»Operacija je potekala gladko, brez zapletov. Dosežek je plod večletnih izkušenj na področju laparoskopskih operacijah pri odraslih, saj je pri otrocih problem majhen operativni prostor in občutljive vitalne strukture. Dosežek je plod izredno dobrega timskega dela kirurgov in inštrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne inštrumente za tovrstne posege,« je povedal asist. Simon Hawlina, dr. med., FEBU, s Kliničnega oddelka za urologijo, ki je v posegu sodeloval kot glavni operater. 

Operacijo, ki je pri odraslih bolnikih standarden poseg, pri otrocih pa zaradi občutljivosti in majhnih struktur veliko bolj zahtevna, je izvedel skupaj z asist. Robertom Kordičem, dr. med., vodjo Oddelka za otroško kirurgijo na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, ki je o dosežku povedal: »Gre za minimalno invaziven laparoskopski poseg, pri katerem z minimalnim posegom v telo odstranimo tumorsko tvorbo. Okrevanje po takem posegu je zato praviloma hitrejše.« 

In res je bil triletnik v domačo oskrbo prepuščen že samo dva dni po posegu. Na trebuhu ima zgolj štiri točkaste ranice in glede tega pričakovano normalno kakovost  življenja. Ker je diagnoza v tej starosti otrok redka, je prvi tovrstni poseg od domačih kirurgov zahteval dobro pripravo. »Pri odraslih so ti posegi standard, pri otrocih pa je potrebna še bistveno večja natančnost, saj so vse strukture manjše. Pred operacijo je bila vsa diagnostika otroka in priprava načrtovana od lečečega pediatra endokrinologa. Prav njemu gre zahvala, da je bila tvorba hitro odkrita,« je še poudaril asist. Robert Kordič, dr. med. Pri zdravljenju in diagnostičnih preiskavah je sodeloval Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana.