Travmatska izkušnja je pustila posledice

Hvala vam, da ste podelili vašo izkušnjo z nami. Ključ do razumevanja predstavljenih težav je zelo verjetno treba iskati v dejstvu, da ste v adolescenci doživeli posilstvo. Posilstvo je travmatičen dogodek, ki pusti žrtvi bolj ali manj resne posledice, ki se med sabo razlikujejo tako po intenziteti, kot njihovem trajanju. Odzivi žrtev na posilstvo so zelo različni, v večini primerov pa se pokažejo v obliki resnih in kroničnih psiholoških simptomov.

Posilstvo vpliva tako na psihično kot fizično doživljanje žrtve in lahko dramatično zaznamuje ter spremeni njeno življenje. Vpliva na samopodobo, medosebne odnose, starševstvo, spolnost, delovno zmožnost ter psihično in telesno zdravje. Pogosto se posledice posilstva izrazijo šele po več letih.

Spregovorili ste o strahu v zvezi z nosečnostjo. Nosečnost je velika sprememba v življenju vsake ženske. Zelo verjetno odklanjanje nosečnosti izvira iz vašega strahu pred pričakovanimi vplivi na vaše telo. Znana so pričevanja žensk o prebujenih mučnih spominih na posilstvo in celo občutkih panike, ki jih sprožajo prvi premiki zarodka v njihovi maternici. Poročajo o dogajanju v telesu, ki je izven njihove kontrole. Prav občutek izgube kontrole nad telesom je eden izmed najbolj strašljivih občutkov, ki ga doživlja žrtev v trenutkih posilstva.

Posilstvo pusti globoke posledice v psihi in telesu žrtve. Včasih je bolečina zlorabe tako velika, da žrtvina psiha spomin na posilstvo celo izrine v podzavest. A to je le začasna rešitev, oziroma trenutna obramba, spomin pa ni izbrisan, in sprememba, kot je nosečnost, ga lahko obudi.

Da bi preprečili neželene posledice in jim odvzeli uničujočo moč, bi morali travmo predelati. To je mogoče doseči v zaupanje vzbujajočem in varnem terapevtskem odnosu. Zato vam svetujem, da si poiščete izkušeno psihoterapevtko ali psihoterapevta. Zavedajte pa se, da je predelava spolne zlorabe običajno dolgotrajen proces, ki zahteva odločenost, vztrajnost in discipliniranost žrtve ter nenazadnje tudi podporo okolice. Žrtve posilstva po uspešni terapiji poročajo, da so končno dobile občutek nadzora nad travmo in se iztrgale njenim negativnim vplivom. To jim prinese tudi občutek večjega samozavedanja in sposobnost razlikovanja med trenutnimi občutji ter preteklimi dogodki. Posledično postanejo bolj sproščene in samozavestne pri opravljanju materinskega poslanstva.