Ni malo ljudi, ki odločitev za izdelavo tetovaž zaradi različnih razlogov obžalujejo. Kdo v Sloveniji poleg vas še odstranjuje takšno okrasje s kože in zakaj je vaš način boljši od drugih?

Vem za nekaj kolegov dermatologov, kirurgov in plastičnih kirurgov. Nikoli ne rečem, da sem najboljša, to ni v mojem stilu, lahko pa z gotovostjo trdim, da imam več znanja in izkušenj kot marsikdo pri nas, saj tesno sodelujem z najbolj izkušenimi zdravniki v svetovnem merilu in hkrati prav z razvojniki in izdelovalci laserjev za odstranjevanje tetovaž. Natančno poznam vse, kar se je na tem področju že dogajalo, in spremljam smernice. Poleg tega imam pestro zbirko tretiranih tetovaž tako pri nas kot v tujini. Vem, kako pomembna je redna praksa odstranjevanja tetovaž določenih starosti, barv in na različnih delih telesa; le tako lahko uporabim pravo tehniko, ki najbolj učinkovito odstrani pigment in hkrati zagotavlja popolno in estetsko regeneracijo kože po posegu. Prav to je prednost kombiniranih tehnik z več vrstami žarkov, kakršno uporabljam pri delu. Srečo imam, da imamo enega najboljših laserjev, na kar smo ponosni tudi zato, ker je proizvod slovenskega podjetja z že več kot 54-letno tradicijo.


Jan Kovačič med laserskim odstranjevanjem tetovaže.


Koliko telesnih poslikav ste že odstranili, kako velike so bile in kakšni so bili motivi, ki so se jih ljudje naveličali?

Vseh tetovaž, ki sem jih doslej odstranila na različnih klinikah pri nas in v tujini, ne beležim. Velikosti so bile od enega kvadratnega centimetra do polovice trebuha. Motivi so seveda najrazličnejši, od podob živali, verskih in drugih simbolov do besed in izjav, s katerimi se nosilci tetovaž ne identificirajo več.

Ali jo vi imate oziroma ste jo kdaj imeli?

Sama nimam tetovaže. Tudi dokler nisem vedela, kakšni so lahko stranski učinki, negativni zdravstveni vplivi ter problemi pri diagnostiki bezgavk, me ni zamikalo, da bi si jo naredila. Zdaj ko so mi znani, pa si je poleg tega ne bi naredila že zato, ker vem, da človek potuje skozi zelo različne faze življenja in bi se je prej ali slej naveličala, pa tudi si je na svojem telesu preprosto ne predstavljam.

Ob vsakem tetoviranju kože »tetoviramo« tudi regionalne bezgavke, v katere se odplavi nezanemarljiv delež v kožo vnesenega pigmenta, kar je vsekakor pravilo, ne izjema. To dejstvo bi moralo biti poznano vsem nosilcem tetovaž, da lahko, če bi bila zaradi druge bolezni indicirana preiskava bezgavk, na to opozorijo zdravnika. 

Kateri so stranski učinki tetoviranja?

Pri stranskih učinkih lahko govorimo najprej o površinskih infekcijah, formaciji mehurjev, bolečini ipd., ki so začasni. V preteklosti so se zaradi nesterilnega orodja tetovatorjev prenašali bakterijski ter virusni sevi, med katerimi so bili najhujši hepatitis C ter HIV, česar danes v razvitih državah skorajda ni več. Med dolgoročne negativne zdravstvene vplive, ki so še vedno aktualni, pa sodijo alergijske reakcije, ki jih lahko povzročajo metaboliti rdečih pigmentov in granulomatozne tujkove reakcije tkiva na črne pigmente, ki naj bi v nekaterih redkih opisanih primerih povzročili tudi sarkoidozo (po opisu klinike Golnik večorgansko bolezen neznanega vzroka, op. a.). V nasprotju z opisanimi redkejšimi primeri ob vsakem tetoviranju kože »tetoviramo« tudi regionalne bezgavke, v katere se odplavi nezanemarljiv delež v kožo vnesenega pigmenta, kar je vsekakor pravilo, ne izjema. To dejstvo bi moralo biti poznano vsem nosilcem tetovaž, da lahko, če bi bila zaradi druge bolezni indicirana preiskava bezgavk, na to opozorijo zdravnika.


Že po prvem posegu je napis vidno zbledel.


Kako boleč in zahteven je postopek laserskega odstranjevanja tetovaž ter koliko stane?

Postopek, kot ga izvajam jaz, je povsem neboleč. Na to, kako dolgotrajen je, poleg kakovosti laserja in izkušenosti izvajalca posega precej vpliva tip tetovaže. Najteže odstranjujemo močno pigmentirane, modre in stare tetovaže, najlaže sveže, črne, amaterske. Število posegov, potrebnih za popolno odstranitev, se giblje od ena do osemnajst. Cena je odvisna od velikosti tetovaže, celotni znesek pa od težavnosti odstranjevanja in seveda števila posegov.

Odstranjevanje tetovaže v velikosti do pet kvadratnih centimetrov znaša 240 evrov, medtem ko je treba denimo za obseg do 30 kvadratnih centimetrov odšteti 2100 evrov. 

Nam lahko zaupate vsaj približno ceno, če gre denimo za izbris simbola zvezde ali srca v velikosti treh kvadratnih centimetrov?

Odstranjevanje tetovaže v velikosti do pet kvadratnih centimetrov znaša 240 evrov, medtem ko je treba denimo za obseg do 30 kvadratnih centimetrov odšteti 2100 evrov.

Kako se je med postopkom odstranjevanja odzival Jan Kovačič? Ali je zadovoljen z dosedanjim rezultatom?

Jan je bil pri nas popolnoma sproščen, vsaj tako je deloval navzven. Bolečin ni čutil, med posegom smo se pogovarjali in smejali. Mislim, da je z rezultatom zelo zadovoljen, saj se že po enem posegu očitno vidi bledenje tetovaže, ki je bila intenzivno pigmentirana in narejena profesionalno.