Vprašajte strokovnjaka

Oče je nama s sestro zapustil dolgove

Spoštovani,

imam vprašanje, ki se nanaša na dedovanje in dolgove in bi bila zares hvaležna za odgovor. S sestro sva namreč dedinji po očetu, ki je preminil pred pol leta. Ob njegovi smrti sva od banke izvedeli za obstoječi dolg (kredit). Takrat so nama dali možnost enkratnega poplačila kredita ali mesečnega nakazovanja sredstev, sicer bi dolg predali v izterjavo zavarovalnici. V tistem trenutku sva se odločili za mesečno odplačilo.

Zdaj pa sva s strani sodišča prejeli obvestilo, da naša zadeva ni nujna in se bo o njej odločalo šele enkrat po koncu epidemije, kar lahko verjetno (po mojem mnenju, glede na to, koliko časa so potrebovali za to obvestilo) pomeni tudi šele čez kako leto. Sestra je zato kontaktirala banko, in jim sporočila, da bi želeli poplačati dolg v enkratnem znesku, nakar je od njih dobila odgovor, da to ni mogoče pred zapuščinsko razpravo.

Zanima me, ali to drži oziroma ali obstaja kaka zakonska podlaga za to, da ne moreva poplačati kredita v enkratnem znesku pod bolj ugodnimi pogoji, kot je mesečno izplačilo? Ker sva ob prvem obisku dobili drugačne informacije, poleg tega pa morava v vsakem primeru plačevati dolg, se mi zdi to zares nepoštena praksa. Se lahko glede tega obrneva še na katero drugo institucijo?

Že vnaprej hvala za odgovor in kakršen koli nasvet.

Z lepimi pozdravi,

Bralka

Vso pravico imate, da predčasno odplačate kredit

Hvala za zanimivo postavljeno vprašanje. Po mojem mnenju gre za sporno in nedopustno bančno prakso. V skladu s 132. členom Zakona o dedovanju namreč velja, da dediči vstopijo v zapustnikov pravni položaj že s trenutkom njegove smrti in ne šele po opravljeni zapuščinski obravnavi. To je potrdila tudi sodna praksa (zadeva VSL0085116 z dne 7.12.2016).

To pa pomeni, da na njih preidejo tudi vse dolžnosti (in pravice!) v zvezi s kreditno pogodbo. Ena izmed takih pravic pa je tudi pravica do predčasnega odplačila kredita, ki jo sicer ureja Zakon o potrošniških kreditih. V skladu s tem zakonom lahko namreč potrošnik kadar koli v celoti ali delno izpolni svoje obveznosti po kreditni pogodbi.

V tem primeru je upravičen do zmanjšanja skupnih stroškov kredita v delu, ki ga sestavljajo obresti in stroški preostalega obdobja trajanja pogodbe, tako da se od zneska sedanje vrednosti obveznosti predčasnega plačila (diskontirane) kredita odšteje sedanja vrednost (valorizirana) pogodbenih obresti, vključno z morebitnimi stroški, ki bi tekle od dneva predčasnega plačila do dneva zapadlosti plačila po pogodbi, če so bili pogodbene obresti in stroški za to obdobje že obračunani in zajeti v plačila, ki jih je plačal potrošnik.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE