Vprašajte strokovnjaka

Nova žena bi mojemu očetu ob razvezi rada pobrala ves denar

Najprej en lep pozdrav. Sprašujem v imenu očeta. Njegova druga žena je odšla od hiše, noče pač več živeti z njim, in zdaj zahteva denar od njega. Pustila mu je skupnega otroka. Preden je ona prišla k nam, smo sezidali novo hišo, v kateri je oče živel s prvo ženo, ki je umrla. Po njeni smrti se je nova žena z dvema otrokoma iz prejšnjega zakona preselila k nam.

Oče je po smrti svojega očeta podedoval še vse njive in hišo. 15 let je skrbel za drugo ženo, za njena otroka iz drugega zakona in tudi za njunega skupnega otroka, ki se jima je rodil v zvezi. Druga žena delati ni hotela, zdaj pa zahteva denar od mojega očeta, rekoč, da je pospravljala, kuhala in prenašala tasta.

Zanima me, ali si lahko ta ženska prisvoji očetovo premoženje? Se mu lahko usede na premoženje? Lahko on dediščino zaščiti pred njo tako, da jo prepiše na svoje otroke? Prosim, svetujte nam, kaj je najboljša rešitev. 

Že vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Bralka

Oče naj zbere čim več dokazov proti drugi ženi

Hvala za postavljeno vprašanje. Poglejva si najprej dejstva: pravite, da je žena zapustila vašega očeta in da od njega zahteva določena denarna sredstva, ob tem pa je zapustila tudi skupnega otroka. Še preden se je žena k očetu preselila, ste skupaj sezidali stanovanjsko hišo. Oče je podedoval določeno premoženje tudi s strani svojega očeta. Prav tako je skrbel za ženo, za njuna otroka in tudi za skupnega otroka. Žena delati ni hotela, je pa bojda opravljala gospodinjska dela.

V vašem primeru je treba predvsem ločevati med tako imenovanim posebnim premoženjem vašega očeta in skupnim premoženjem obeh zakoncev (torej tako očeta, kot tudi žene). Kot lahko razberem iz vašega vprašanja, je oče (skupaj z vami) sezidal stanovanjsko hišo, poleg tega pa je od svojega očeta podedoval tudi vse njive in hišo. V odnosu do žene, ima vso to premoženje status posebnega premoženja, do katerega žena ni upravičena.

Vendar pa to še ne pomeni, da je brez vsakršnih pravic do takega premoženja. Če ne drugega, lahko zaradi vlaganja v take nepremičnine (kot vlaganje je mogoče šteti tudi opravljanje storitev – denimo opravljanje gospodinjskih del) pridobi ustrezni obligacijski zahtevek za povračilo takih vlaganj. Seveda le pod pogojem, da bo taka vlaganja lahko tudi dokazala.

Ker pa ste omenili, da ženine trditve glede vlaganj sploh ne držijo, oziroma, da je bilo prej obratno, pa je veliko vprašanje, ali bo žena svoja vlaganja sploh uspela dokazati. Pomenljivo je še dejstvo, da je žena zapustila tudi skupnega otroka, kar ji sodišče vsekakor ne bo štelo v plus. 

Sklenil bi takole: razen v primeru, če bi se izkazalo, da so bila ženina vlaganja v očetovo premoženje znatna, obsežnejša, velja, da žena do očetovega premoženja ni upravičena, lahko pa od njega ob določenih predpostavkah zahteva povrnitev vlaganj v njegovo premoženje. Za očeta v tem trenutku ne obstaja nobena ovira, da premoženja ne bi prenesel na otroke, vendar pa kaže biti pri tem pazljiv, saj to za sabo potegne pomembne premoženjske in dednopravne posledice.

 V tem trenutku bi vam svetoval predvsem to, da oče zbere čim več dokazov, na osnovi katerih bo lahko v slučaju sodnega spora dokazal, da ženini (obligacijski) zahtevki niso utemeljeni. Če bo do sodnega spora prišlo, pa vam svetujem tudi nekoliko bolj poglobljeni posvet pri ustreznem pravniku/odvetniku.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE