Vprašajte strokovnjaka

Možu je umrl oče, a so ga sorodniki oropali dediščine

Mojemu partnerju je umrl oče, ki je imel štiri otroke, on je bil najstarejši izmed njih iz očetovega prvega zakona. Ostali trije otroci so iz drugega zakona. Pred zapuščino mu ti trije sploh niso povedali, koliko znaša celotno premoženje pokojnega očeta, zato niti ni vedel, koliko mu sploh pripada. To je spoznal šele po podpisu zapuščine, ko je ugotovil, da so ga grdo prinesli naokoli. 

Zanima me, ali se da podpisano zapuščino še izpodbijati oziroma ali je sploh mogoče kaj storiti, da bi prejel svoj zakoniti delež.

Hvala in lepo pozdravljeni!

Bralka

Dokazati mora, da je šlo za zvijačo

Čeprav so podatki, ki ste mi jih posredovali, precej skopi oziroma malo nejasni, poskusiva razvozlati, za kaj gre v vašem primeru.

Ker govorite o podpisu zapuščine, sklepam, da imate v mislih izjavo o odpovedi dediščini. V skladu z zakonom o dedovanju se lahko dedič odpove dediščini z izjavo, ki jo poda sodišču do konca zapuščinske obravnave. Taka odpoved načelno velja tudi za potomce tistega, ki se je dediščini odpovedal, razen v primeru, če ni izrecno izjavil, da se ji odpoveduje samo v svojem imenu.

Če se je dedič dediščini odpovedal samo v svojem imenu, se šteje, kakor da sploh ni bil dedič. Določeni dediči se dediščini ne morejo odpovedati, in sicer tisti, ki so že razpolagali s celotno zapuščino ali z delom zapuščine.

Odpoved dediščini ne more biti delna in ne pogojna, odpoved v korist določenega dediča pa se ne šteje za odpoved dediščini, temveč za izjavo o odstopu svojega dednega deleža.

Pomembno dejstvo je, da se izjava o odpovedi dediščini ali o sprejemu dediščine ne more preklicati, razen v primeru, če je bila ta povzročena s silo, grožnjo ali zvijačo, ali, če je bila dana v zmoti.

Če malo ugibava, vas torej zanima, ali je mogoče izjavo o odpovedi dediščini preklicati. Odgovor je načelno da, če so izpolnjeni zgornji pogoji (da se denimo izkaže, da je bila ta povzročena z zvijačo). Kot rečeno, pa bi za natančen in celovit odgovor na vaše vprašanje, potreboval še nekoliko več podatkov.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE