Če samo pomislim, kaj vse sem sama navlekla nase med 12. in 16. letom. Preširoke hlače, prenizke pasove, desetmetrske volnene šale, platnene superge v največjem snegu in mrazu, pisane hlačne nogavice, čeznje še bolj pisane gamaše pa še bi lahko naštevala. Bila so to prva leta novega tisočletja, lahko bi rekli, da mi je delno oproščeno. 

Vedno sem oboževala modo. Neverjetne navdihe, ki jih črpam iz vseh mogočih slik življenja. Materiale, bogate, lahke, nadzemeljske, ki te božajo po koži, da jih najraje nikdar ne bi slekel s telesa. In zgodbe, ki jih piše, pravzaprav pišeš, ko kos za kosom sestavljaš lastno modno izbiro. A živimo v Sloveniji, državici, kjer se razen v prestolnici mimoidoči na ulici še vedno z največjim začudenjem obračajo za teboj, če nosiš klobuk namesto sponzorske športne kape. Ah, le kako upravičiti, da bi raje kot v uniformiranih kavbojkah in bombažni majici naokrog hodila v plapolajočih svilenih oblekah z modne piste? 

Priložnost se je končno pokazala z maturantskim plesom. Leta občudovanja večernih kreacij in zbiranja do takrat varno spravljenih kosov ter dodatkov so le prišla na dan. Na večer, ki ga starši neštetokrat ovekovečijo z bliskavicami, profesorji pa jokajo, da so njihovi dijaki zdaj že odrasli, je bilo enkrat za vselej dovoljeno izstopati. Priznam, tisto noč sem se preoblekla kar trikrat, naužiti sem se namreč hotela vseh zakladov, ki sem jih hranila do tistega trenutka. 

A najboljše je sledilo po plesu. Naslednje dni, tedne, mesece in leta. Prečudovitih oblek, vratolomnih petk in dragocenih dodatkov nisem zavrgla. Nisem jih zaklenila v omaro in vzdihovala, kakšna škoda, da jih nikdar več ne bom oblekla. V moji glavi se je zgodil kratki stik. In od takrat se »pražnje« napravim, kadar se mi zahoče. Pa naj bodo bleščice od glave do peta sredi belega dne ali voluminozna krila in petke med potepom na kolesu skozi mesto. 

Kdo zapoveduje pravila? Samo vi! In če se vam kdo posmehne? Očitno ste nekoga ta dan spravili v dobro voljo. Naj bo maturantski večer priložnost za skok v odraslost. Čas, ko za svoje modne izbire ne boste več iskali potrditve vseh okrog sebe.