Na vrhu seznama sovražnikov sklenine so čaji, kisle in gazirane pijače ter močno obarvana živila. Enostavni ogljikovi hidrati, s katerimi se še kako rade hranijo bakterije v ustni votlini, so velika grožnja zdravju zob, zato se velja v velikem loku izogibati sladkarijam, slanim prigrizkom, pekovskim izdelkom, kavi, kokakoli, skratka, vsemu, kar vsebuje sladkor ali glukozno frutkozni sirup, opozarjajo strokovnjaki, za naravno obrambo pa zobem ponudimo tista živila, ki pomagajo vzpostaviti zdravo ravnovesje.



Kalcij in fosfor sta nujna za zdravje zob, tako tudi magnezij, cink, baker in bor, ki krepijo zobe, zato je treba uživati čim več brokolija, sezama, zelene, sira, blitve, špinače, jogurta, zelja, mleka in sardel, torej je jasno, da tudi zobje zahtevajo uravnoteženo in kakovostno prehrano. Jabolka, zelena in korenček so celo naravne zobne krtačke, saj žvečenje spodbuja delovanje mišic in izločanje sline, ki zmanjšuje kislost v ustni votlini in tako varuje zobe. Hrustljava zelenjava povrhu masira dlesni in čisti medzobne prostore ter pomagajo odpravljati trdovratne madeže s sklenine.



Zobe je priporočljivo umiti najmanj dvakrat na dan, idealno pa je pol ure po vsakem obroku (teh naj nikakor ne bo preveč!). In čeprav radi skrbite za prijeten zadah, se nikar ne branite česna – ta bo nevtraliziral delovanje škodljivih bakterij in vzpostavil zdravo ravnovesje.