Na finalni prireditvi, ki sta jo povezovala Vid Valič in Raiven, je našega predstavnika na pesmi Evrovizije poleg poslušalcev in gledalcev izbiralo še šest žirij, vsaka sestavljena iz petih članov (žirija glasbenih izvajalcev, žirija glasbenih ustvarjalcev in producentov, radijska žirija, televizijska žirija, žirija oboževalcev Pesmi Evrovizije in mednarodna žirija). Poslušalci in gledalci so prispevali 50 odstotkov glasov, žirije pa preostalih 50. In kako so se odločili?

Vse strokovne žirije razen mednarodne, ki je največ točk podelila Ini Shai s pesmijo Glow, so odločno glasovale za Leo Sirk in njeno moderno skladbo Hvala, ne!, gledalce in poslušalce pa je najbolj prepričala skladba Promise dvojca BQL, a je končni seštevek naklonil zmago Lei. Brata Roka in Aneja Piletiča je tako doletela nadvse podobna usoda kakor lani, ko sta navdušila občinstvo, a jima strokovna žirija ni namenila dovolj točk za skupno zmago. Tretje uvrščena je Nuška Drašček s poskočno Ne zapusti me zdaj.Hvala, ne! je po mnenju mnogih precej drzna izbira, a kot je povedala zmagovalka, brez poguma pač ne gre. Očitno se ji je obrestoval!  "Moja pesem je moderna. Malo mi je podobna – malo 'odštekana', malo inovativna. Po drugi strani pa govori o tem času virtualnosti, v katerem živimo," je zmagovalno pesem Eme 2018 opisala Lea, ki se je na tem tekmovanju do zdaj preizkusila že trikrat. "In mene, kako se v tem času znajdem: s katerimi težavami se srečujem in kaj je tisto, kar bi rada odpravila, da lahko živim normalno, neobremenjeno, nepodrejeno sistemu." 

Kot je še povedala, je bila na nastop dobro pripravljena, saj je skladbo ustvarila sama, tako da bi jo lahko po potrebi zapela tudi ob treh zjutraj, če bi jo kdo prebudil: "Res sem stala za pesmijo, za vsako sekundo sem vedela, kaj se bo dogajalo na odru, ničesar nisem prepustila naključju. Vokalno sem bila pripravljena, ker sem pesem tako napisala, da jo lahko tudi ob treh zjutraj pojem brez težav. Tako da – občutki so lepi, ampak jaz že gledam naprej na to, kaj vse me čaka in se želim dobro pripraviti na še en velik nastop."Za vozovnico v Lizbono so se poleg omenjenih potegovali še Indigo s skladbo Vesna, Marina Martensson s skladbo Blizu, Lara Kadis z Zdaj sem tu in Proper s pesmijo Ukraden cvet in Nuška Drašček. Ob osmih finalistih so na oder Eme stopili tudi trije glasbeni gostje, ki so zaznamovali šovprogram, med njimi zmagovalec lanskega izbora Omar Naber, zmagovalka Eme leta 2011 Maja Keuc in Raiven.

Že 63. tekmovanje za pesem Evrovizije bo potekalo 8., 10. in 12. maja na Portugalskem. Slovenija z Leo Sirk se bo predstavila v drugi polovici drugega predizbora, torej 10. maja. Če ste morda zamudili zmagovalni nastop, si ga oglejte spodaj!