Vprašajte strokovnjaka

Odraščajoča hči se obremenjuje z odvečnimi kilogrami in ne hodi več v družbo

Rad bi pomagal hčeri, a ne vem kako. Stara je petnajst let. Letos je v prvem letniku gimnazije. S šolskim uspehom nima težav. Že od malega je bolj okrogla, v puberteti je pridobila še več kilogramov. V šoli so se učenci norčevali iz nje. To jo je zelo prizadelo. Po naravi je občutljiva. Rada bi bila suha, kot so dekleta v revijah, ki si jih ogleduje. Nič ne pomaga, če ji rečem, da je v redu dekle, ima mnogo vrlin pa tudi zelo lušten obraz. Z ženo sva pomagala, ker bi rada shujšala. Skupaj smo izbirali primerne diete. V zadnjih dveh letih je že nekajkrat hujšala, a ji nikoli ni uspelo. Žena se je zelo trudila in je posebej kuhala zanjo. Enkrat je celo izgubila deset kilogramov, a so hitro prišli nazaj. Zadnje leto se je vedno bolj odmikala od prijateljic. Nikamor več ni hotela z njimi. Šolo je končala z odliko. Skrbi me, ker mislim, da potrebuje mlad človek tudi družbo in razvedrilo. Skrbi me njena prihodnost, kako bo v gimnaziji, kamor se vozi z vlakom. Z ženo sva oba debelušna, a nama to do zdaj ni delalo težav. Sva veseljaka in dobrodušna. Želiva si, da bi se tudi najina hči tako počutila. Kako naj ji pomagava?

Zaskrbljeni oče

Skupaj s hčerko zagrizite v spremembe

Mnogo deklet ima danes podobne težave kot vaša hči. Mlada dekleta so pod pritiskom medijev in oglaševalcev, ki vsiljujejo podobe pretirano vitkih deklet in žensk kot simbol lepote, sreče in zadovoljstva. Zunanja podoba naj bi jim zagotovila vse to. Dekleta, ki niso v skladu s to namišljeno podobo ženske in si ne prizadevajo, da bi take bile, so pogosto tarča kritike vrstnic in vrstnikov. Mnogo deklic že v otroštvu stremi k propagiranemu videzu ženske, posebno če je tak tudi materin ideal. V najstniških letih je za mlade zelo pomembno, da se čutijo sprejete med vrstniki. Tako imajo vrstniške skupine močan vpliv na posameznika in njegovo samopodobo. Tudi za vašo hčerko je mnenje njenih vrstnic pomembnejše od vašega. Izjeme so tisti mladostniki, ki se ne čutijo prizadeti, če jih vrstniki ne sprejmejo medse in jih celo odklanjajo, tudi to ni dobro. Videz brezbrižnosti, ki ga nekateri ustvarjajo in se ne zmenijo za zbadljive besede ali celo žaljivke, je le krinka za prizadetost in bolečino.

Dekleta s pretirano telesno težo so nasprotni pol deklet, za katere lahko rečemo, da so anoreksičnega videza, in med njimi se nekatere resnično srečujejo s to motnjo. Tudi pretirana telesna teža je resno tveganje za zdravje in ne le za psihično počutje posameznika. Tudi v primeru vaše hčerke gre za motnjo hranjenja. Ker pravite, da sta z ženo precej debelušna, gre verjetno za nezdrave prehranjevalne navade in življenjski slog. Ta vedenjski vzorec spremlja hčerko od rojstva, zato je hujšanje zanjo zelo težka naloga. Mislim, da je na način, kot ste se je lotili, popolnoma nemogoča. Pri vzgoji otrok je zlato pravilo, da vzgajamo z vzgledom, z dejanji, in ne z besedami. Res ne vem, zakaj je mnogo staršem to tako težko razumeti. Kako naj shujša dekle, ki živi s starši, ki se v njeni prisotnosti mastijo z dobrotami, ona pa dobi le dietne obroke? Kakšna pomoč je to? Težavo imata tudi vidva z ženo, ne le hči. Sta na pragu srednjih let, pa še nista ozavestila dejstva, da je debelost rizični faktor za mnogo degenerativnih bolezni. Dobrodušnost in veselost bosta ohranila, tudi če bosta shujšala.

Mislim, da bi se morali hujšanja lotiti vsi trije, kot družina. Na ta način bi lahko najbolj pomagala svoji hčeri, koristilo pa bi tudi vama, za preventivo in dobro počutje. Tako bi lahko drug drugega spodbujali in si dajali oporo v tem napornem procesu. Upam, da se boste odločili za to pot. Svetujem vam, da skupaj obiščete zdravnika in mu razložite situacijo. Morda obstaja program, ki je namenjen motnjam hranjenja, v katerega bi se lahko vključili. Za mladostnike taki programi obstajajo. Vsekakor vas bo zdravnik znal napotiti na pravi naslov, kjer boste dobili še vsa potrebna navodila o spremembah, ki naj bi jih uvedli v svoje življenje. Pogovorite se med seboj, katera je tista telesna dejavnost, ki bi se je lahko lotili skupaj. Morda že hodite v naravo in se vzpnete tudi na kakšen hrib. Če to počnete, ste že na pravi poti. Ko se bo vaši hčerki uspelo znebiti odvečne teže, bo postala bolj sproščeno dekle in ne bo ji več neprijetno v družbi.

Vsem trem želim, da bi vam uspelo. 

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE