Kot govorka bo Nilima Bhat marca nastopila na konferenci Svet sinergije 2020 v Podčetrtku. Skoraj trideset let je bila zaposlena v korporacijah čez lužo in v Veliki Britaniji, diagnoza rak pri možu Vijayu Bhatu pa jo je skupaj z njim oziroma vso družino ponesla v drugačne tirnice življenja. Starša danes odraslega sina in hčerke sta se leta 2004 vrnila v rodno Indijo. Nilimina temeljna vizija od takrat zajema ne le ozaveščanje ljudi o pomenu zdravja kot temeljnega cilja duše in telesa, temveč tudi, zakaj je za lepšo prihodnost vseh Zemljanov nujno, da voditelji ne glede na spol negujejo svojo celovitost ter kako jim to lahko uspe.

Niste le izkušena poslovna ženska na področju korporativnih komunikacij in odnosov z javnostmi ter karizmatična govorka, temveč tudi trenerka, plesalka, koreografinja in pevka. Ali bi se lahko opisali z eno besedo?

Le z eno? Yogini! (jogistka, mojstrica joge in duhovna učiteljica)

Mineva osemnajst let od moževe diagnoze raka debelega črevesa in operacije. Postala sem njegova polno zaposlena negovalka, medtem pa sem se posvečala študiju holističnega zdravja in integrativne medicine. Skupaj sva sestavila program zdravljenja, ki mu ni le povrnil zdravja, temveč naju je usmeril na nove karierne oziroma poklicne poti. 

Z možem Vijayem sta poročena že dobrih trideset let. Včasih bolezen, naša ali pri tistih, ki jih imamo radi, popolnoma spremeni naš pogled na svet, kaj je zares pomembno. Ali je bilo tako tudi pri vas, ko je vaš življenjski sopotnik zbolel za rakom?

Mineva osemnajst let od njegove diagnoze raka debelega črevesa in operacije. Moje življenje se je popolnoma spremenilo tudi zato, ker se je moral odpovedati svoji službi v enem od vodilnih oglaševalskih podjetij ter potovanjem po vsem svetu. V prizadevanju za povrnitev njegovega zdravja sva se vrnila v Indijo. Postala sem njegova polno zaposlena negovalka, medtem pa sem se posvečala študiju holističnega zdravja in integrativne medicine. Skupaj z možem sva sestavila program zdravljenja, ki mu ni le povrnil zdravja, temveč naju je usmeril na nove karierne oziroma poklicne poti. V procesu nege in izobraževanja sem nepričakovano postala strokovnjakinja ne le za stres in dobro počutje, temveč tudi za ozaveščeno vodenje ter opolnomočenje žensk. Bil je skoraj neke vrste čudež, da sem v zvezi z obema tematikama postala soavtorica dveh knjig, to sta Moj rak sem jaz – napisala sva jo z Vijayem – ter Shakti vodenje, ki je nastala v sodelovanju z Rajem Sisodio.

Nilima z možem Vijayjem

Vaš mož je zdaj zdrav.

Tako je. Popolnoma si je opomogel – z božjo milostjo.

Čas je, da se prebudimo, ste dejali na predavanju pred nekaj leti, namenjenem v prvi vrsti ženskam. Smo še vedno sredi nezdravega spanca? Morda se motim, a ko opazujem svet okoli sebe v vsakdanjih okoliščinah, tudi moški večinoma trdno spijo oziroma se zdi, kot bi nekdo ugasnil plamen v njih. Primer: ženska v zadnjih mesecih nosečnosti je nenadoma deležna nerazumnega javnega besednega napada dveh žensk, kar traja v nedogled, a v skupini, ki to posluša in v kateri so tudi moški, nihče ne nastopi v zaščitniški vlogi, temveč le molčijo ali se obračajo stran. Naposled se v bran nosečnice postavi le nekaj žensk. Z našo družbo je več kot očitno nekaj hudo narobe.

Vsi se moramo prebuditi, seveda. Celotno človeštvo se mora rešiti okov planetarne krize. To lahko najbolj diagnosticiramo kot posledico patriarhalnosti oziroma socialne strukture neenakosti, ki daje odločevalsko moč v roke moških, ženske pa so v podrejenem položaju in jim služijo. Pa čeprav so bile tipične ženske vrline in lastnosti, kot so nagnjenost k negovanju, deljenju z drugimi, empatija ter sodelovanje, podcenjene in zatrte, prav te danes potrebujemo, da bi ponovno dosegli ravnovesje v vodenju zrele družbe in usklajene, inkluzivne kulture. Naštete zmožnosti imajo tako moški kot ženske, vendar jih te laže razvijajo že zato, ker so z rojevanjem prinašalke življenja in tradicionalno gledano negovalke. Morajo se torej zbuditi in te odlike izraziti zunaj domov, na vodstvenih položajih vseh področij družbe in okolja. Potem ko ženskam kot prebujenim in ozaveščenim voditeljicam uspe pokazati in oblikovati pravo pot, se lahko tudi moški naučijo, kako postanejo bolj uravnoteženi.

Preberite še: Polona Požgan: Nehajmo se hvaliti s tem, da smo »superženske« in da zmoremo vse same 

Shakti je, če besedo prav razumem, starodavno, večinoma pozabljeno znanje, ki ga resnično potrebujemo ne le zasebno, temveč tudi v poslu. »Imeti morate junaško in pogumno srce,« pravite. Lahko to dosežejo vsi, ženske in moški? Kako bi opisali shakti vodenje, zakaj je boljše kot druge oblike vodenja v kapitalizmu in sicer?

