Vprašajte strokovnjaka

Najin sosed je prepirljiv tip, ki kar naprej grozi s sodiščem

Na vas se obračam s tipičnim »slovenskim« primerom – namreč z mojo jezo zaradi nerazumnega nagajanja soseda. Sva mlad par, v 30-ih, ki sva po kar nekaj muke vendarle pridobila kredit, s katerim sva si lahko omislila manjšo hiško na obrobju Ljubljane. Čeprav so nama prijatelji svetovali, naj pri nakupu ne gledava le cene in lokacije, ampak tudi to, koga bova dobila za soseda, se zaradi vzhičenosti ob pridobitvi lastne nepremičnine na to nisva kaj dosti ozirala. Zdaj nama je krepko žal. 

Najin sosed je namreč problematičen, prepirljiv tip. Zagrozil nama je s tožbo, ker sva enkrat, dvakrat obrnila avto na njegovem dvorišču. Zanimivo, da se je tega spomnil šele po treh mesecih od tedaj, ko sva to storila. Enako je zagrozil zato, ker je najin pes enkrat stekel čez njegovo dvorišče (grozno, kajne?). Skratka, brezzvezne malenkosti, zaradi katerih vedno znova grozi s sodiščem. Pa da ne boste mislili, da je kakšen vzoren državljan. Pogosto posluša preglasno glasbo, redno kosi ob nedeljah ipd. Kako se ubraniti takega negativca?

Adriana iz okolice Ljubljane

Izogibajta se ga v čim širšem loku

Hvala za predstavitev vselej aktualnega, kroničnega problema »Made in Slovenia« (narejeno v Sloveniji, op. p.). Pri vseh hazardih, ki spremljajo nakup nepremičnine, je prav značaj sosedov eden izmed tistih najbolj nepredvidljivih. Ne smeta se posipati s pepelom zaradi tega, ker nista poslušala nasvetov prijateljev, saj v praksi ni malo primerov, ko se na prvi pogled neproblematični sosedje čez noč »transformirajo« v male konfliktne pošasti, katerim edini smisel življenja je v zapletanju življenja drugim. To še toliko bolj velja za Slovenijo, kjer večinoma kraljujejo zaprte, introvertirane duše.

A pravno gledano, vajin položaj vendarle ni tako slab. Temeljno načelo sosedskega prava je namreč načelo prepovedi medsebojnega vznemirjanja in povzročanja škode. Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin morajo namreč lastniki nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. In prav to počne vajin sosed – svojo lastninsko pravico izvršuje tako, da vaju vznemirja in vama povzroča škodo.  

Dejstvo, da sta enkrat ali dvakrat obrnila avto na njegovi parceli, bi v najslabšem primeru predstavljalo motenje posesti, pri čemer velja, da bi moral sosed uveljavljati sodno varstvo pred motenjem posesti v tridesetih dneh od dneva, ko je zvedel za motenje in storilca, česar pa ni storil, pri čemer normalni in psihično uravnoteženi ljudje tak »problemček« običajno rešijo tako, da ga enostavno spregledajo, ali pa soseda vljudno opozorijo, da naj preneha z obračanjem po njihovem zemljišču (če gre za ponavljajoče se dejanje). 

Tudi kar zadeva psa, je zakon na vajini strani. Določa namreč, da sme lastnik psa zasledovati na tuji nepremičnini, lastnik te nepremičnine pa mu lahko prepove dostop nanjo le, če bi vam ga brez odlašanja izročil, česar pa ni storil.   

Ne ustrašita se torej sosedovih praznih groženj. Predvsem vama svetujem, da ga ignorirata, izogibajta se ga v čim širšem loku, taki ljudje so namreč kot sod smodnika, ki lahko eksplodira kadarkoli.  

Če pa bi se sosedovo šikaniranje nadaljevalo, pa mu lahko ob priložnosti omenita tudi to, da ga bosta odškodninsko tožila, pri čemer naj bo opomin pred tožbo v pisni obliki, po možnosti sestavljen s strani pravnega strokovnjaka. Praksa dokazuje, da taki dopisi marsikaterega prenapeteža streznijo.        

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE