Vprašajte strokovnjaka

Oče, ki ga nisem poznal, pričakuje, da ga bom preživljal

Star sem 23 let in še vedno živim pri mami. Želim živeti na svojem, a mi ta cilj zaradi pomanjkanja denarja še ni dosegljiv. Sicer redno študiram – sem tik pred diplomo – in mami po svojih zmožnostih poskušam pomagati pri plačevanju položnic. Problem, zaradi katerega pišem, pa je drugje. Imam tudi očeta, ki se je že pred mnogo leti ločil od mame. Komaj si še zasluži to ime. 

Iz otroštva se ga skoraj ne spomnim, saj naj bi ves svoj čas preživljal v službi. V resnici je bil vse življenje parazit, v glavnem je pijančeval s prijatelji, zdaj pa pri 50 letih dobiva socialno podporo, čeprav mi ni znano, zakaj bi jo dobival, saj po pričevanju znancev in prijateljev deluje zdrav – igra skvoš in veselo hodi v hribe. Preživnine mi ni nikoli plačeval. Nedavno pa sem od znanca, ki je v stiku z njim, slišal, da se naokrog hvali, da ga za finance ne skrbi, tudi če mu bodo vzeli socialno podporo, saj naj bi ga v prihodnosti preživljal jaz, ker bom imel dobro službo (kmalu naj bi postal strojni inženir). 

Kar sem slišal, me je dobesedno razbesnelo. Tako zelo, da razmišljam, da bi se mu kar odpovedal, saj ga globoko preziram. Zanima me, ali je to mogoče oziroma ali se lahko oče kako drugače kadarkoli (tudi po najini smrti) dokoplje do mojega (in maminega) premoženja.

Marko

Vaš oče nima prav nobenih možnosti, da bi se obesil na vaše premoženje

Moje mnenje je, da spada ignoriranje očetovskih dolžnosti med najbolj pomilovanje vredna moška dejanja. To pa zato, ker je skrajno neodgovorno najprej zaploditi otroka, potem pa njega in njegovo mamo prepusti na milost in nemilost ekonomsko in človeško nemalokrat krutemu vsakdanu, namesto da bi ju zaščitil – to počnejo le reve. V kvalificirano obliko takih bojazljivcev pa spadajo tisti, ki materam ne plačujejo niti preživnine za svoje otroke. Čeprav tovrstni možakarji o sebi neredko menijo, da so strašni kazanove, frajerji, plejboji in ne vem kaj še vse, pa bi se verjetno skoraj ves ženski in pretežni moški svet strinjal s tem, da v njihovem početju ni prav nič frajerskega ali možatega, ampak gre za ravnanje, ki ga je moč pripisati le slabičem, nesposobnim prevzemati osnovne moške funkcije in odgovornosti v življenju. 

Če lahko za tiste, ki ne plačujejo preživnin materam svojih otrok, rečem, da gre za kvalificirane neodgovorneže, kaj poreči šele o tipih, kot je vaš oče, ki gredo še dlje in želijo, naj jih – čile in zdrave – vzdržuje sin z diplomo strojne fakultete, tako da bodo oni lahko še naprej igrali skvoš in se v gostilni hvalil o tem, kako iznajdljivi so pri financah. Ojoj! 

Vendar se ni treba bati, da bi lahko oče v prihodnosti segel po vašem ali maminem premoženju. V skladu z zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je polnoletni otrok sicer dolžan po svojih možnostih preživljati starše, če ti nimajo sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Za zdaj niti prvi niti drugi pogoj pri vašem očetu ne obstaja. A tudi če bi oče ostal brez sredstev in si jih ne bi bil sposoben pridobiti, ne bi imel prav nobenih možnosti, da bi se obesil na vaše premoženje, saj isti zakon določa, da polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neupravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega, kar je primer pri vas. 

Do materinega premoženja nima oče nobenega upravičenja, saj se je od nje razvezal. Morda (a zgolj teoretično) bi lahko uveljavljal nujni delež v primeru vaše smrti, a le če po vas ne bi dedovali dediči prvega dednega reda (vaš zakonec oz. zunajzakonski partner in vaši potomci). Tudi ta možnost pa je po naravi stvari le teoretična. Žal zakon ne predvideva možnosti, da bi se lahko očetu formalno odpovedali, toda glede na to, da ta v vaše in materino življenje in premoženje ne more in ne sme posegati, je to pravzaprav vsaj s pravnega vidika manj pomembno.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE