Zakaj smo utrujeni 

Utrujenost je posledica pomanjkanja energije, vendar ne tiste, ki jo lahko nadomestimo s skodelico kave ali energijsko pijačo. Tukaj gre za celično energijo. V vsaki celici so mitohondriji, energijske tovarne, ki tvorijo energijo v obliki malih molekul, po imenu ATP (adenozin trifosfat). ATP potrebujemo za opravljanje vseh vitalnih funkcij telesa. Za dihanje, presnovo, delovanje možganov, bitje srca, gibanje ... Ko je poraba energije večja od proizvodnje, pride do pomanjkanja ATP. Sledi utrujenost, ki zlepa ne mine. Tipična posledica je, da se že zjutraj zbudimo zdelani, utrujenost pa čez dan ne pojenja in se lahko vleče dlje časa.


Kaj porablja energijo (ATP)

Preobremenjeno telo je v stresu. Stres vpliva na delovanje nadledvične žleze in energijskih tovarn v celicah. Sprosti se veliko prostih kisikovih radikalov, ki rušijo vse pred seboj in preprečujejo, da bi mitohondriji opravljali svojo funkcijo.

Zelo veliko prostih radikalov denimo nastane, kadar ste v akutnem stanju in prebolevate virusne ali bakterijske infekcije.

Če jih antioksidanti ne nevtralizirajo, prosti radikali takoj napadejo mitohondrije in ustavijo nastajanje ATP. Telo ostane brez vira energije, pojavita se huda utrujenost in izčrpanost. Pozor: vsaka športna aktivnost ob že utrujenem telesu še dodatno pripomore k izčrpavanju. Brez ATP ni regeneracije telesa, dolgotrajna izčrpanost in utrujenost pa vodita v adrenalno izgorelost in nazadnje v adrenalni zlom. Po njem pa nikoli nismo več takšni, kot smo bili.


Ne dopustite, da bi izgoreli, pokličite na pomoč antioksidante

Cilj ob utrujenosti je torej preprečiti delovanje prostih kisikovih radikalov in omogočiti nastajanje molekul ATP, ki bodo celicam dovajale energijo in omogočile regeneracijo. Antioksidanti z nevtraliziranjem (lovljenjem) prostih radikalov omogočijo ponovno delovanje energijskih central in pridobivanje ATP v mitohondrijih.

S tem pa tudi vrnitev energije.


Abigenol® – kralj med antioksidanti

Izjemno močan antioksidant Abigenol® je prva in edina popolnoma slovenska naravna učinkovina. Vsebuje eno največjih koncentracij polifenolov na svetu in je rezultat večletnih raziskav ter dobrega medsebojnega sodelovanja slovenske znanosti in podjetja Ars Pharmae®. Abigenol® pridobivamo iz skorje bele jelke (Abies alba Mill.), ki raste v neokrnjenih kočevskih gozdovih.

Polifenoli zelo učinkovito lovijo (nevtralizirajo) proste radikale in pridobivanje malih energijskih molekul ATP je spet nemoteno. 


ENDURANZA® – št. 1 za zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti v Sloveniji (QDAL 2019)

Enduranza® s svojim delovanjem vrača energijo. Vsebuje abigenol®, acerolo, železo, vitamina B1 in D3 ter minerale. Zaupanje vanjo potrjuje dejstvo, da je že tretje leto zapored na prvem mestu v Sloveniji za zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti. Zadostuje že ena tableta dnevno. Za obnovitev energijskih zalog se svetuje neprekinjeno jemanje vsaj 14 dni, ob hudi izčrpanosti in utrujenosti pa vsaj tri mesece.

Naročite jo lahko TUKAJ. Dostava je brezplačna. Vabljeni tudi, da se pogovorite s strokovnjaki na Ars Pharmae®.


Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Vitamin C prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Železo prispeva k sproščanju energije pri presnovi.