Po devetih letih zapora so mu odredili pogojni izpust, zapor v zvezni državi Nevada bo lahko zapustil oktobra. Spomnimo, leta 2007 je nekdanji športni junak in tudi filmski zvezdnik skupaj s petimi pajdaši v Las Vegasu napadel dva zbiratelja športnih spominkov in nagrad, za katere je O. J. Simpson trdil, da so mu bili ukradeni. Za oboroženi rop so ga obsodili na devet do triintrideset let zapora.


Za umora ni nikoli sedel, za oboroženi rop pa devet let.


Toda obsojenec je vseskozi zatrjeval, da sam ni imel osrednje vloge pri napadu: da ni bil oborožen in ni nikogar ogrožal, zatorej da si ne zasluži tako dolge zaporne kazni. Simpson, ki jih zdaj šteje 70, naj bi mu pogojni izpust odobril zaradi zglednega vedenja, saj naj bi za rešetkami učinkovito povezoval zapornike s športom, si prizadeval za mir med jetniki, tem svetoval, predvsem pa se sam izogibal kakršnim koli konfliktom. Kot je napovedal, se bo jeseni tako končno preselil k svojim otrokom na Florido, živel naj bi pri 48-letni hčerki Arnelle. 

Pionir resničnostne televizije

Simpson je v devetdesetih pošteno zaposlil medije in ameriški sodni sistem, potem ko so ga obtožili brutalnega umora svoje nekdanje žene Nicole Brown Simspon in njenega prijatelja Ronalda Goldmana. Bilo je junija 1994. Ko so televizijske postaje v neposrednem prenosu prenašale njegov dveurni beg pred policijo v belem fordu broncu, sledila sta predaja in sojenje, ki je pred male zaslone pritegnilo milijone ljudi po svetu. Po kazenskem procesu, v katerem naj bi tožilstvo zagrešilo temeljne napake in tako omogočilo oprostilno sodbo, sta družini žrtev Simpsona tožili še civilno: leta 1997. So ga obsodili in mu odredili plačilo več kot 30-milijonske odškodnine. Denarja še vedno ni izplačal, zaradi velikanskega dolga so zato oškodovancem pripisali avtorske pravice Simpsonove nadvse sporne knjige Če bi to storil, v kateri je po mnenju mnogih razvpiti obsojenec posredno priznal krivdo za krvavi zločin.


Primer, ki je razdvojil Ameriko: je Simpson umoril nekdanjo ženo in njenega prijatelja?


Lani so zgodovinski proces, predvsem delo tožilstva in Simpsonove odvetniške ekipe, odlično prikazali v uspešni seriji Ljudstvo proti Simpsonu, ki je prejela številne nagrade. Obtoženca je upodobil Cuba Gooding ml., slovito tožilko Marcio Clark pa odlična Sarah Paulson. Njena desna roka je bil Sterling K. Bronw, odvetniško ekipo pa so med drugimi sestavljali David Schwimmer, John Travolta in Courtney B. Vance.