Ženske, ki v svojo prehrano vključujejo veliko predelanega mesa, imajo devet odstotkov več možnosti za razvoj tumorja v dojki, opozarjajo strokovnjaki z ameriške univerze Harvard, ki so analizirali podatke 28 do zdaj opravljenih študij, v katerih je skupno sodelovalo 1,2 milijona žensk.

Kot se sicer glasijo splošna svarila, je v prehrani treba kar najbolj omejiti rdeče meso, čeprav tokratna raziskava ni pokazala škodljivega vpliva nepredelanega rdečega mesa, kot je govedina, svinjina, jagnjetina in kozje meso. Vsekakor pa so si strokovnjaki zdaj enotni, da je najbolj kar izločiti vse predelane mesnine, kar pomeni meso, ki mu je dodana sol, je denimo dimljeno, mleto, torej, kakor koli obdelano, spremenjeno od svoje osnovne oblike, denimo priljubljene hrenovke, salame, paštete, ki vsebujejo majhen delež mesa, a veliko maščob, klavnih odpadkov, soli in konzervansov.

Mesa naj ne bi jedli vsak dan, a če se mu že ne moremo upreti, naj bodo to ribe ali belo meso. Če pa meso uživamo poredko, recimo samo enkrat na teden, pa lahko posežemo po rdečem mesu, ki ima več vitaminov in mineralov, kot sta železo in cink.