravnik ni zaznal niti bitja srca. Ampak, čez dva dni ga bo zagotovo slišal s tisto čudno napravo, ki jo prisloni na rastoči trebuh. Bo, bo. Otročiček zdaj spi ali pa se je v njeni notranjosti tako dobro skril. »Ah, mladosti moja …« Še tako neizkušena, nevedna. Spomni se, da je jutri dan mladosti. Kako čudoviti dnevi za oznanilo o veselem dogodku. Ustavila se bo v trgovini in pripravila najokusnejšo večerjo. Danes bo pozen. Popoldanska izmena je dolga. Potem pa še cincanje z avtobusom. Vstopil bo v miniaturno sobico in jo stisnil k sebi. Pobožal jo bo po dolgih laseh in ji na usta pritisnil najbolj vroč poljub. Potem mu bo povedala. Le kdaj si bosta lahko privoščila »fičkota«? Tako bo prej doma, pri njej in otročičku. Pohiteti bosta morala z nakupom. Še bolj bosta varčevala, da bo avto doma, preden rodi. Zdravnik ji je okvirno izračunal datum poroda. December. Samo da bo za božič doma. To bo najlepši božič.

»Srček ne dela. Plod je umrl. Žal mi je. Sestra te bo takoj odpeljala na oddelek. Kdaj si zakrvavela?« Kako ni srčka? Ne, to ni res. Sanjam grde sanje. Zdaj, zdaj se bom zbudila. Tukaj je, v meni, čutim ga. Medicinska sestra jo posede na invalidski voziček in zapelje po hodniku iz pleksi stekla. Upre se vožnji z vozičkom, saj ni invalidka. Šele sedemnajst let je stara. Lahko hodi. Čuti, kako se ji neznana tekočina pretaka po žilah, in se nemočno usede na voziček. Mimo nje hodijo ljudje v belih haljah, z zamegljenimi očmi opazuje znane obraze, sodelavke jo pozdravljajo ter se, ne vedoč, kaj se dogaja, ozirajo za njo. Poležejo jo na operacijsko posteljo. Ena injekcija, druga ... »Nastavite infuzijo. Dva mililitra tega, tri onega …« Od daleč sliši šumenje, brnenje, nepovezane besede, obžalovanje … »Tako mlada …« Nato škrebljanje, škrab, škrab, škrab … Z mrzlo, železno lopatko se zarinejo v meso in strgajo po njeni notranjosti. Pobirajo šele nastalo življenje brez srčka. Režejo, cukajo, škrabajo … Bolečina je neznosna. Ne od škrabanja. Spodnjega dela telesa ne čuti. Srce, srce bo počilo od žalosti. Košček se bo naselil v drobceno bitje ter mu vtisnil utrip. Tok-tok, tok-tok … Takrat ga bo zdravnik zaznal s tisto čudno napravo. Čez sedem mesecev ga bo stisnila k sebi, na svoje prsi in bele vrtnice bodo zacvetele decembra. Počakajte, samo še malo počakajte, da iztrgam svoje srce.

Nagradna igra

Glasujem za svojo najljubšo Onino zgodbo 2022

Drage bralke in spoštovani bralci, glasujte za zgodbo, ki vas je najbolj prevzela. Izberite Onino zgodbo 2022. Upoštevali bomo vse elektronske glasovnice, ki jih boste elektronsko oddali in potrdili do vključno ponedeljka, 22. avgusta 2022 do polnoči. Prešteli jih bomo in ugotovili, katera je najzgodba leta 2022, dvajset srečnežev, ki so glasovali pa tudi nagradili. Še opomba: za posamezno zgodbo lahko glasujete le enkrat. Ob glasovanju boste na vaš elektronski naslov prejeli sporočilo za potrditev sodelovanja.

Podarjamo 20 privlačnih Oninih nagrad

VAŠI PODATKI

* S podpisom in oddajo tega kupona ste izrazili strinjanje, da sodelujete v spletnem glasovanju. S potrditvijo prejemanja elektronskih sporočil s področja tiskanih in digitalnih produktov družbe Delo d.o.o. ste se strinjali, da vam posredujemo ponudbe in ugodnosti, ki jih pripravljamo pri naših tiskanih in digitalnih produktih. Za izvedbo spletnega glasovanja in tudi za posredovanje elektronskih sporočil bo Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana, vaše posredovane osebne podatke obdelovalo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in nacionalno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov. Vaše osebne podatke bomo obdelovali zgolj toliko časa, kolikor je potrebno za dosego namena, za katerega so bili zbrani. V primeru izvedbe spletnega glasovanja bo to vse do njegovega zaključka. Če ste podali soglasje za prejemanje elektronskih sporočil, bomo vaše osebne podatke obdelovali, dokler svojega soglasja ne prekličete. Preklic prejemanja elektronskih sporočil lahko izvedete kadar koli, najlažje tako, da v elektronskem sporočilu kliknete polje »odjava« ali nas o preklicu obvestite na dpo@delo.si ali Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Vaši osebni podatki se ne posredujejo nikamor. V stik z njimi bodo prišli le pogodbeni obdelovalci pri obdelavi, vendar morajo spoštovati pravila in zahteve Dela d.o.o. za ustrezno obdelavo osebnih podatkov. Če želite od nas dobiti kakršne koli informacije v zvezi z obdelavo svojih osebnih podatkov, kot npr. vpogled, izvesti morebitni popravek ali izbris, prenos, omejiti obdelavo podatkov ali obdelavi ugovarjati, nam to lahko sporočite s spletnim obrazcem na https://info.delo.si/gdprsoglasje ali pisno na naslov Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Na vašo zahtevo bomo odgovorili kar najhitreje, vsekakor pa ne pozneje, kot je dovoljeno. Če ne boste zadovoljni z našimi odgovori v zvezi s svojimi pravicami glede varstva osebnih podatkov, imate možnost vložiti pritožbo pri nadzornem organu, ki je informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana, 01 230 97 30 in gp.ip@ip-rs.si.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE