Kot vemo, se v puberteti začne spolni in osebnostni razvoj, ki iz otroka oblikuje odraslo osebo. Deklice vstopijo v puberteto prej in tudi konec adolescence se razlikuje po spolu. Ženske odrastejo okoli dvajsetega leta, moški leto ali dve kasneje. Ob tem ne moremo zanemariti spolnosti kot izjemno občutljivega in pomembnega področja vsakdana vsakogar od nas. Odkar smo si ženske vzele pravico, da doživljamo spolnost kot nekaj, kar tudi nam pripada, brez tabujev in težkih stigem, se odkrivamo vedno znova. Spolni libido se krepi ravno obratno sorazmerno kot pri moških. Nekatere raziskave trdijo, da je moški na vrhuncu svoje spolne moči okoli tridesetega leta, medtem ko jo dame krepimo do menopavze pa tudi čez. Kot rečeno, bodimo odkriti in brez nepotrebnih tabujev.

Ko se med rjuhami ujamemo in nam nikoli ni dovolj posteljnih dogodivščin, se nam zdi, da podaljšujemo mladostnost in sposobnost regeneracije, saj seks nosi prav to – pomlajevanje. 

Mladost in strast

Zadnje čase spremljam zgodbe parov, v katerih je ona starejša krepko desetletje in več. Običajno ima za seboj že eno zvezo in pogosto tudi otroka ali dva, on je mlad in še brez posebnih čustvenih brazgotin. Kako se najdejo takšni pari? Skupni imenovalec je pogosto vzorec od doma, ko je imel moški priložnost videti, kako deluje zveza med starejšo mamo in od nje mlajšim očetom, pa se mu to ne zdi nič nenavadnega.

Drugi vidik je, da so dandanes številne ženske neverjetno ohranjene in mladostne, tako da se dolga leta sploh ne da opaziti razlike v letih, torej da je ona starejša od njega. Starejše dame nezavedno iščejo nadomestilo za mladost v mlajših moških, s katerimi jih veže tudi močna spolna strast. Oba sta namreč sočasno, kot opisano prej, na vrhuncu spolne moči in uživata v strasti, ki pri obeh gori enako močno. Ko se med rjuhami ujamemo in nam nikoli ni dovolj posteljnih dogodivščin, se nam zdi, da podaljšujemo mladostnost in sposobnost regeneracije, saj seks nosi prav to – pomlajevanje.On jo potrebuje

Kaj iščejo mlajši moški v objemu zrelejših dam? Potrditev, da so moški, da jih cenijo bolj izkušene ženske, mnogi so se pri starejši partnerici zaljubili prav v njene življenjske izkušnje, modrost in zrelost osebnosti, da je stabilna in da ji lahko zaupa, saj jesposobna reševati tudi najbolj zagatne okoliščine, kar malce manjka mlajšemu moškemu. No, vsaj tako mi je definiral svojo noro zagledanost v dvanajst let starejšo partnerico moški, star devetindvajset let. Je pa tudi res, da se v starostno tako različnih zvezah sčasoma pokažejo razpoke, pogosto v tem, da »ima ona vedno bolj prav kot on, saj je vendar starejša od njega in zatorej bolj izkušena in že ve, kaj dela«. Ker je moški ego občutljiv za takšne trditve, je ogenj v strehi hitro tukaj.

Številni moški imajo tudi fetiš na krepko starejše dame in jih tega ni sram pokazati, čeprav to v Sloveniji ni tako pogosto, saj se vsi poznamo in smo si »v daljni žlahti«, kot se rada pošalim. Če ste bili kdaj pozorni na spletne pornografske vsebine, je med najbolj iskanimi rubrikami ravno kategorija MILF, ki poenostavljeno pomeni »rad bi se ljubil z mamami«, se pravi s kategorijo žensk, ki so že rodile, torej so starejše od štirideset.

Kdo nam »diši« in zakaj. Ni enotnega ali pravilnega odgovora. Smo unikatni in tako so enkratne tudi ljubezni, pa čeprav mlajšega njega in starejše nje. 

S sinovim prijateljem

Vem za primer, ko je bila gospa stara dvainpetdeset let, premožna, saj ima uspešno podjetje, otroka sta že odrasla, sama pa je hrepenela po mladosti in je redno obiskovala plastične kirurge že dobro desetletje. S soprogom sta bila že dolgo odtujena, ker jetudi on vodil svoje podjetje in je veliko potoval. Na rojstnodnevni zabavi starejšega sina je spoznala njegovega prijatelja, mlajšega triindvajset let. Iskrica je v hipu preskočila, zapletla sta se v afero. Gospa se je na vrat na nos ločila, kupila mu je stanovanje, da sta imela gnezdece za ljubezenska srečanja, kupovala mu je drage obleke in prikupen športni avto je pridobil v zvezo z njo. Zaljubljena je bila tako močno, da je ignorirala tudi sina, ko ji je rekel, da se je sramuje tako razuzdane ter kako se je lahko zapletla z njegovim prijateljem. A ljubezen je slepa, kot pravijo. Mladi moški je užival v njeni družbi, bil je ponosen nanjo, saj je bila privlačna in prodorna ženska, o kakršni je dolga leta zgolj sanjal, da bi jo spoznal. Imel je svežino in kondicijo, kar je ona v drugi polovici življenja potrebovala kot eliksir mladosti.Ljubosumnost je velika past

Dopolnjevala sta se odlično, dokler ni on čez nekaj let njune strastne zveze začutil, da bi rad imel otroka. Njegova partnerica v menopavzi mu ga ni mogla dati, tako da se je njun odnos začel krhati, saj je bila noro ljubosumna na vsako mlajšo žensko v njegovi bližini. Nekega dne je izginil in ji poslal zgolj obvestilce, da se je zaljubil v žensko, s katero pričakuje naraščaj.

Zanimive so zgodbe vseh nas. Kdo nam »diši« in zakaj. Ni enotnega ali pravilnega odgovora. Smo unikatni in tako so enkratne tudi ljubezni, pa čeprav mlajšega njega in starejše nje. Drug drugega potrebujeta in dopolnjujeta, je pa res, da je v takšnih zvezah pogost pojav izjemno močne ljubosumnosti in posesivnosti starejše ženske, saj se venomer boji za svoj položaj zaradi poplave konkurence, ki obletava njenega mlajšega moškega. Tudi to je del igre življenja.


* Avtorica prispevka je univerzitetna dipl. socialna pedagoginja in dipl. socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.