Človeški duh, ki nima ne moškega ne ženskega spola, vedno znova dokazuje, da je v spoprijemanju z velikimi izzivi zmožen izjemno junaških in pogumnih dejanj. Tako kot mama ali oče, ki tvegata življenje, da bi rešila svojega otroka. Prav zato trdim, ja, zmožni smo v sebi najti globoke vodnjake izredne moči, ko sežemo po njej. To, ko notranjo moč najdemo, utelesimo in izrazimo, da bi dosegli rezultate, ki so dobri za vse, to je shakti vodenje. Gre za način vodenja na podlagi posameznikove prisotnosti, ne ega, to je z uporabo resnične moči, zdravega ravnovesja moške in ženske energije. Največ polne, resnične energije, torej shaktija, pri sebi razvijemo, ko postanemo celovita oseba. Temu pravim arhetip celovitosti – moder norec z močno ljubeznijo. 

Celovitost dosežemo, kadar v sebi najdemo svoj starševski jaz, ne da bi izgubili stik z notranjim otrokom, ki je zmožen biti radoveden, nepremišljen in pripravljen delati napake, odpuščati in pozabiti. Pa tudi ko imamo dostop do našega notranjega moškega, se naučimo biti močni ter postavljamo zdrave meje in hkrati vemo, kdaj izraziti našo notranjo žensko in kako, da smo torej zmožni ljubezni in skrbi. Jungovci opisanemu pravijo četvernost jaza. V vodenju ni situacije, ki je ne bi zmogli rešiti v okviru teh štirih zmožnosti. To oblikuje shakti vodjo. Gre za model celovite osebe, narejen na podlagi najboljših praks Vzhoda in Zahoda, starodavnih in sodobnih, ki temeljijo na težkem delu za doseganje notranje preobrazbe. Verjamem, da je zelo malo modelov vodenja s takšno širino in globino. Nič manj kot ta model potrebujemo, če se želimo spoprijeti z izzivi, s katerimi se srečujemo kot vrsta in prav tako kot vodje v poslu.

Nilima z družino

Ob misli na tako imenovani ozaveščeni kapitalizem, na katerega opozarjate in ga spodbujate tudi sami, človek pomisli, da se sicer zelo lepo sliši v teoriji, v praksi pa ga je skoraj nemogoče doseči oziroma uresničevati.

Ozaveščeni kapitalizem je model za dvigovanje človeštva na višjo raven s pomočjo posla. To je mogoče doseči z ozaveščenimi voditelji, kulturami, temelječimi na ljubezni in skrbi, s ciljem, ki presega dobiček, ter vključevanjem vseh zainteresiranih strani, vključujoč družbo in okolje, v vaš uspeh. Obstaja dobra raziskava, ki jo je naredil moj sodelavec, profesor Raj Sisodia, za svojo knjigo in kaže, da opisano ni le izvedljivo v mnogo podjetjih, temveč ta posledično celo prekašajo konkurenco; dejstvo je namreč, da so lahko več kot devetkrat bolj dobičkonosna. To, da si kot vodja dober človek, je torej odlično tudi za posel.

Moč nam ni, posebno ženskam, nikoli postrežena na pladnju. Moramo si jo zaslužiti. Shakti, resnična moč, ostane z nami, vse dokler jo uporabljamo odgovorno in iskreno ter smo hkrati ponižni. 

Kogar zanima mitologija v povezavi z vero, ve, kako zelo pomembna je v hinduizmu boginja Kali, personifikacija zaščitniške matere in življenjske oziroma ustvarjalne sile na eni strani, po drugi strani pa predstavlja silo smrti in uničenja. Kako pomembno je, da ženska v zasebni in poslovni sferi razume to moč in je ne izrablja za en sam cilj, to je doseganje finančnega dobička ali pridobivanje še več moči, vpliva oziroma nadzora nad življenji drugih ljudi? Ali se ženske vodje dovolj zavedajo opisane moči in zares velikanske odgovornosti, ki jo zato imajo?

Izvrstno vprašanje! Z veliko moči pride velika odgovornost. Glede na to, da se večina žensk v patriarhiji ne zaveda svoje prvinske moči, se tiste, ki jim uspe doseči vodilne položaje, na koncu ujamejo v tradicionalni vzorec prevlade, to je v igro zmagovalcev in poražencev, ki temelji na moškem militarističnem modelu. Treba je veliko samozavedanja in junaškega raziskovanja, da ženska najde prirojeno notranjo moč. Ta lahko da življenje in ga vzame. Spoznanje, da smo lahko inštrumenti v rokah takšne sile, nas lahko popolnoma prevzame. 

Nekatere ženske pridejo v stik z njo, ko so na najvišjih vodstvenih položajih, denimo Indira Gandhi in Maggie Thatcher, v zadnjem času pa Jacinda Ardern (novozelandska premierka) in Angela Merkel. Vsaka od njih se je morala srečati s svojim notranjim shaktijem, da je dosegla, kar je. Če so sledile svoji dharmi (v hinduizmu pravi način življenja, v budizmu kozmični zakon in red), torej resnici, so moč utrjevale primerno. Moč nam ni, posebno ženskam, nikoli postrežena na pladnju. Moramo si jo zaslužiti. Shakti, resnična moč, ostane z nami, vse dokler jo uporabljamo odgovorno in iskreno ter smo hkrati ponižni. 

Preberite še: Tanja Skaza: Moramo si zaupati, da zmoremo biti dobre mame, žene in uspešne v tem, kar delamo