Vprašajte strokovnjaka

Očetova partnerica in njeni sorodniki uničujejo našo hišo

V začetku leta mi je umrl oče. Ker ni za seboj pustil nobenega dokumenta o svojih posmrtnih željah, je bila opravljena zapuščinska obravnava brez oporoke, po kateri je bil izdan sklep, da se stranka, ki ugovarja delitvi premoženja, napoti na pravdo. Kot vsi vemo, so sodni mlini veliki in meljejo počasi. Mene, hči umrlega, zdaj zanima, kdaj in kakšen je način, da iz hiše, ki je predmet dedovanja, izselimo očetovo partnerico, ki uveljavlja pravice iz naslova zunajzakonske skupnosti.

Ta gospa ima otroke, ki niso potomci mojega očeta, oni pa imajo prav tako že svoje otroke in može, vsi pa živijo v tej hiši, za katero se danes ne ve, kdo je lastnik. Naj omenim, da v hiši povzročajo materialno škodo. Sosedje so nam povedali, da tam velikokrat posreduje tudi policija, ker naj bi ljudje iz te hiše ponavljali razna kazniva dejanja. Škoda bo še večja, dokler sodba ne bo izdana in s tem bo tudi vrednost nepremičnine nižja.

Prosim, povejte, kako to preprečiti. Nekje sem brala, da obstaja način izselitve. Kako in kdaj lahko ta poteka? Še enkrat poudarjam, hiša je trenutno brez lastnika!

Bralka

Izselitev pokojnikove partnerice bo trd oreh

Bom kar iskren. Situacija v vašem primeru ni ravno rožnata. Kot sem razumel vaše vprašanje, ima nepremičnina, v kateri živijo sporni posamezniki status dediščine, ki je predmet zapuščinskega postopka, kar pomeni, da gre za tako imenovano skupno lastnino (ne solastnino!), pri kateri je razpolaganje precej omejeno. V skladu z zakonom o dedovanju lahko namreč dediči do delitve take dediščine z njo razpolagajo samo skupno. To pomeni, da bi bilo glede razpolaganja z njo treba doseči sporazum med vsemi vami, vključno s pokojnikovo zunajzakonsko partnerico, kar pa domnevam, da ne bo mogoče.

Ena izmed možnosti je, da sodišče na zahtevo enega izmed vas postavi upravitelja dediščine, ki je lahko tudi eden izmed vas. V vašem primeru bi bilo to koristno zato, ker lahko upravitelj razpolaga s stvarmi iz zapuščine, tudi v tem smislu, da se na zapuščini odvrne škoda, ki očitno že nastaja. V tem smislu lahko tudi ukrepa, denimo pri policiji, če nekdo nepremičnino uničuje.

Trši oreh bo predstavljala izselitev pokojnikove zunajzakonske partnerice, saj domnevam, da gospa na pokojnikovem naslovu prebiva zakonito. Drugo vprašanje pa je, ali tam zakonito prebivajo tudi ostali stanovalci. V primeru, če imajo status najemnikov, obstaja (dolgotrajen) mehanizem, kako jih izseliti iz nepremičnine.

Najprej jih je treba s pisnim opominom opomniti na kršitve, v njem navesti način, kako naj jih odpravijo, ter rok, do kdaj morajo to storiti. Če se tega ne bodo držali, lahko sledi tožba za izselitev iz nepremičnine. Lažje bi šlo v primeru, če v nepremičnini bivajo nezakonito, torej brez pravnega naslova. V skladu z zakonom, lahko lastnik(i) v takem primeru kadarkoli vloži(jo) tožbo za izpraznitev stanovanja pri sodišču splošne pristojnosti, pri čemer velja, da take tožbe sodišče obravnava prednostno.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE