Högel, ki je kot zdravstveni tehnik delal v bolnišnicah Oldenburgu in Delmenhorstu, se je med februarjem 2000 in junijem 2005 na grozljivi način izživljal nad bolniki, ki so mu prišli pod roko. Naključno izbranim je vbrizgaval je zdravilo, ki je vodilo v odpoved srca, nato pa jih oživljal, da bi z dejanji naredil vtis na kolege, ki vse do zadnjega niso slutili ničesar o sprevrženih načrtih Nemca. Bolniki, ki so bili stari med 34 in 96 let se v večini primerov niso več zbudili, s svojimi dejanji, ki jih je obtoženi označil tudi za kratkočasna, pa je na ta način pokončal več kot 200 pacientov. 


Bolnišnica v Delmenhorstu, kjer je zdravstveni tehnik dokazano pokončal vsaj 64 ljudi. Foto: dpa


Po petih letih tihega morjenja, so Högla navsezadnje zasačili, ravno ko je leta 2005 nameraval bolniku v Delmenhorstu vbrizgati nepredpisano zdravilo. Čez tri leta so ga zaradi poskusa umora obsodili na sedem let zapora, kamor je odšel leta 2009, a okostnjaki so takrat šele pričeli padati iz omare. Svojci žrtev so pritisnili na tožilstvo, ki je morilskemu zdravstvenemu delavcu v letih 2014 in 2015 ponovno sodilo, in Högel je tedaj priznal bremeneče umore in poskuse umorov petih ljudi. Kmalu je spregovoril tudi Höglov psihiater, ki mu je obtoženi zaupal še najmanj 30 umorov v Delmenhorstu in to je končno razširilo policijsko preiskavo, ki je pod drobnogled vzela tudi dogajanje v bolnišnici v Oldenburgu, kjer so posledično izkopali 134 posmrtnih ostankov umrlih. 


Högel je bil pred sodiščem že večkrat, leta 2015 si je zakrival obraz pred mediji.


64 v Delmenhorstu in 36 v Oldenburgu sta danes potrjeni številki žrtev, ki jih je zlovešči tehnik spravil pod rušo, preiskovalci pa domnevajo, da je resnična številka še dvakrat višja, a je ne morejo dokazati, ker so bili številni bolniki, s katerimi se je srečal Högel, upepeljeni. Storilec vse do danes ni izkazal pravega kesanja za svoja dejanja, še več, po navedbah njegovih sojetnikov naj bi čutil zadoščenje, da je največji zločinec v Nemčiji po drugi svetovni vojni. Zato ne preseneča novica, da je že ob začetku današnjega sojenja v Oldenburgu 41-letnik priznal krivdo za očitane zločine. 


Tudi na današnjem sojenju tehnik, ki svojih dejanj niti malo ne obžaluje, skriva glavo.


Svojci ubitih, ki so zaradi pomanjkanja prostora na sodišču zbrali v tamkajšnji večnamenski dvorani, si želijo predvsem pravice, prav tako pa želijo razumeti, kako je lahko Högel pet let moril po zdravstvenih ustanovah, tega pa niso opazili ne njegovi nadrejeni ne policija in ne pravosodje. Odgovore bodo morda dobili prihodnje poletje, saj bodo morilskemu zdravstvenemu tehniku, ki sicer že približno deset let služi dosmrtno zaporno kazen zaradi šestih podobnih zločinov, sodili najmanj do maja 2019. Šele nato bodo morali pred sodnike stopiti tudi njegovi nekdanji sodelavci in nadrejeni.