Zakon počasnosti v upravnih zadevah ne tolerira

Zahvaljujem se za zanimivo in tudi duhovito vprašanje.

Problem, ki ste ga izpostavili, je precej kroničen. Že obisk upravne enote je za marsikoga stresna izkušnja, če pa ob tem naleti še na izrazito počasnega delavca, je zadeva zanj še toliko bolj neprijetna. Kakorkoli obrnemo, zakon počasnosti v upravnih zadevah ne tolerira. Eno izmed temeljnih načel upravnega postopka je namreč tudi načelo ekonomičnosti (14. člen ZUP), v skladu s katerim je treba postopek voditi hitro, s čim manjšimi stroški in čim manjšo zamude za stranke. Zaposleni upravni delavec s svojo počasnostjo torej krši načelo ekonomičnosti postopka in ravna protipravno.

Poleg tega verjetno krši tudi pogodbo o zaposlitvi, ki jo je sklenil s svojim delodajalcem. Take pogodbe namreč običajno zahtevajo, da delavci svoje delo opravljajo profesionalno in ažurno.

Svetujem vam, da o počasni delavki obvestite njenega predstojnika, ki bo moral v tem primeru zoper njo sprejeti določene disciplinske postopke (med drugim tudi premestitev na drugo delovno mesto). Če ne bo takoj reagiral, vztrajajte in poudarite, da je to njegova zakonska obveznost.