Marjana Grčman

Ne ugašajte luči

Marjana Grčman je tista divja ženska, ki smo jo leta lahko spremljali po poteh naše dežele v oddaji Na lepše. Kjer je bila jama, blato, mokrota, je bila ona. Če se je kje dalo plezati, še kam v brezpotja zaviti, je snemalci niso mogli ustaviti. Ljudje, predvsem tisti iz najbolj pozabljenih vasi, so ji odpirali vrata in srca. In ona je vstopala, odprtega duha, dovzetna za njihovo lepoto in bolečine. Da je Slovenija veliko več kot le Ljubljana in da so Slovenci polni presenečenj, se je teden za tednom prepričevala z vsemi šestimi čutili. Po letu porodniške se vrača na ekrane.

Foto: Roman Šipić

Včasih nas zanese in zmotno mislimo, da se Slovenija meri po Ljubljani, da je vse, kar šteje, v prestolnici. In da so Ljubljančani pravi Slovenci. Kaj vi, ki poznate vse prej kot Ljubljano, menite o tem?

Meni se zdi bolj fascinantno obrobje Slovenije, po mojem se tam skriva pravi Slovenec, naša ruralna bit. Mislim, da imamo v Sloveniji 5973 naselij, od tega je popolnoma praznih več kot 50 vasi, v 108 naseljih pa živi od enega do pet prebivalcev. Te vasi ostajajo pozabljene, ne samo od države, ampak celo od domačinov samih. In to najbolj boli. Veste, ne umirajo samo ljudje, ampak tudi hiše in vasi. Čisto tiho iz njih odhajajo generacije in čisto počasi se v njih pogašajo luči in spomini. Kot da v hišah teh vasi sploh nikoli ni nihče živel. Kako kratka je minljivost človeka, mar ne? 

Veste, ne umirajo samo ljudje, ampak tudi hiše in vasi. Čisto tiho iz njih odhajajo generacije in čisto počasi se v njih pogašajo luči in spomini. Kot da v hišah teh vasi sploh nikoli ni nihče živel. 

Obiskali ste kar nekaj posebnežev. Žal mislim, da marsikdo v njih ne bi videl posebne vrednote, ste jo vi takoj prepoznali?

V zgodbah »marginalcev«, kjer ti govorijo celo zidovi hiš, sem se našla. To je zame stepska melanholija, romantika, ki jo poskušam preliti na trak kamere, kar ni vedno lahko. Do teh zaprtih ljudi, kamor prideš kot tujec, moraš najti pot. Zelo preprost in naraven moraš biti, ko stopiš pred njih, nezmotljivo zaznajo človeškost. Če prideš odprtega srca, ne bo nihče odklonil pogovora. Gnesti jih moraš tako, da si jim domač. Da te spustijo blizu in ti pustijo zajemati iz svoje sklede in tipati po svojih življenjih. Oni niso okuženi s socialnimi omrežji in sodobnimi mediji. Oni so v nasprotju z uniformirano množico ohranili hrepenenje. Preprosto živo se počutim ob teh ljudeh!  

Zdi se, da je v Ljubljani in ekonomsko močnejših krajih v ljudeh veliko praznine, če gledamo mlada in srednja leta, recimo od 20 do 50, kot da manjka prav tega hrepenenja, domišljije, da je vse preveč togo, na dosegu in nekako pusto.

Ne vem, ali bi znala iz mestnega človeka iztisniti zgodbe, kot jih delam na obrobju. Ljudje, ki sem jih obiskovala, so v sebi polni, tudi če imajo materialno malo ali celo nič. To so ljudje iz fine snovi in všeč mi je, ker se jih ne najde z googlom. Pot do njih vodi prek različnih informatorjev, skozi različna socialna okolja in okoliščine. In tu se pokaže, iz kakšnega testa je novinar. Novinar sodi na teren, in ne v pisarne. Stopiti mora iz cone udobja in izpolnjevati svoje poslanstvo, ki ga ima do javnosti. Tam zunaj se namreč dogaja resnično življenje, vse drugo sta blef in piar. Zdi se mi velik privilegij, ko v odmaknjeni vasi sedim za mizo z gospo, ki je mene neznanko spustila k sebi in mi na kamero izliva svoje spomine, svojo preteklost, svojo intimo tako ganljivo iskreno, da zaboli. In tu se zgodi ta čarovnija. Ko pritečejo prve solze in ljudje pozabijo, da brni kamera. Takrat skozi njih spregovori vas, ki umira.Več preberite v aktualni Oni, ki je izšla danes, 17. januarja 2017.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE