Kaj izraža vaš nakit?
Ženstvenost, prefinjenost, eleganco in erotiko.

Kdo vas je največ naučil o zlatarstvu oziroma navdušil zanj?
Nad zlatarskim delom sem bila navdušena že kot otrok. Vedno me je zanimalo, kaj se skriva za prodajalno pri lokalnem zlatarju. V srednji šoli me je vselej znova fascinirala zlatarna Zlato runo, kamor sem si pri 16 letih upala vstopiti in povprašati za prakso, ampak prostega mesta za učenje v tistem trenutku ni imel. Kar desetletje in več kasneje sem dobila priložnost za učenje in druženje z zlatarskim mojstrom Christopherjem Steidlom Porento; izučil in naučil me je tehnik, ki jih uporabljam pri svojem delu.

Katere kose najraje oblikujete?
Uhane, prstane in obeske. To so hkrati najbolj intimni kosi nakita, ki nas objamejo in postanejo del nas samih. So izziv pri oblikovanju, ker so kakovostno oblikovani kosi kljub voluminoznosti in obliki nosljivi in nemoteči.Kaj pa materiali, kateri najlepše zaživijo z vašo zamislijo?
Srebro, medenina, zlato, reciklirane steklene leče in minerali so materiali, ki me vedno znova nagovarjajo pri uresničevanju idej. Trenutno oblikujem kose nakita, ki jih bom kombinirala tudi z reciklirano plastiko. Čedalje večji poudarek dajem uporabi starih materialov, kamnov in drugih surovin, ki jih lahko na novo uporabim ali recikliram in vkomponiram v sodobne kose nakita.

Kakšen pa je nakit s škatlicami, ki ste ga predstavili in navdušili z njim na mednarodnem sejmu sodobnega nakita Autor v Bukarešti?
»Hidden treasures« je koncept nakita, ki ponuja drugačno izkušnjo. S funkcionalnostjo preseže dekorativno funkcijo.
V škatlico lahko skriješ svoje osebne miljeje, ki so zunanjemu svetu nevidni. Nekaj, kar je samo tvoje in tako skrivnostno. Kaj je ta predmet, je odvisno od vsakega posameznika. Nakit s funkcijo pridobi (ustvari) simboliko osebnega amuleta, ki mu sami dodajamo vrednost in moč. Tu sem se igrala se s kulturološkimi in družbeno aktualnimi vprašanji, kot so poroka, varanje, ustvarjanje novega življenja, cikla, zloraba drog, hranjenje miniaturnih artefaktov in nošenje afirmacij ali skritih misli.

Kje vas največkrat doleti navdih?
Pravzaprav je lahko kjer koli, navadno v tihih procesih med delom, razmišljanjem o delu ali pri hoji v gozdu in mestu.

Katerega kosa nikoli ne snamete?
Zelo rada imam udobnost, zato pred spanjem snamem ves nakit.


Če je obleka minimalistična, naj bo presežek v kosu, dveh iz žlahtnih kovin ali modnih dodatkih in nasprotno. Predvsem naj se nakit čim bolj prilega telesu, da bo v dolgem dnevu in noči nemoteč in udoben.


Kdo pa so vaše stranke? Delate tudi po naročilu?
Te, ki jih poznam, spoznam v živo, so predvsem ženske, ki imajo smisel za estetiko, so naklonjene umetnosti, modi in sodobno oblikovanemu. Seveda znotraj svoje estetike delam tudi po naročilu.

Ustvarjate tudi za moške?
Tisti moški, ki nosijo nakit, so zelo zanimivi in navdihujoči, a jih žal ne poznam veliko. Trenutno izdelujem dva srebrna prstana za moško stranko.

Katera Slovenka bi bila lahko ambasadorka nakita Neže Žehelj?
Katarina Čas!

Kakšnega pa naj nadene nevesta?
Če je obleka minimalistična, naj bo presežek v kosu, dveh iz žlahtnih kovin ali modnih dodatkih in nasprotno. Predvsem naj se nakit čim bolj prilega telesu, da bo v dolgem dnevu in noči nemoteč in udoben.Kaj pa je primerno za sestanek za prvo službo?
V korporativnem svetu seveda obstajajo kodeki oblačenja in v skladu z obleko naj bo tudi nakit diskreten, prefinjen, a opazen. Poročni prstan in nekaj sorodnih prstanov, tanjše zapestnice in ogrlice z majhnimi obeski, miniaturni uhani ob ušesu, biseri ali sodobni obročki v srebru ali zlatu. Seveda so si tudi delodajalci in delovna mesta med seboj različni. Če greste denimo na intervju za stilista oziroma nekoga, ki dela v modi, si lahko dovolite več oziroma ostanete, kar ste.

Kako žvenketa vaša ogrlica? Vas spremlja kakšna glasba med ustvarjanjem?
Rahlo nagajivo se sliši žvenket škatlice na moji srebrni ogrlici ali neslišen krogec na zlato-srebrni daljši ogrlici. Kadar je delo praktično, me vedno spremlja glasba, je velik del mene … Soul, jazz, rap, r'n'b, indie pop ali podobne zmesi so moja glasba.

Preluknjana ušesa ali pripeti uhani?
Če gledam čisto s praktičnega vidika, preluknjana ušesa. Tako je manj možnosti za izgubo, tudi moteči niso. V svoji zbirki imam sicer kar nekaj parov vintage uhanov na sponko in še vedno jih občasno nosim.