Prav danes mineva pol stoletja od prve tekme svetovnega pokala, ki je bila v Berchtesgadnu na Bavarskem. Takrat je zmagal Avstrijec Heinrich Messner, in sicer v slalomu, dva dni pozneje pa so v svetovnem pokalu prvič slavile tudi dame, zmagala je Kanadčanka Nancy Greene, sicer tudi zmagovalka skupnega seštevka tiste sezone, pa še naslednje. V Zagrebu je sicer ni bilo, a se je po skoraj 170 metrov dolgi in približno 8 metrov široki progi po Bakačevi ulici v središču hrvaške prestolnice, ki se izteka do Trga bana Jelačiča, spustila kopica legend, ponosnih lastnikov kristalnih globusov in številnih drugih lovorik z belih strmin. Na Fisovo rojstnodnevno zabavo so bili povabljeni Jean-Claude Killy, ki je osvojil kristalna globusa, v sezonah 1966/67 in 1967/68, nepozabni Marc Girardelli, še vedno duhoviti Alberto Tomba, s kar šestimi kristalnimi globusi še vedno vodilna Annemarie Moser-Pröll, Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Lise-Marie Morerod, Andreas Wenzel, Tamara McKinney, Michaela Dorfmeister, Karl Schranz, Michele Jacot Henry, Renate Götschl in številni drugi.

Za svežino in pridih nove dobe so poskrbeli zdajšnji junaki, kot sta Marcel Hircher, ki se je kar med tekmo velikodušno fotografiral z oboževalci, in domačin Ivica Kostelić. Po progi se je spustila v Zagrebu vedno dobrodošla in izjemno priljubljena Slovenka Tina Maze, ki bo po sobotni tekmi v Mariboru še uradno zapečatila svojo bogato in s številnimi rekordi obarvano kariero, za piko na i pa je poskrbela Janica Kostelić, najboljša hrvaška smučarka vseh časov in ena najboljših v svetovnem pokalu, ki je s štarta odrinila zadnja in požela navdušenje večtisočglave množice. Čeprav izidi niso šteli, naj omenimo, da je najhitrejši čas s 17 sekundami dosegla Götschlova, ki je odvozila kar smuk, ta ji je očitno še vedno zelo pri srcu – ne nazadnje je skoraj vse zmage v svoji bogati karieri, v svetovnem pokalu jih je nanizala kar 46, dosegla v hitrih disciplinah.

Številne oči so bile uprte v našo asico Tino, ki bo na sobotni tekmi Zlate lisice na Pohorju še zadnjič odpeljala svojo paradno disciplino, veleslalom, in tako na domačem prizorišču sklenila svojo tekmovalno smučarsko zgodbo. Po koncu zagrebške tekme legend je zaupala, da se na mariborsko slovo pripravlja že nekaj časa, na veleslalomski preizkušnji pa bo po vseh neljubih zapletih na progo krenila s štartno številko zunaj prve trideseterice.