Na že 11. Oninem izboru najboljših učiteljev v državi si je prvo mesto prislužila oseba, za katero so bralci poslali natančno 111 glasov. Zmagovalka akcije, ki jo vsako šolsko leto na našem uredništvu pripravimo v sodelovanju s civilno iniciativo (CI) Kakšno šolo hočemo, je Tanja Jankovič. Priljubljena učiteljica razrednega pouka poučuje na osnovni šoli Danile Kumar v Ljubljani, ki jo obiskuje kar tisoč otrok.  

Mlade balerine so zaplesale v čast praznika dneva državnosti.

Imenitna razglasitev se je zgodila med prireditvijo na šoli ob koncu šolskega leta ter počastitvi prazničnega dneva državnosti. Prav zato je lahko novica, kdo je prejemnik ali prejemnica lovorike v naši vseslovenski akciji, vse do zadnje minute ostala skrita. Po izvrstnih deklamacijah, pevskih oziroma instrumentalnih in plesnih nastopih je na oder stopila Mojca Mihelič, nekdanja učiteljica matematike in že skoraj petnajst let ravnateljica ljubljanske osnovne šole Danile Kumar, na kateri poučuje 120 učiteljev. Učencem je najprej zaželela prijetne počitnice, potem pa dodala, da sledi še ena prav posebna proslava. 

V prvi vrsti so sedeli ravnateljica osnovne šole Danile Kumar Mojca Mihelič, ministrica za šolstvo Simona Kustec in župan Ljubljane Zoran Janković.

Mančina otroška pesmica

Po predstavitvi akcije revije Ona in CI Kakšno šolo hočemo je njena predsednica Manca Košir prebrala svojo otroško pesmico iz zbirke Skuštranke, ki sta jo med letošnjo karanteno napisali s hčerko Ladejo Godina Košir.

ŠOLA

Šola je hiša, v katero se gre,

da se kaj novega izve.

Posebna šola pa se začne,

ko ta hiša zaradi virusa vrata zapre.

Zdaj zares vemo, za kaj v življenju gre,

kaj je važno in kaj ne.

Tako hiša smisel dobi

in moja glava si spet v šolo želi. 

Manca Košir, predsednica CI Kakšno šolo hočemo, je prebrala svojo otroško pesmico o šoli.

Morda gre tudi v Dubaj

Potem ko je iz mikrofona zadonela novica dneva in leta, da je aktualna prva učiteljica Tanja Jankovič, so dvorano napolnili navdušeni otroški vzkliki, a tudi glasne pohvale odraslih: »Bravo, Tanja!« Ta je poleg bona v vrednosti 500 evrov bruto in čudovitega šopka prejela še letno naročnino na revijo Onaplus, hkrati pa so jo pri Ameriški gospodarski zbornici Slovenije samodejno uvrstili v peterico učiteljev projekta Učitelj sem! Učiteljica sem!, kjer se poteguje za nagradno potovanje na svetovno tekmovanje v Dubaju. 

Tanja Jankovič je poleg čudovitega šopka in letne naročnine na revijo Onaplus prejela tudi bon v vrednosti 500 evrov bruto, hkrati pa je postala kandidatka za potovanje na svetovno tekmovanje v Dubaju.

Ministričine pohvale in županova šala

Sledil je govor ministrice za šolstvo Simone Kustec, ki je z otroki vzpostavila izjemen stik, saj so družno glasno odgovarjali na njena vprašanja in pohvale. Med drugim je dejala, da sta v življenju najpomembnejša zdravje in spoštovanje, tudi do bližnjih in učiteljev, na podlagi katerega se razvijemo v zares dobre ljudi. 

Ministrica Kustečeva je v družbi nadobudne mladeži zelo uživala.

Nič manjše ni bilo navdušenje učencev ob sproščenem nastopu ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki se je na koncu pošalil v slogu slavnega Sebastjana Cimirotiča, naj doma pozdravijo svoje starše, posebej očeta in mamo. 

 Jankovičeva ni v sorodu z županom Jankovićem, je pa tudi njenemu očetu ime Zoran.

Učitelja soustvarja celoten kolektiv

Seveda je sklepna beseda pripadla zmagovalki, kraljici dneva Tanji Jankovič, ki je s solzami v očeh dejala: »Izredno počaščena in hvaležna sem zaradi tega priznanja. Moram povedati, da učitelja soustvarjajo tudi učenci, vodstvo in celoten kolektiv.« Zanimivo je, da ni v sorodu z županom Jankovićem, je pa Zoran ime tudi njenemu očetu. Učenci, ki jih poučuje, so jo nasmejani obkrožili in ena od deklic nam je zaupala, da v njihovih očeh blesti kot najboljša učiteljica na šoli predvsem zato, ker je najbolj prijazna.

V družbi svojih učencev je letošnja zmagovalka še posebej žarela.

Preberite še pogovor z letošnjo zmagovalko Tanjo Jankovič, ki bi eno izmed glavnih sprememb v slovenskem šolstvu uvedla tako, da bi zmanjšala količino snovi in storilnost, h kateri smo naravnani, da bi se učenci lahko več gibali in ustvarjali. Intervju najdete tukaj

 REZULTATI GLASOVANJA 
Na uredništvo je od marca do konca maja, kolikor je trajal izbor, prispelo 348 klasičnih in spletnih glasovnic. Glede na to, da smo bili letos prav v času glasovanja zaradi epidemije koronavirusa v karanteni in je posledično prispelo zelo malo papirnatih glasovnic, ki jih sicer bralci najraje pošiljate, je rezultat več kot dober.
Lestvico prvih petih – mednjo sta, zanimivo, uvrščeni dvakrat po dve učiteljici z iste šole – sestavljajo: 1. Tanja Jankovič, OŠ Danile Kumar, Ljubljana, 111 glasov; 2. Petra Velikonja, OŠ Primoža Trubarja Laško, 47 glasov; 3. Tanja Drolec, OŠ Primoža Trubarja Laško; 28 glasov; 4. Anuška Berdnik, OŠ Loče, 27 glasov; 5. Liljana Praznik, OŠ Danile Kumar, Ljubljana, 25 glasov.


 IZŽREBANI GLASOVALCI 
Med tistimi, ki ste glasovali za svojega favorita ali favoritinjo, smo izžrebali srečno trojico. Mercatorjevo darilno kartico za 20 evrov prejmejo: Aleš Manfreda iz Celja, Martina Žerak iz Pobegov in Ana Perović iz Maribora.